tomekk600 Napisano 16 Sierpnia 2015 Napisano 16 Sierpnia 2015 Witam. Chciałem wymienić smar wewnątrz tego elementu. Problem jest taki że dolna zębatka ma wypustki wewnątrz nachodzące na pierścień, który należy odkręcić. Wydaje mi się, że pierw trzeba odkręcić właśnie tą zębatkę. Jak się do tego zabrać ?
Ychu Napisano 16 Sierpnia 2015 Napisano 16 Sierpnia 2015 Zdejmujesz ten pierścień co jest w środku , on ma takie dziurki dwie. Tam przykładasz śrubokręt i pchasz/pukasz lekko młotkiem. W środku są kulki.
ezios Napisano 16 Sierpnia 2015 Napisano 16 Sierpnia 2015 Tylko pamiętaj o lewym gwincie. I pod spodem mogą być cieniutkie jak włos podkładki. Albo pukaj punktakiem.
tomekk600 Napisano 17 Sierpnia 2015 Autor Napisano 17 Sierpnia 2015 Najwyraźniej nie zrozumieliśmy się. Wiem jak rozkłada się wolnobieg. Może nie za dobrze widać to na zdjęciu, ale problem jest taki, że nawet jeżeli odkręcił bym ten pierścień to i tak go nie wyjmę, bo jest on jakby niżej niż zazwyczaj (na poziomie dolnej zebatki, trybu) i wypustki tej zębatki (wewnętrzne) na niego zachodzą, tym samym blokując jego wyjęcie. Tutaj widac to lepiej
seraph Napisano 17 Sierpnia 2015 Napisano 17 Sierpnia 2015 Te wypustki wewnątrz są od pierścienia dociskającego zębatki. Odkręca się go w lewo (prawy standardowy gwint) i jak dobrze zamocujesz wolnobieg to pewnie uda się go odkręcić młotkiem i tępym śrubokrętem. Zębatki są ponakładane podobnie jak w kasetach. Rzeczywiście ciekawy przypadek, bo zwykle to w wolnobiegach ostatnia zębatka jest nakręcana, albo pierścień, który ją dociska ma gwint wewnętrzny - tutaj widać ma zewnętrzny, więc wypusty ma wewnątrz i nie da się do sprzęgła dobrać bez zdejmowania zębatek.
tomekk600 Napisano 17 Sierpnia 2015 Autor Napisano 17 Sierpnia 2015 Tzn mam unieruchomic wolnobieg i pukac w te wypustki od srodka tak aby odkrecic dolna zebatke odwrotnie do ruchu wskazówek zegara?
seraph Napisano 17 Sierpnia 2015 Napisano 17 Sierpnia 2015 Dokładnie tak. Trzeba pokombinować lekko z mocowaniem niestety.
Mod Team Puklus Napisano 17 Sierpnia 2015 Mod Team Napisano 17 Sierpnia 2015 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.