Skocz do zawartości

Prośba - Commencal Meta AM1 2013

menelique

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Was serdecznie, 

jestem po 2k km jazdy na HT - prosto z dekatlonu, nie powiem - BTWIN 520 przeżył ze mną katorgę i nie mogę pisnąć złego słowa na jego temat - nie o tym jednak chciałem rozmawiać.

Ponieważ najbardziej kręci mnie enduro i dość długie podjazdy (turbacz, przehyba, wierhomla, ... ) szukam roweru, którym z łatwością pokonam te wypady i da mi jeszcze dużo fanu w ekstremalnych sytuacjach ale też polece nim na miasto załatwić sprawę. Mieszkam blisko lasu wolskiego i codziennie mam czas na to żeby polatać - ale w granicach rozsądku z tym szaleństwem.

Ok, do konkretów:

Do kupienia mam następujący rower COMMENCAL META AM 2013 (26")

Rama:  META 6066 alloy skok 150mm Rozmiar M

Damper: Rock Shox Monarch RT3 (świeżo po serwisie)
Amortyzator przód: prawie nowy FOX 34 26” Float Kashima 160mm tapered qr15
Stery: CaneCreak / FSA, tapered zs44/56
Mostek: Renthal Strata Duo
Kierownica: Renthal Fatbar Light 760mm, ø31,8mm
Gripy: Odi
Hamulce: Sram Guide RS 180mm z metalicznymi klockami 
Manetka: SRAM x5 
Tylna przerzutka: SRAM x7 10 speed
Pakiet: Pressfit 92mm
Korba: Sram S-1000 z tarczą FSA 34T
Napinacz: E.13 LG1
Kaseta: SRAM pg 1030
Koła: Commencal Jalco
Opony: Schwalbe Hans Dampf Evo 2,35
Sztyca: Kindshock Super Natural 150mm travel 31,6
Siodełko: WTB Rocket

Pedały: brak

Pytanie do Was - cena : 7tyś, warto?
Te 26" - akurat zauważyłem (jeżdżąc innymi rowerami klasy commencala dla testu) że wydają mi się być bardziej zwinne i zwrotne, nie czuje tej 'mody na' 27.5  - być może jeszcze się myle - co sądzicie?

post-185684-0-30843200-1439645283_thumb.jpg

Napisano

Rower na 26tkach będzie dla większości bardzo dobrym sprzętem dopóki nie przetestują oni roweru na innych kołach - wtedy - zależnie od preferencji będzie gorzej lub lepiej.

Rowery nowszych typów to nie tylko rozmiar kół ale też wiele detali np w geometrii czy konstrukcji, które mogą być mniej lub bardziej wyczuwalne dla użytkownika. To też może wpłynąć na ocenę końcową.

Zakup 26tki wyższej klasy i eksploatowanie jej intensywnie z ryzykiem szybszego zużycia/zniszczenia czegoś wiąże się z ryzykiem utrudnienia zakupu części na podmianę, ze względu na malejący udział części do 26tek w rynku. 

Napisano

@Tobo, bardzo dziękuje za odpowiedź - czy oznacza to, że 26tki - po prostu 'umarły' i moge mieć problemy z serwisem takiego roweru?

Commencala 27.5 ciężko w PL dostać. Niestety.

Napisano

Na dzień dzisiejszy 26 faktycznie "umarły" w ofercie producentów, co wiąże się np. z brakiem nowych konstrukcji amortyzatorów pod takie koła. Poza tym , ten model to kinematycznie jednozawias (czterozawias bez Horst-linka), co nie każdemu odpowiada ...

Napisano

To chyba nawet z tego co widzę nie jest specyfikacja fabryczna. Moim zdaniem minus to zawieszenie, koło 26", wysoka cena. Jak masz tylko tyle kasy to czemu nie ale jak możesz dołożyć to zdecydowanie nie. 

