kosmonauta80 Napisano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Czasami zdarzają się takie sytuacje jak dzisiaj. Wychodze rano na rower i widzę podejrzane chmury. Więc wybieram się w niedaleką trasę blisko domu tak, by w razie czego szybko tu wrócić. I tak się zdarzyło, po kilkunastu minutach jazdy zaczęło padać. Więc wróciłem do domu. Zdąrzyłem przejechać 7 km w czasie 20 minut, średnie tętno 123 uderz/min, cały czas ładna kadencja. I tak się zastanawiam, czy tego typu krótkie treninigi coś mi dadzą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 16 Sierpnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Chyba nie masz na myśli tych 7 km,bo to dystans dobry,ale na spacer . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 No i 7 km w 20 minut to też jest w zasadzie spacer Takie coś nic nie da chyba, że to jakiś 1 mega podjazd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 16 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Nie spodziewam się, że takie "spacery" znacząco wpłyną na kondycję. Bardziej mne ciekawi to, czy to będzie miało jakikolwiek wpływ na zdrowie Co do szybkości (tutaj AVS mi wyszło około 20 km/h), jeździliście kiedyś z pulsometrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 W żadnym wypadku nie jestem i nie byłem "pro" ale na mniej niż 2 godz jazdy i te powiedzmy 40km to mi się nawet nie chce wychodzić z domu. Na zdrowie to ma wpływ jakikolwiek ruch więc i 5 min to też coś będzie. Co do wpływu na kondycję to sorki ale zależy co to jest ta kondycja. Jak nie dasz rady tak ni z gruchy ni z pietruchy pyknąć 70-100km nie będąc "wyjechanym" to może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siurak Napisano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Dojeżdżam co dzień do pracy 5 km (w tym jeden podjazd ) i nie zauważyłem żadnego wpływu na formę. Lepiej zrobić jedną porządną jazdę w tygodniu niż kilka takich dziobań. Co do wpływu na zdrowie to już co innego. Osobiście dużo lepiej się czuję w ciągu dnia po takim krótkim lekkim wysiłku Ogólnie co do krótkich treningów dobre efekty daje trening interwałowy. Wtedy nawet pół godziny potrafi dać w kość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Trening interwałowy nie powinien trwać dłużej jak te 30min. I to chyba jedyny sensowny styl treningu w przypadku deficytu czasu. Z drugiej strony nie powinno się na nim bazować i np trzaskać interwały 3x/tyg bo organizm po takim treningu potrzebuje trochę dłuższego odpoczynku niż 24h. Sam interwały robię w piątki bo mogę odpocząć przez weekend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analog82 Napisano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Wszystko ok, ale żeby trening interwałowy miał sens to też musi być poprzedzony rozgrzewką, a potem lekki rozjazd, co się sprowadza do godzinki na rowerze. 20 minut idealne na rozgrzanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Na interwałach opiera się np. trening Carmichaela. Standardowo interwaly 60-90 min 3x w tygodniu, w weekend dłuższe jazdy. W 30 minut nie da się wiele zrobić tak żeby była rozgrzewka i rozjazd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markovsky Napisano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 hmm 7km to raczej rozjazd O.o. Dla zdrowia ok jest nawet spacer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Wszystko ok, ale żeby trening interwałowy miał sens to też musi być poprzedzony rozgrzewką, a potem lekki rozjazd, co się sprowadza do godzinki na rowerze. 20 minut idealne na rozgrzanie Co Ty lokomotywa jesteś że potrzebujesz 20 minut na rozgrzanie? A do tego cały trening interwałowy robisz przez godzinę (rozgrzewka, trening, rozjazd). Albo jesteś jakiś prze pro albo twoje interwały nigdy nie dotarły do intensywności prawdziwych interwałów. Gościa co na interwały proponuje przeznaczyć 60-90min 3x/tyg nawet nie skomentuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 60-90 minut trwa cały trening, którego częścią są interwały, a nie same interwały. To chyba jasne. Poza tym są różne interwały z różną intensywnością. Interwał to nie zawsze napieprzanie na maksa. Stosując odpowiednio dobrane interwały możesz spokojnie robić 3 sesje w tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Gościa co na interwały proponuje przeznaczyć 60-90min 3x/tyg nawet nie skomentuję. Faktycznie lepiej nie komentuj "gościa", który był w kadrze olimpijskiej USA, jeździł w Tour De France, trenował, między innymi, Armstronga i Hincapie i jest uważany za jednego z najlepszych amerykańskich trenerów kolarstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Taka jazda formy Ci nie polepszy, ale może pomóc np. w regeneracji - jako krótki