Skocz do zawartości

[rama] Rama 16'' czy 17''? 170 cm wzrostu i 75 długość nogi, MTB

pejotlq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam obecnie rower 26 z ramą 18'' (Merida Matts 5). Stojąc nad ramą dotykam ją kroczem więc wszelkie nagłe zeskoki są bardzo niewskazane :). Stanie na światłach wygodne, też nie jest za bardzo.

Mam 170 cm wzrostu, długość nogi 75 cm. Z wyliczeń wychodzi 16,80'', czyli rama albo 16 albo 17. 

Przednie koło przy obecnej ramie jestem w stanie podnieść na 3 cm, a wyczytałem gdzieś, że przy rowerach MTB powinno być min. 10.

Jeżdżę po lasach, pagórkach i w mieście. Jazda w terenie (to bardziej mnie ciągnie niż miasto) raczej rekreacyjna niż sportowa.

Zastanawiam się na tymi ramami:

16'' - Amoeba MFR-HUSSAR link

17'' - Amoeba MFR-9128 link

Dodam jeszcze, że nie chcę zmieniać roweru tylko  zostać przy 26.

Na pewno nie jeden z Was stał przed podobnym wyborem.

Co wybrać: 16'' czy 17''?

• Mod Team
Napisano

Nie będę się rozwodził nad tematem i tłumaczył po kolei o co mi chodziło z racji później pory ;)
Mam nadzieję że zrozumiesz moje skróty myślowe. Przedstawione przez Ciebie ramy to produkty, że się tak wyrażę "klasyczne" bez wydziwnień typu wydłużanie górnej rury po to by mostek był krótszy itd.( o tym można sobie w sieci poczytać)
Zatem pytanie - ścigasz się na zawodach mtb/xc czy wolisz jazdę w terenie, ale bez zacięcia sportowego? Wiem że napisałeś że wolisz teren, ale jest jeszcze kwestia czy planujesz starty w wyścigach.
Jeśli się ścigasz to polecam ramę mniejszą  jeśli raczej jazda bez ciśnienia na lycrę plus jakaś długodystansowa turystyka to bierz 17 cali.

To nie do końca prawda że za małą ramę można powiększyć dłuższą sztycą, mostkiem, przesunąć siodełko bo to nigdy nie będzie to samo. Po co siodłać krowę skoro można jeździć na koniu?!

Sprawdź też jaka jest realna waga tej 17-stki, bo nie wierzę by amoeba miała tak lekkie ramy. Jakoś z żadnych komponentów tej firmy u mnie nie ważył tyle co oni podawali w katalogu.

Napisano

Jutro prawdopodobnie przejadę się na 16'' Meridzie Matts 20 więc zobaczę jak się jeździ na takiej ramie. Tak na szybo zauważyłem, że 16'' Merida ma rurę górną o długości 55 cm, a 16'' HUSSAR 53 cm. Jeżeli Merida by mi spasowała to czy te 2 cm zrobią jakąś zdecydowaną różnicę?

@Topol

Wizualnie mi się ta rama nie podoba, a na to też zwracam uwagę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...