hadess Napisano 13 Sierpnia 2015 Napisano 13 Sierpnia 2015 Witam mam problem z regulacja przedniej przerzutki. Nie moge jej wyregulować, brakuje czasami 1 lub 3 ( nie chce skoczyć ) . Problem pojawił się teraz ponieważ wymieniłem klamki na klamkomanetki szosowe tourney 3x7. Mam 3 blaty ale przerzutka pozostała z trekkinga (Shimano Altus M191) czy możliwe jest że te klamki nie chca wspołpracowac z ta przerzutka ? Lub może rower oddać w fachowe ręce do serwisu ?
manfred1 Napisano 13 Sierpnia 2015 Napisano 13 Sierpnia 2015 A próbowałeś wg tego filmu https://www.youtube.com/watch?v=GLAFCV_eFow
hadess Napisano 13 Sierpnia 2015 Autor Napisano 13 Sierpnia 2015 tak po regulacji jest problem albo z 1 blatem albo z 3
manfred1 Napisano 13 Sierpnia 2015 Napisano 13 Sierpnia 2015 A baryłka wkręcona tak aby został jeden pełny obrót do wkręcenia i czy śrubki regulacyjne w przerzutce wykręcona i na nowo wkręcone?
hadess Napisano 13 Sierpnia 2015 Autor Napisano 13 Sierpnia 2015 moze głupie pytanie ale dopiero zacząłem przygode z szosą . To w szosie są też baryłki ? ja mam od razu koncówke pancerza
manfred1 Napisano 13 Sierpnia 2015 Napisano 13 Sierpnia 2015 A to nie wiem ja mam baryłkę to może wydaje mi się że wszyscy mają ;-) No to nie mam pojęcia. W sobotę też mnie czeka regulacja przerzutki na trzy blaty w szosie bo wymieniałem suport i wcześniej coś mi nie chciało płynnie schodzić z największej na środkową i muszę to poprawić.
seraph Napisano 13 Sierpnia 2015 Napisano 13 Sierpnia 2015 Musisz dokupić przelotkę regulacyjną, bo ani przy przerzutce ani przy manetce nie masz baryłki to jak chcesz naciągnąć linkę odpowiednio? Ciężko strasznie będzie utrafić. W szosach jest baryłka albo przy ramie albo na pancerzu - taka teleskopowa przelotka.
hadess Napisano 13 Sierpnia 2015 Autor Napisano 13 Sierpnia 2015 ok czyli juz wiem co i jak . Zmierzyłem teraz naciąg obu przerzutek stara ma trochę wiekszy naciąg ( stara czyli ta z trekkinga ) o jakies 3 mm niz ta na szose. Czy to oznacza że należy zmienic przerzutke czy tylko kupic ta przelotke regulacyjna ? Musisz dokupić przelotkę regulacyjną, bo ani przy przerzutce ani przy manetce nie masz baryłki to jak chcesz naciągnąć linkę odpowiednio? Ciężko strasznie będzie utrafić. W szosach jest baryłka albo przy ramie albo na pancerzu - taka teleskopowa przelotka. mozesz dac jakas strone z ta przelotka ? Tak jak pisałem klamki maja mniejszy naciag czy ta przelotka w tym pomoze ? czy raczej inne przerzutki
Pepik_831 Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Podepnę się do tematu, żeby nie zaśmiecać forum. Mam taki oto problem. Próbuję wyregulować przednią przerzutkę według już nie jednego opisu. Według filmu w tym poście również. Mój problem polega na tym, że po regulacji nie mogę w ogóle wrzucić 3. Jestem kompletnym laikiem i nie wiem co robię źle.
hadess Napisano 1 Września 2015 Autor Napisano 1 Września 2015 linka dobrze naciągnięta jak na manetce masz 3 ?
Pepik_831 Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Na 3 to albo nie mogę w ogóle wrzucić. Albo (jak teraz coś pokręciłem żeby jakkolwiek działało) to jest mocno naciągniętą. Ale bardzo ciężko wchodzi. Na 1 zaś jest luźna.
hadess Napisano 1 Września 2015 Autor Napisano 1 Września 2015 spróbuj na 1 biegu naciagnać linke i sprawdz czy działa
Pepik_831 Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Jak ustawiam przerzutkę to zgodnie z instrukcją na 1 biegu ustawiam linkę. Tylko wtedy jak ustawię, że łańcuch ładnie skacze z 1 biegu na 2 i z powrotem to wtedy choćbym nie wiem co robił to nie mogę przerzucić na 3 bieg. Jest wtedy tak jakby coś blokowało. Teraz mi wchodzi ale muszę użyć dużo siły i po kilku przerzuceniach po prostu boli mnie kciuk. Ale spróbuję teraz naciągnąć jak radzisz. Zobaczymy co będzie. Tylko czy mam odkręcić śrubkę przy przerzutce i naciągnąć linkę czy zrobić to na baryłce?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.