Eazy Napisano 19 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Kalkulator... gdyby nie ten cholerny kalkulator to nie siedziałbym i nie rozmyślał teraz o tym 1x11 A tak zachciało mi się powklepywać różne różności i... i doszedłem do wniosku, że może jednak nie byłoby tak źle, jak mi się do tej pory zdawało. Ten kalkulator to 'zuo' - miesza tylko w głowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Link się nie dodał. Ten miałem na mysli: http://www.gear-calculator.com Wiem, że do zuego namawiam, ale lepsze to niż strzelać w ciemno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 19 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Ja używam tego z linku parę postów wyżej: http://home.earthlink.net/~mike.sherman/shift.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Gdybym miał się zakładać, to obstawiałbym, że tak. Niestety na forum nikt jeszcze nie chwalił się taką kombinacją, wiec póki co tylko teoretyzuję dynasys od dynasys11 różni się zasadniczo tym, że oś obrotu wózka nie jest wspólna z osią obrotu górnego kółeczka co poprawia opasanie kasety. Tak wiec na moje, rd-m 10s na kasecie 11rz będzie działało tak samo po wuju jak na kasecie 10sp z dokładaną koronką 42. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulki Napisano 20 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Witam! Planuje włożyć do roweru napęd 2x10. Przód 40-28 tył 11-36. Przerzutka tył ma być xt i teraz pytanie jaki wózek ma być? Średni czy długi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 20 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Witam! Planuje włożyć do roweru napęd 2x10. Przód 40-28 tył 11-36. Przerzutka tył ma być xt i teraz pytanie jaki wózek ma być? Średni czy długi? (40-28)+(36-11)=37 A więc potrzebujesz przerzutki która ma pojemność 37 lub większą. O ile pamiętam XT SG ma 35T , a SGS 43T także bierz długi wózek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 20 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 także bierz długi wózek. Bujda , GS wystarczy . Nie wrzucasz nigdy skrajnych przełożeń więc GS ogarnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Bujda Gdyby to była bujda to by oznaczało że nie napisałem prawdy i długi wózek nie będzie działał poprawnie. Jeżeli ty dobierasz przerzutkę inaczej to ok , ale nie pisz że to bujda bo możesz kogoś tym wprowadzić w błąd. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Bujda , GS wystarczy . Nie wrzucasz nigdy skrajnych przełożeń więc GS ogarnie .W 2x10 o to chodzi żeby wrzucać skrajne przełożenia. Ustawiasz przód w zależności od terenu i jeździsz po całej kasecie zapominając o przedniej przerzutce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 GS ogarnia korbę 24/38 i kasetę 11-36 jest tylko drobny problem przy 24 na przedzie i koronkach 11 oraz 13 na tyle (łańcuch ociera sam o siebie na wózku), z racji że 28/40 to tylko 12 zębów róznicy, więc ewentualne ocieranie mogłoby wystąpić w kombinacji 28/11, a tego faktycznie raczej się nie używa. PS. A nie myslałeś o 1x10 38/11-42? stracisz po jednym biegu od góry i dołu, a oile prościej w napędzie i kokpicie się zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Bujda , GS wystarczy . Nie wrzucasz nigdy skrajnych przełożeń więc GS ogarnie .Bujdą to jest kategorycznie twierdzenie, że nigdy się nie wrzuca Ja mam przerobioną korbę 3-blatową pod 2 blaty z zachowaniem linii łańcucha i dla mnie większa tarcza ma pracować z całą kasetą i już. A tam gdzie nie mogę podjechać wrzucam dopiero młynek. Czyli ma to działać bez zastanawiania się czy to już mam z przodu coś zmieniać czy nie i bez bajek o przekosach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.