Dorczu Napisano 12 Sierpnia 2015 Napisano 12 Sierpnia 2015 Mam do zmiany przerzutke przednią i nie wiem czy zakładać top swing czy down swing. Teraz mam shimano turney down swing.
mklos1 Napisano 12 Sierpnia 2015 Napisano 12 Sierpnia 2015 Ogólnie prawidła są takie, że top swing chodzą lżej, ale szybciej łapią luzy. Down swing chodzą ciężej, ale są "trwalsze". Z moich doświadczeń wolę top swing. Jakichś dramatycznych różnic nie ma, choć czasami są wyraźne.
seraph Napisano 12 Sierpnia 2015 Napisano 12 Sierpnia 2015 Dodatkowo down swing przez to, że jest mocowana dalej od suportu to nie tworzy z jego węzłem "plątaniny" do łapania syfu przez co zbiera się tam mniej błota i mniej chętnie ono tam zostaje zostaje. W crossie mam top swing już 17 letnią (!!) i nadal bardzo dobrze działa, a w MTB mam down swing i jak zauwazył przedmówca - z zamkniętymi oczami bym nie odróżnił po pracy.
BikerLight Napisano 12 Sierpnia 2015 Napisano 12 Sierpnia 2015 Łapanie luzów wspomniane wcześniej jak dla mnie dyskwalifikuje top swingi, nawet jeśli da się z takim luzem jeździć przez długi czas i nie upośledza znacząco zmiany biegów. A o złapanie takowego luzu nietrudno szczególnie w niższych grupach osprzętu. Dla odmiany używam w tej chwili FD-M571 LX (retro down swing) i nie wykazuje ona najmniejszych oznak zużycia pomimo tego że dla napędu jestem katem i zmieniam biegi pod obciążeniem, bez żadnego odpuszczania. Dla samej trwałości wybrałbym więc down swing
mklos1 Napisano 12 Sierpnia 2015 Napisano 12 Sierpnia 2015 Moim zdaniem łapanie luzów przez top swingi też jest przereklamowane. Gdyby to był jakiś poważny problem, to nie byłyby produkowane - bo niby po co? Spisku żarówkowego nie będziemy się doszukiwać.
BikerLight Napisano 12 Sierpnia 2015 Napisano 12 Sierpnia 2015 Akurat spisek żarówkowy to fakt i coś takiego jak najbardziej było i to w formie spisanej... a co do postarzania produktów to chyba nikt nie ma wątpliwości że zjawisko istnieje, wszystko obecnie wygląda ładniej i działa krócej, wzornictwo przemysłowe i księgowość zatryumfowało nad trwałością. Lecz co do luzów w top swingach - pojawiają się szybciej niż w down swingach i zazwyczaj nie przeszkadzają w zmianie biegów, do czasu oczywiście. Swego czasu rozglądałem się za przerzutką przednią pod 9s i brałem pod uwagę także top swingi od Deore po XT, nowe i używane. Nie było ani jednego sprzedającego który miałby używkę XT top swing beż niewielkiego choćby luzu. Co nie wyklucza faktu że są takie przerzutki które owego luzu nie wykazują... pod warunkiem że właściciel najzwyczajniej w świecie nie zmienia za często biegów z przodu...
Herman88 Napisano 12 Sierpnia 2015 Napisano 12 Sierpnia 2015 Obejma down swing czasem może kolidować z koszykiem na drugi bidon, tak jak u mnie w ramie MTB. Mi luzy w top swing zaczynają przeszkadzać dopiero wtedy jak pantograf dzwoni na nierównościach
Dorczu Napisano 13 Sierpnia 2015 Autor Napisano 13 Sierpnia 2015 Gdybym chciał zmienić na top swing to musze inaczej poprowadzić linke czy może zostać tak jak jest bo nieogarniam ?
siimon Napisano 13 Sierpnia 2015 Napisano 13 Sierpnia 2015 Swing jest niezależny od ciągu. A ten też może byc górny lub dolny.
tobo Napisano 13 Sierpnia 2015 Napisano 13 Sierpnia 2015 Moim zdaniem łapanie luzów przez top swingi też jest przereklamowane. Gdyby to był jakiś poważny problem, to nie byłyby produkowane - bo niby po co? Spisku żarówkowego nie będziemy się doszukiwać. Nie jest przereklamowane. Wymieniłem ich trochę w serwisowanych rowerach, niektóre w stanie przedagonalnym. Większości ludzi w przeciwieństwie do mnie klekot i obijanie nie przeszkadza, podobnie jak upośledzona praca. Mój osobisty LX wyluzował się w drodze do domu po montażu w sklepie, nowego. Problem ten maleje co do skali im młodszy rocznik przerzutki (jedno co do jakości co jest odwrotnie proporcjonalne w stosunku do reszty cech osprzętu Shimano ).
mklos1 Napisano 13 Sierpnia 2015 Napisano 13 Sierpnia 2015 Moim zdaniem sposób pracy przerzutki top swing jest warty skróconego czasu życia. Chyba, że ktoś traktuje rower jako inwestycję dla wnuków...
tobo Napisano 13 Sierpnia 2015 Napisano 13 Sierpnia 2015 Jeśli skrócony czas użycia nie jest wyjątkowo skrócony to może
Dorczu Napisano 13 Sierpnia 2015 Autor Napisano 13 Sierpnia 2015 Czyli raczej zostaje przy down swing bo nienawidze wszelkich luzów i innych podobnych. Dzisiaj myślałem ze mnie trafi jak ta turneyka łańcuch między zębatke a osłone wepchnęła dlatego na przysłosc wolałbym dac tam coś w miare normalnego ale z drugiej strony przodu prawie nie używam i nie wiem czy jest sens dawać tam alivio czy lepiej coś altus/acera ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.