Skocz do zawartości

[opony] Alternatywa dla Maxxis IKON

carrion

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Po dzisiejszym ujeżdżaniu zauważyłem, że w jednym miejscu ścianka przedniej opony jest rozcięta. Balon jeszcze nie wyszedł, ale delikatne wybrzuszenie się pojawiło. Pewnie dalej bym na niej jeździł, ale za dwa tygodnie jadę do Świeradowa i nie chciałbym, żeby gdzieś tam dętka mi z opony wyskoczyła...

Szukam więc jakiegoś zamiennika i przyznam, że celuję w Smart Samy. Głównie dlatego, że większość moich kompanów na nich jeździ i widzę jak mocno te opony wgryzają się w teren, podczas, gdy moje mielą w miejscu. Problemem (choć może to wcale nie jest żaden problem, bom zielony w temacie ogumienia...) jest to, że rozmiary SS nie pokrywają się z tymi z seryjnych IKON, a te są następujące:

- 29 X 2.20  65 PSI

- obręcze wg ETRTO - 622 X 19mm / 6061H

Chodzi o to, że nie mogę nigdzie znaleźć SS, które miałyby rozmiar 2.20. Można założyć opony o delikatnie innym tym parametrze? Np. 2.25 lub 2.10?

A może moglibyście polecić mi jakieś opony o zbliżonych parametrach? Jeżdżę niemal wyłącznie w ciężkim lesie, pełnym korzeni, piachu i kamieni.

Budżet, który lekko mogę w górę nagiąć, to powiedzmy do 80 zł za sztukę.

Pozdrawiam,

carrion

Napisano

twoje obręcze spokojnie przyjmą opony od 1.8 do 2.25. spróbuj jazdy na smartach u kumpli i jeśli będą ci odpowiadać bierz 2.25

Używam zestawu P/T Rocket Ron/Racing Ralph 2.25

Napisano

Dzięki za ekspresową odpowiedź!

Skupiłem się na SS właśnie dlatego, że w tygodniu pewien podjazd robiłem swoim rowerem ( i nie dałem rady, bo opona zaczęła mielić), a następnie wskoczyłem na rower kolegi obuty w Smarty i na tym podjechałem bez problemu. Fakt, że był to 26er, ale i tak zupełnie inna praca opon niż u mnie.

A jeździsz w terenie podobnym do mojego? Bo o takiej konfiguracji opon, jak u Ciebie też już gdzieś czytałem i ludzie sobie chwalili.

Napisano

Jeżdżę niemal wyłącznie w ciężkim lesie, pełnym korzeni, piachu i kamieni. Budżet, który lekko mogę w górę nagiąć, to powiedzmy do 80 zł za sztukę.

To w takim układzie odpuściłbym sobie Smart Samy i kupił Geax Saguaro.

Imho dużo bardziej wytrzymalsza opona i również uniwersalna. Tanio można jeszcze zerknąć na Kendy Karmy 2.2. Jeździłem jakiś czas temu na obydwu na kole 26" i spisywały się całkiem nieźle.

Napisano

Zdecydowałem się jednak na Geax Saguaro. Rower akurat mam na przeglądzie przed górami i rozmawiałem z mechanikiem o oponach. Mówił, że faktycznie Smarty to dobre opony, ale Saguaro są po prostu wytrzymalsze i w górach sobie poradzą. W moim codziennym terenie także. Kupiłem obie 2.2 drut i w zasadzie to liczę tylko na poprawę trakcji na podjazdach. Reszta parametrów, choć istotna, to ma dla mnie mniejsze znaczenie, bo koniec końców to noga podaje, prawda? ;)

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

• 2 miesiące temu...
Napisano

Czy Icon 2.35 to większa (szersza i wyższa) alternatywa dla balona w porównaniu do Conti Race Kinga 2.2? Szukam czegoś minimalnie większego w zamian za RK2.2 na tył o też minimalnie większej przyczepności.

Napisano

Czy Icon 2.35 to większa (szersza i wyższa) alternatywa dla balona w porównaniu do Conti Race Kinga 2.2? Szukam czegoś minimalnie większego w zamian za RK2.2 na tył o też minimalnie większej przyczepności.

IKON trzyma założoną szerokość w przypadku 2.2 więc 2.35 powinno być trochę szersze od RK.

Możesz też pomyśleć o Schwalbe Racing Ralph x2.35 mam taką na przodzie, fajny szeroki balon i wagowo całkiem przyzwoita (666g).

Tu masz to unaocznione:

https://www.facebook.com/164832786878133/photos/a.190978377596907.51112.164832786878133/1146977785330290/?type=3&theater

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...