Skocz do zawartości

[dobranie odpowiedniej długości piasty do szerokości tylniego widelca]

padzdar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam rame której szerokość tylniego widelca to jakieś 150mm, szukając kół do ramy(28 cali), wszędzie widze koła z ośkami piast o długości 135 mm(opisane jako standardowe i najczęściej używane), nie jestem zbyt doświadczony, ale czy ta długość podawana w sklepach i na allegro to długość całkowita osi piasty? bo wychodzi teraz na to że ciężko będzie znaleźć koło z tak długą osią piasty. Dziękuje z góry za pomoc

Napisano

Co to za rama ?

Rama jest prosta ?

Weź sznurek zaczep go o jedną stronę tylnego trojkata przewiń przez główkę ramy do drugiego mocowania piasty .

Zmierz odległość sznurka do rury podsiodłowej z obu stron ... Powinna być taka sama .

Pozdrawiam

Napisano

ok, dzięki

Rozumiem że jest różnica między długością montażową a długością całkowitą osi piasty ? bo w starym kole długość całkowita, mierzona od jednej krawędzi osi do drugiej wynosi  170mm

Napisano

Szerokość montażowa to odległość wewnętrznych płaszczyzn haków koła w ramie ...

Jak masz 150 mm to najprawdopodobniej masz ramę która nie trzyma wymiarów i istnieje podejrzenie ze jest krzywa.

135 mm to typowa szerokość montażowa piast w rowerach MTB i cross ...

Długość całkowita osi nie ma znaczenia i różni się w zależności od sposobu montaży w rowerze ...

Piasta z osią na "szybkozamykacz" jest sporo krótsza od osi skręcanej śrubami ... ale obie maja tą sama szerokość montażową.

Pozdrawiam

Napisano

no coż to jest, rama po niby rowerze trekingowym, arkus ct-280, metal i 17 cal, taka była od początku, zmierzyłem te odległości i są równe po 50cm,  więc w tej sytuacji najlepiej jakiekolwiek pracę przy tym badziewiu sobie darować ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...