Skocz do zawartości

[2x10] dobór wielkości blatów do korby

Eazy

Rekomendowane odpowiedzi

Kalkulator... gdyby nie ten cholerny kalkulator to nie siedziałbym i nie rozmyślał teraz o tym 1x11  :whistling:  A tak zachciało mi się powklepywać różne różności i... i doszedłem do wniosku, że może jednak nie byłoby tak źle, jak mi się do tej pory zdawało. Ten kalkulator to 'zuo' - miesza tylko w głowie  :teehee:

Gdybym miał się zakładać, to obstawiałbym, że tak. Niestety na forum nikt jeszcze nie chwalił się taką kombinacją, wiec póki co tylko teoretyzuję ;)

dynasys od dynasys11 różni się zasadniczo tym, że oś obrotu wózka nie jest wspólna  z osią obrotu górnego kółeczka co poprawia opasanie kasety.

Tak wiec na moje, rd-m 10s na kasecie 11rz będzie działało tak samo po wuju jak na kasecie 10sp z dokładaną koronką 42.

Witam! Planuje włożyć do roweru napęd 2x10. Przód 40-28 tył 11-36. Przerzutka tył ma być xt i teraz pytanie jaki wózek ma być? Średni czy długi?

(40-28)+(36-11)=37 A więc potrzebujesz przerzutki która ma pojemność 37 lub większą. O ile pamiętam XT SG ma 35T , a SGS 43T także bierz długi wózek.

GS ogarnia korbę 24/38  i kasetę 11-36 jest tylko drobny problem przy 24 na przedzie i koronkach 11 oraz 13 na tyle (łańcuch ociera sam o siebie na wózku), z racji że 28/40 to tylko 12 zębów róznicy, więc ewentualne ocieranie mogłoby wystąpić w kombinacji 28/11, a tego faktycznie raczej się nie używa.

PS. A nie myslałeś o 1x10 38/11-42?  stracisz po jednym biegu od góry i dołu, a oile prościej w napędzie i kokpicie się zrobi.

Bujda , GS wystarczy . Nie wrzucasz nigdy  skrajnych przełożeń więc GS ogarnie .

Bujdą to jest kategorycznie twierdzenie, że nigdy się nie wrzuca ;)

Ja mam przerobioną korbę 3-blatową pod 2 blaty z zachowaniem linii łańcucha i dla mnie większa tarcza ma pracować z całą kasetą i już. A tam gdzie nie mogę podjechać wrzucam dopiero młynek. Czyli ma to działać bez zastanawiania się czy to już mam z przodu coś zmieniać czy nie i bez bajek o przekosach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...