Eazy Napisano 15 Sierpnia 2015 Napisano 15 Sierpnia 2015 To nie 1000 a 1400zł różnicy na starcie Osprzęt również bardzo przyzwoity. Moim zdaniem wypada nawet lepiej od tamtego jeżeli chodzi o stosunek klasy osprzętu do ceny. EDIT: jedyne co to opony wydają się być troszkę węższe niż w tamtym (1,5?). Przy zakupie można by ewentualnie pomyśleć o 1,75 jeżeli planujesz też trochę jazdy po bezdrożach. Sprzedający, z tego co napisał, ma swój serwis rowerowy, więc może da się dogadać o wymianę opon na szersze za niewielką dopłatą lub w cenie. Najlepiej coś z wkładką antyprzebiciową (np. Schwalbe Marathon).
Fred34 Napisano 15 Sierpnia 2015 Autor Napisano 15 Sierpnia 2015 Ok a rama 53 przy moim wzroście powinna być ok? Nie widać w jakim stanie są blaty w nim i roczników pewnie trochę starszy
Fred34 Napisano 15 Sierpnia 2015 Autor Napisano 15 Sierpnia 2015 Eazy czy z wyglądu jesteś w stanie stwierdzić który to może być rok roweru? Cena chyba ok ?gość nie zejdzie więcej bo ma kupca juz na jutro
Eazy Napisano 15 Sierpnia 2015 Napisano 15 Sierpnia 2015 Patrząc na osprzęt wydaje mi się, że rower ma może 2-3 lata, ale mogę się mylić
Fred34 Napisano 15 Sierpnia 2015 Autor Napisano 15 Sierpnia 2015 Okej :-) fajnie ze chcesz pomóc . Wielkie dzieki
Fred34 Napisano 16 Sierpnia 2015 Autor Napisano 16 Sierpnia 2015 Niestety rowery kupił ktoś inny kto zarezerwował je prędzej. Musze szukać dalej czegoś wartego kupna :-[
Fred34 Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Napisano 18 Sierpnia 2015 Witam ponownie :-) Znalazłem dziś taka ofertę . Cena do zbicia na 1900 myślę. Czy ta rama może być za mała? Czy warto myśleć nad tym zakupem? http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5612730654
Eazy Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 Osprzęt przyzwoity, dobre opony, kapslowane obręcze, hydraulika Magury. Mógłby być sztywny wideł zamiast tego sprężynowego kowadła, ale co kto lubi Cena rozsądna, jak na klasę osprzętu. Co do rozmiaru to teoretycznie powinien być ok, ale najlepiej się przymierzyć. Nie sama rura podsiodłowa stanowi o rozmiarze, ale też i długość ramy. Przy tym samym rozmiarze pozycja na rowerach różnych producentów może się odczuwalnie różnić. Tutaj przekrok masz niecałe 82cm, więc jest ok (zgodnie z geometrią na stronie producenta). Będziesz mieć 6cm zapasu.
Fred34 Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Napisano 18 Sierpnia 2015 jutro mam zamiar jechać zobaczyć rower bo to 80 km ode mnie. Easy czyli uważasz ze za 1900 warto? wideł amortyzowany ale zawsze można go zblokować. wychodzi na to ze rower kosztował 999 euro wiec tańszy o połowę nawet ponad. nie wiem tylko czy sam ocenie czy rower jest dobry wielkościowo:) na zdjęciach widać ze w jednym miejscu przy widelcu z lewej strony jest odprysk lakieru ale to chyba nie taki problem
Eazy Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 Moim zdaniem warto za 1900zł. Ustaw dobrze siodełko, przejedź się jakiś dłuższy odcinek. Zobacz, czy nie jesteś za bardzo wyciągnięty nad ramą (albo, czy rama nie jest za krótka i nie siedzisz zgarbiony) i czy siodełko nie wypada zbyt wysoko w stosunku do kierownicy (to nie MTB, czy szosa, żeby jeździć z tyłkiem w chmurach - tu ma być komfortowo na długich dystansach i pozycja powinna być bardziej wyprostowana). Sprawdź, czy przy wysuniętym pedale do przodu nie zahaczysz kołem przy skręcie o but (wątpię, ale sprawdzić nie zaszkodzi) i czy kierownica na nawrotach nie jest zbyt blisko kolana, które jest w górze. Jeżeli przejedziesz się dłuższy odcinek i nic nie będzie Ci przeszkadzać i będzie komfortowo to powinno być ok. Chociaż czasami pewne niedogodności związane z pozycją na rowerze ujawniają się dopiero po 30-40km, ale tego nigdy nie sprawdzisz dopóki nie przejedziesz takiej trasy i nie ma znaczenia, czy rower jest nowy ze sklepu, czy nie Z widelcem nie chodzi tylko o 'bujanie', ale przede wszystkim o masę. Te sprężynowe z niższych półek to kowadła i niepotrzebny balast. Zablokować można, ale wagi mu od tego nie ubędzie Jak będziesz kiedyś miał w planach założenie przednich sakw i dalsze wyprawy to pomyślałbym o sztywnym widle. Natomiast do 'lokalnego' przemieszczania się i wycieczek będzie ok
Fred34 Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Napisano 18 Sierpnia 2015 Dziękuję bardzo za wyczerpująca odpowiedz. Pojadę jutro i zobaczę co i jak :-)
mklos1 Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 Brałbym Bergamont'a. Konfiguracja za tą cenę - marzenie. Hamulce co prawda nie urywają, ale w ogólnym rozliczeniu działają lepiej niż V-ki.