Napisano

@Rulez, dzięki także - skąd ten cytat, chętnie poczytam jeśli to o Mecie. 
@Beskid, gość w KRK chce sprzedać ją podobno za niecałe 7500, więc pewnie do 7k zejdzie - jeśli chodzi o dokładanie, masz może jakąś sugestie - bardzo chętnie wezme pod uwagę, zwłaszcza że mam budżet do 8/9k.

Co do ceny, znalazłem jeszcze tą ofertę:
http://allegro.pl/commencal-meta-v3-enduro-i5582434717.html

Na marginesie:
Wygląda na to że lepiej go sobie odpuścić i pomyśleć np o Trance 2015?

Napisano

Jesteś z Krk to idziesz na Armii Krajowej i gadasz o temacie. Za miesiąc mają mieć najnowsze Reigny czy Trance. Gość, który tam sprzedaje ma Reginę z tego roku i chyba będzie wymieniał na najnowszą więc możesz zagadać. Sprzęt ledwo co śmigany i okolice 7K na pewno realne. Mając do dyspozycji taką kasę za nic nie pakował bym się w żadną używkę no chyba, że max roczną. 

Napisano

Okay @beskid,

bardzo Wam dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia w trasie.

Dam znać jak kupie (max do środy).

Napisano

Wcześniej nie zwróciłem uwagi bo nie sądziłem, że ktoś wstawi do takiego sprzętu napęd 1x10 ze stopniowaniem 34T korba i 11-36 na kasecie. Docelowa eksploatacja wyklucza by dało się na tym jeżdzić po górach czyli napęd od razu trzeba by wymienić. Czyli dodatkowe koszty. 

Napisano

Swoją drogą udało skontaktować mi się z Horizonbikes,

ceny za nowe modele:

SX Origin 2015 kosztuje obecnie 8300 zł.
 Meta AM V4 Origin Plus kosztuje obecnie 9600 zł,
Do śćiągniecia w 1.5tyg.

Czyli te mety AM 2013 za 8000k/7000k to jakiś śmiech.

Szkoda tylko, że mają te napędy 1x z przodu, kompletnie nie praktyczne - rozglądam się za Trance ltd 2015.

Napisano

@Beskid,

kurde jaki wyjątkowy niefart z zakupem tych rowerów mam.
W takim razie poluje na 2016, zadzwonię na AK jutro dopytać o szczegóły.

A jak wygląda wyposażenie takiego 2016, warto ?

Napisano

Jaki znowu nie fart?? Mamy koniec wakacji a takie zakupy robi się na wiosnę :whistling: A przez tel to można się zapytać o godz otwarcia. Chłopie to co teraz Giant "rzuci" na rynek to będzie pewna pula i to też na nią będą chętni. Jak te modele przejdą Ci koło nosa to może się okazać, że będziesz się musiał zapisać "do zeszytu" i czekać na wiosnę. 

A wyposażenie jest lepsze bo jest myk-myk i lepszy Fox. Jak byś kupował na AK to plus masz taki, że bez problemu mogą Ci zrobić jakąś podmiankę części w rozliczeniu. W sumie sprzęt kompletny bez specjalnych wad a jedyne co naprawdę warto wymienić to manetki z Deore na XT. Opony są ujowe ale co zrobić jak wszędzie teraz pakują te szmaciane Schwalbasy. Czy warto?? Tylko Canyon/Radon wysyłkowo jest w stanie być porównywalny w stosunku cena-jakość-praca zawieszenia. 

Napisano

@Beskid,

właśnie takiego konkretu poszukiwałem, dzwonie na AK jutro - zawracanie gitary z tymi używanymi sprzętami, połowa nie w oryginale i jeszcze katowana.
Wczoraj latałem na LTD 2015, wypas. Do tego piszesz ze 2016 będzie najwyższa półka (skoro porównujesz do canyona/radona) - nie ma się co zastanawiać.

Temat można zamknąć, bardzo Ci dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

Napisano

Wież to raczej Canyon stara się dorównać Giantowi niż na odwrót. Canyon Spectral AL 6.0 jest również doskonałym produktem ale wadą jest brak przymiarki i te sprawy. Idz na spokojnie i porozmawiaj zarówno o modelach, terminach jak i cenach. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...