Skocz do zawartości

Nietypowy wolnobieg ?

tomekk600

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chciałem wymienić smar wewnątrz tego elementu. Problem jest taki że dolna zębatka ma wypustki wewnątrz nachodzące na pierścień, który należy odkręcić. Wydaje mi się, że pierw trzeba odkręcić właśnie tą zębatkę. Jak się do tego zabrać ?

post-175725-0-88449800-1439738732_thumb.jpg

Napisano

Zdejmujesz ten pierścień co jest w środku , on ma takie dziurki dwie. Tam przykładasz śrubokręt i pchasz/pukasz lekko młotkiem. W środku są kulki.

Napisano

Najwyraźniej nie zrozumieliśmy się. Wiem jak rozkłada się wolnobieg. Może nie za dobrze widać to na zdjęciu, ale problem jest taki, że nawet jeżeli odkręcił bym ten pierścień to i tak go nie wyjmę, bo jest on jakby niżej niż zazwyczaj (na poziomie dolnej zebatki, trybu) i wypustki tej zębatki (wewnętrzne) na niego zachodzą, tym samym blokując jego wyjęcie. 

Tutaj widac to lepiejpost-175725-0-84016300-1439824153_thumb.jpg

Napisano

Te wypustki wewnątrz są od pierścienia dociskającego zębatki. Odkręca się go w lewo (prawy standardowy gwint) i jak dobrze zamocujesz wolnobieg to pewnie uda się go odkręcić młotkiem i tępym śrubokrętem. Zębatki są ponakładane podobnie jak w kasetach.

Rzeczywiście ciekawy przypadek, bo zwykle to w wolnobiegach ostatnia zębatka jest nakręcana, albo pierścień, który ją dociska ma gwint wewnętrzny - tutaj widać ma zewnętrzny, więc wypusty ma wewnątrz i nie da się do sprzęgła dobrać bez zdejmowania zębatek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...