pavel.smoku Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Cześć! chcę kupić pierwszą szosę. Chcę kupić rower nowy. Zastanawiam się między dwoma rowerami: Triban 500 b'twin http://www.decathlon.pl/triban-500-id_8331913.html Giant Defy 5 http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/defy.5/18819/76292/ Mimo ceny podanej na stronie giant, mogę go kupić w cenie 1670,00 i teraz pytanie, bo nigdy szosy nie miałem i nic na temat rowerów szosowych nie wiem - warto zainteresować się tym giant? Triban ma więcej przełożeń i wieczystą gwarancję, giant osprzęt shimano, a triban microshift... Liczę na jakąś podpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam! ps. przez moment nawet zacząłem się zastanawiać, czy nie lepiej kupić jakiegoś super taniego roweru na pierwszą szosę, w stylu: http://allegro.pl/rower-romet-huragan-1-0-2014-shimano-promocja-i5591576699.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Przelozen maja tak naprawde tyle samo bo z najmniejszej zebatki na przodzie Tribana korzystalbys baaaardzo rzadko. No chyba ze jezdzisz po stromych podjazdach. Rozne sa kasety w tych rowerach 12-25 w Tribanie i 11-32 w Defy wiec Giantem tez podjedziesz mimo braku trzeciej tarczy z przodu ale przejscia miedzy zebatkami kasety beda mniej plynne niz w przypadku Tribana. Po jakim terenie bedziesz jezdzil? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavel.smoku Napisano 14 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 @ przmor Mieszkam w Zielonej Górze, więc pewnie dookoła po województwie lubuskim/dolnośląskim. Raczej płasko, jeśli o to pytasz. Edit: choć nie ukrywam, że marzy mi się dłuższa trasa w stronę rodzinnego Bolesławca i dalej np do Świeradowa albo Szklarskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 To jest moje osobiste zdanie, więc nie traktuj go jak wyroczni. Jeżeli Giant w takiej specyfikacji byłby w cenie 1670zł, to ja bym się nie zastanawiał i brał Gianta. Osprzęt w tych rowerach jest w prawdzie na porównywalnym poziomie, ale Claris jest już na Octalink, poza tym potrójna korba zastosowana w B`Twin jest zbędna w szosie. Do tego Giant jest po prostu ładniejszy. Jest jedna rzecz która w krótkim czasie będzie w nim do wymiany, a jest to kaseta. Fabrycznie zamontowana jest SRAM PG850 z koronkami 11-32. Ta wersja dedykowana jest do rowerów MTB, na początek może się przydać, bo zapewni miękkie przełożenia i bez problemu wjedziesz pod bardziej strome górki. Z czasem jak nabierzesz wprawy dojdziesz do wniosku, że największych koronek nie używasz, za to przydałyby się ciaśniej zestopniowane biegi. Zmienisz wtedy kasetę na 12-25 i będzie git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavel.smoku Napisano 14 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Panowie, a co myślicie o tej ostatnie opcji - extra low budget: http://allegro.pl/rower-romet-huragan-1-0-2014-shimano-promocja-i5591576699.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Ogólnie rower nie jest zły biorąc pod uwagę ile kosztuje i na pierwszą szosę wydaje się ok. Ale osobiście bym go nie kupił, gdyż 2/3 dystansu pokonuję w dolnym chwycie, a konstrukcja klamkomanetek ST-A070 praktycznie uniemożliwia zmianę biegów w dół podczas trzymania kierownicy w ten sposób. Jak ktoś jeździ głównie w górnym chwycie, to prawdopodobnie nie będzie mu to przeszkadzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Ja jezdze szosa od niedawna i w zasadzie tylko w gornym chwycie i taka konstrukcja klamkomanetek mi nie przeszkadza, jest wrecz wygodna. Moze z czasem dojrzeje do dolnego chwytu to wtedy wymienie klamkomanetki choc to dosc drogi zabieg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.