Skocz do zawartości

[za krótka oś piasty]

padzdar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Nie jestem doświadczony i pisze pierwszy raz na forum, więc sory jak coś napisze niezrozumiale. Mam rower do dojeżdżania do pracy, taki, słabej jakości, żeby nie ukradli Arkus CT280, ala teking na 28-kach. Stalowy tylny widelec rumaka, jest dość szeroki, bo ma jakieś 150 mm, mam zniszczone tylne koło(obręcz zgięta, piasta chrobocze), i chciałem po prostu kupić nowe koło...na allegro są same z ośkami piast 135mm..mam problem ze znalezieniem piasty z ośką pow. 150mm..wiecie może gdzie takie koło, a w zasadzie kompletną obręcz można dostać ?

Napisano

ok, dzięki

Rozumiem że jest różnica między długością montażową a długością całkowitą osi piasty ? bo w starym kole długość całkowita, mierzona od jednej krawędzi osi do drugiej wynosi  170mm

Napisano

w starym kole długość całkowita, mierzona od jednej krawędzi osi do drugiej wynosi 170mm

Bo to jest oś do koła mocowanego nakrętkami. Jak będziesz wolał przejść na szybkozamykacz to długość osi będzie ok 140mm.

Tak jak napisał Marcin, zmierz długość montażową albo wewnętrzny rozstaw haków. Te 150mm zewnętrzne  wskazują, ze będzie to właśnie długość piasty 135mm.

I kup koło pod ten rozmiar, wybierz sposób mocowania (nakrętki lub QE) i czy koło ma być pod wolnobieg (ma 99% masz takie teraz) lub kasetę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...