rozjazd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Faktycznie lepiej nie komentuj "gościa", który był w kadrze olimpijskiej USA, jeździł w Tour De France, trenował, między innymi, Armstronga i Hincapie i jest uważany za jednego z najlepszych amerykańskich trenerów kolarstwa. No jak Amstronga trenował to tym bardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Pochwal się kogo Ty trenowałeś i jakie masz dokonania, że wiesz lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analog82 Napisano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Zakładam, że koledze chodzi o to że tego typu treningi są głównie dla zawodowców i są w stanie znosić te obciążenia (czyli 90 min interwałów). Natomiast jakoś sam nie widzę szansy progresu przy 30 minutach treningu gdzie będzie 10 min rozgrzewska (ja robie akurat 20 minut bo tyle zajmuje mi dojazd gdzie mogę spokojnie robić swoje), 10 min interwałów i 10min rozjazd. Szczególnie że założeniem interwałów jest stopniowanie wysiłku, a nie napinka w każdej sesji na maks. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 To nie są treningi dla zawodowców, a 60-90 minut trwa cały trening łącznie z rozgrzewką i rozjazdem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Natomiast jakoś sam nie widzę szansy progresu przy 30 minutach treningu gdzie będzie 10 min rozgrzewska (ja robie akurat 20 minut bo tyle zajmuje mi dojazd gdzie mogę spokojnie robić swoje), 10 min interwałów i 10min rozjazd. Szczególnie że założeniem interwałów jest stopniowanie wysiłku, a nie napinka w każdej sesji na maks.Mi rozgrzewka przed interwałami zajmuje 5min a rozjazd 10, pozostałe 15 minut to interwały. IMHO taka sesja (jeśli uważasz że dasz radę dłuższą rób dłuższą ale IMHO skrócisz) raz w tygodniu bardzo sprzyja rozwojowi kondycji ale nie uważam że to dobry sposób na regularny trening. Trening techniczny w terenie, trening na asfalcie (np, rozjazd - mam na myśli osobny trening a nie dotaczanie się do domu) - jakaś różnorodność musi być, Dla chcących bardziej złożonego treningu odsyłam do porad Andrzeja Piątka http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105122,7704079,Andrzej_Piatek__Kazdy_moze_przejechac_100_km.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Trening oparty głównie o interwały to alternatywa dla osób dysponujących ograniczonym czasem na trening. Tyle że interwały to bardziej złożone zagadnienie niż się może wydawać. Interwały różnią się intensywnością, czasem trwania i czasem odpoczynku. Wielu z nich nie da się zrobić w pół godziny, bo masz np, 3 powtórzenia po 12 minut, Jak do tego dodasz przerwy pomiędzy nimi, plus rozgrzewka i rozjazd to godzina, to minimum. Jak się łatwo domyśleć te 12 minut jest sporo poniżej progu. I to też jest interwał. W interwałach różnorodność też jest kluczowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba79 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 arek_wro ma tu moim zdaniem całkowitą rację. Niektórym się widać myli trening interwałowy z HIIT (High Intensity Interval Training). A HIIT to tylko jedna z form treningu interwałowego. I z tego niezrozumienia wynika cała dyskusja. HIIT się przez 90 minut raczej nie da robić, ale inne formy interwałów jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Tylko po co? Przypomnę, autor tematu chce się dowiedzieć jaki trening wybrać w przypadku ograniczonego czasu a nie o rozpisanie rozbudowanego treningu (na temat którego jest już niejeden post). A tu zaczyna się pieprzenie o 20-sto minutowej rozgrzewce, że w 30 minut nie da rady wyrobić kondycji (a da czego dowodem mój zacny wynik na Skandii... po przeziębieniu) i interwałach 3x/tydzień po 60-90min Ogarnijcie się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba79 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Tak po prawdzie, to autor zapytał, czy trening typu "przejechałem 7km ze średnią 20km/h, bo zaczęło padać" coś mu da. Nic tam nie było o interwałach, bo nie sądzę, żeby ktoś je planował wykonywać, kiedy ucieka przed deszczem. Więc odpowiadając na pytanie autora, to taki trening da zapewne więcej niż spędzenie tego czasu na kanapie z paczką chipsów, lepszy jakiś ruch niż żaden. Ale robić z tego metody treningowej to chyba nikt nie poleci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Nie było bo pytał "czy taki krótki trening" mu coś da. Dostał odpowiedź że na krótkie treningi najlepiej sprawdzają się interwały. I na tym właściwie temat powinien się zakończyć. Stało się inaczej bo tacy użytkownicy jak arek_wro chcieli z tego zrobić temat rzekę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Tak, tak, najłatwiej to odwracać kota ogonem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.