Skocz do zawartości

[opony] Jak dobrać rozmiar do obręczy w starym rowerze?

Szarpak86

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forumowiczów!

Mój problem polega na tym  że za chiny ludowe nie mogę się połapać z nową numeracją i oznaczeniami rozmiarów opon i dętek. 

Kilka dni temu wyciągnąłem z piwnicy starą holenderkę (bodaj ponad 30 letnią) z obręczami Schurmanna. Chciałbym kupić do niej opony i dętki ale nie mam pojęcia jak je dobrać. Na obręczy jedyną "rozmiarówkę" jaką znalazłem to: 28x1.25 / 18x622. Na zdjęciu może lepiej będzie to wyglądało. :-/ Może i pytanie jest banalne ale nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto kupując w ciemno. post-190380-0-46546500-1439722124_thumb.jpg

Napisano

Czyli możesz zakładać opony od zupełnie szosowych 28x1' / 25-622/ 700x25C - to jest wszystko ten sam rozmiar opony do nawet takich terenowych jak 28x2,0 / 29x2,0 / 50-622  - o ile zmieszczą się w ramę.

Masz całkiem standardowy rozmiar kół 28 calowych, więc musiałbyś mieć chyba pecha żeby opona nie pasowała.

Napisano

Rozumiem że takie są parametry. Jestem typowym laikiem dlatego pytam. Czyli bez problemu mogę szukać opon o wymiarach np 25x622?

Napisano

Myślę że wystarczy przejżeć podpięty u góry temat o kompatybilności opon z obręczami.W tabelce jest wszystko czarno na białym.

Napisano

Przeniosłem swój post do podpiętego tematu o kompatybilności, mam nadzieję że ktoś mi pomoże bo dostanę na łeb z tymi rozmiarami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...