Skocz do zawartości

[Stojak serwisowy] Czy uchwyt za piastę ma wady ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Potrzebował bym jakiegoś składanego stojaka do naprawy roweru ( regulacja przerzutek , hamulców itp ). W hipermarkecie Auchan natknąłem się na tego rodzaju plastikowy stojak z mocowaniem za piastę. Czy da on rade ? Cena koło 30 zł 

post-173521-0-65172700-1439381223_thumb.jpg

Napisano

Mam podobny a nawet 2 podobne firmy SuperB. Do zastosowań które wymieniłeś sa jak znalazł... tylko że do mojego nie da sie wsadzić przedniego koła :P Tak czy siak jeśli miałbym go kupic raz jeszcze, zrobiłbym to ;-)

Przy grubszych tematach jak np odkrecenie korby czy pedałów trzeba uważac zeby roweru nie wywalić ale idzie to zrobić to raz, a po drugie zbyt czesto się tego nie robi ;-)

Napisano

Jestem w staine zrobic wszystko w tym stojaku co nie wymaga wyjecia tylnego kola ( a nawet wtedy da rade, wystarczy jakas stara piasta i szybkozamykacz)...Wiec nie przesadzałbym ....do domowego użytku,  jest idealny.

Napisano

Jedyną wada jest taka, że to jest stojak serwisowy. Kół nie wyjmiesz, amortyzatora też nie a resztę rzeczy robisz na klęczki. Czyli równie dobrze możesz oprzeć rower o ścianę. 

Napisano

Kolo przednie bez problemu mozna wymienic, amor tez mozna wyjac i rower sie nie przewali...co wiecej mozna siedziec na malym krzeselku, zamiast na kolanach. Moim zdaniem stojak ten jest idealny do zabaw w mieszkaniu czy na balkonie.Do profesjonalnej roboty sie nie nadaje, ale w domowych warunkach mozna spokojnie ogarnac rower bez napinania sie.

Jedyną wada jest taka, że to jest stojak serwisowy. Kół nie wyjmiesz, amortyzatora też nie a resztę rzeczy robisz na klęczki. Czyli równie dobrze możesz oprzeć rower o ścianę.

Czyli lepiej przerzutki tez regulowac pod sciana niz w tym stojaku? Naprawde nie ma sie co napinac i przesadzac. :-)

Napisano

Witam. Potrzebował bym jakiegoś składanego stojaka do naprawy roweru ( regulacja przerzutek , hamulców itp ). W hipermarkecie Auchan natknąłem się na tego rodzaju plastikowy stojak z mocowaniem za piastę. Czy da on rade ? Cena koło 30 zł

Wierzę w to piszą osoby przerabiające stojaki, a piszą mianowicie, żeby kupić od razu stojak serwisowy (około 300-340zł biketrim), zwłaśzcza jak się robi w domu. Z takiego stojaka rower nie spadnie nie zrypie ściany nie narobi szkód itp. a przyjemność   pracy o niebo lepsza niż męczyć się z rowerem podpartym za koło.

Napisano

piszą  żeby kupić od razu stojak serwisowy (około 300-340zł biketrim), zwłaśzcza jak się robi w domu.

Jak dłubiesz w domu to w zupełności wystarczy stojak z Lidla za nieco więcej niż 1/3 tej  ceny (trzeba tylko go upolować)

A do prostych prac typu regulacja hamulca, przerzutki, wymiana linki ten z tytułowego posta jest faktycznie wystarczający. I mieści się pod szafą lub w szufladzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...