Fred34 Napisano 19 Sierpnia 2015 Autor Napisano 19 Sierpnia 2015 Witam byłem obejrzeć rower . Niestety okazał się za mały . Chyba musze szukac czegoś z większą rama. Juz sam zglupialem może 22 cale . Dobrze ze nie kupiłem przesylkowo. Witam byłem obejrzeć rower . Niestety okazał się za mały . Chyba musze szukac czegoś z większą rama. Juz sam zglupialem może 22 cale . Dobrze ze nie kupiłem przesylkowo.Bergamont Był jakiś krótki,kierownica nisko bez mozliwosci regulacji.Natomiast Przymierzyłem dziś w sklepie scott ramę 52 cm i było ok
Eazy Napisano 19 Sierpnia 2015 Napisano 19 Sierpnia 2015 Tak, jak wspomniałem wyżej - sama długość rury podsiodłowej, która to jest używana do określania rozmiaru ramy, to tylko jeden parametr. Jest jeszcze właśnie długość górnej rury (mająca wpływ na odczuwalną 'długość' ramy), wysokość główki, stack, przekrok etc. To wszystko ma wpływ na to, jak CI się na rowerze siedzi / jeździ. Oczywiście długość podsiodłówki to dobra wyjściowa przy szukaniu roweru, ale zawsze warto się przymierzyć. Ten sam rozmiar w dwóch różnych ramach może dać zupełnie różne odczucia co do komfortu i pozycji
Fred34 Napisano 19 Sierpnia 2015 Autor Napisano 19 Sierpnia 2015 Czyli jeśli zdecyduje się na kupno roweru z miejsca do którego nie mam możliwości dojazdu,może okazać się, że rower po dotarciu do mnie będzie źle pasował :-[
Eazy Napisano 19 Sierpnia 2015 Napisano 19 Sierpnia 2015 W takiej sytuacji najlepiej wygrzebać z netu dokładną geometrię danego modelu i znaleźć rower o takich samych lub bardzo zbliżonych wymiarach u któregoś z producentów a następnie przymierzyć się do niego w sklepie
Fred34 Napisano 19 Sierpnia 2015 Autor Napisano 19 Sierpnia 2015 No chyba tak byłoby najrozsadniej albo kupić gdzieś lokalnie
Fred34 Napisano 20 Sierpnia 2015 Autor Napisano 20 Sierpnia 2015 Eazy mam jeszcze jedna ofertę w pobliżu. Tyle tylko że zdjęcia mam na mailu. Byłaby możliwość żebym przesłał Ci je. Może byś ocenił czy warto?
Fred34 Napisano 23 Sierpnia 2015 Autor Napisano 23 Sierpnia 2015 http://olx.pl/oferta/gudereit-sx-75-shimano-deore-slx-magura-CID767-IDb7yDj.html Jak myślicie który to może być rok roweru? Czy warto kupić go za 1400zl z przesyłką?
Groszkin Napisano 29 Sierpnia 2015 Napisano 29 Sierpnia 2015 Czesc podepne sie pod temat. Kupilem gudereit sx 30 za 800zl. Pochodzenia nie znam ale sie nie przejmuje. Ogolne rower bardzo dobrej jakosci. Wszystkie details dopracowanr. Dobrej lampki blotniki raczki itd. Siodlo tez nie najgorsze ale w stylu kanapy I na razie mi nie pasuje. Rower bardzo gladko pomyka po drodze ale wydaje mi sie ze jazda z wieksza predkoscia raczej nie wchodzi w GRE.hamulce szczękowe są bardzo dobre. W MTB mam hydrauliczne tarczowki i uważam że do takie mieszczucha nie są potrzebne. Przesiadlem siez mtb I pierwsze wrazenie to ze kierownica jest bardzo blisko. Mostek obnizony wiec troche ciezaru jest na rekach. Szcegolnie przy wolnej jezdzie. Oczywiscie sie obawiam czy nie Rama nie jest za mała. Cy ktoś może podzielić się wrażeniami po przesiadce? Jeszcze link http://allegro.pl/meski-gudereit-sx30-sport-rama-60cm-altus-3x9-i5599975618.html#
Eazy Napisano 29 Sierpnia 2015 Napisano 29 Sierpnia 2015 Pozycję powinieneś mieć bardziej wyprostowaną niż na MTB. Ja bym raczej podniósł mostek niż go opuszczał, ale to kwestia indywidualnych upodobań. To, czy rama jest za mała to nikt Ci nie powie bez zdjęć.
Fred34 Napisano 30 Sierpnia 2015 Autor Napisano 30 Sierpnia 2015 Witajcie. Pierwszy rower który oglądałem okazał się za mały i właśnie miałem odczucie,że kierownica jest bardzo bliski. Po kupnie obecnego sx 75 tego problemu nie ma. Jest tak jak być powinno. Moja rama to 57 cm przy wzroście 184 cm okolo
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.