padzdar Napisano 14 Sierpnia 2015 Napisano 14 Sierpnia 2015 Witam, Nie jestem doświadczony i pisze pierwszy raz na forum, więc sory jak coś napisze niezrozumiale. Mam rower do dojeżdżania do pracy, taki, słabej jakości, żeby nie ukradli Arkus CT280, ala teking na 28-kach. Stalowy tylny widelec rumaka, jest dość szeroki, bo ma jakieś 150 mm, mam zniszczone tylne koło(obręcz zgięta, piasta chrobocze), i chciałem po prostu kupić nowe koło...na allegro są same z ośkami piast 135mm..mam problem ze znalezieniem piasty z ośką pow. 150mm..wiecie może gdzie takie koło, a w zasadzie kompletną obręcz można dostać ?
jasinski21444 Napisano 14 Sierpnia 2015 Napisano 14 Sierpnia 2015 Potrzebne ci koło o szerokości montażowej piasty 135mm.
padzdar Napisano 15 Sierpnia 2015 Autor Napisano 15 Sierpnia 2015 ok, dzięki Rozumiem że jest różnica między długością montażową a długością całkowitą osi piasty ? bo w starym kole długość całkowita, mierzona od jednej krawędzi osi do drugiej wynosi 170mm
Marcin9 Napisano 15 Sierpnia 2015 Napisano 15 Sierpnia 2015 jest różnica między długością montażową a długością całkowitą osi piasty ? Tak jest różnica długość montażową(szerokość piasty) mierzy się w tym miejscu
Garlock Napisano 16 Sierpnia 2015 Napisano 16 Sierpnia 2015 w starym kole długość całkowita, mierzona od jednej krawędzi osi do drugiej wynosi 170mm Bo to jest oś do koła mocowanego nakrętkami. Jak będziesz wolał przejść na szybkozamykacz to długość osi będzie ok 140mm. Tak jak napisał Marcin, zmierz długość montażową albo wewnętrzny rozstaw haków. Te 150mm zewnętrzne wskazują, ze będzie to właśnie długość piasty 135mm. I kup koło pod ten rozmiar, wybierz sposób mocowania (nakrętki lub QE) i czy koło ma być pod wolnobieg (ma 99% masz takie teraz) lub kasetę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.