wymiennik Napisano 12 Sierpnia 2015 Napisano 12 Sierpnia 2015 Witajcie. Czy poniższy znak drogowy jest rzeczywiscie znakiem drogowym i należy się do niego stosować zgodnie z przepisami kodeksu ruchu drogowego, czy jest to tylko "wymysł" użytkownika obiektu/właściciela/projektanta?
Mod Team michuuu Napisano 12 Sierpnia 2015 Mod Team Napisano 12 Sierpnia 2015 To jakieś wewnętrzne oznaczenie obiektu.
wymiennik Napisano 12 Sierpnia 2015 Autor Napisano 12 Sierpnia 2015 Czyli teoretycznie można sie nie stosowac do tego.
scotek Napisano 12 Sierpnia 2015 Napisano 12 Sierpnia 2015 Dopóki nie pogadasz z właścicielem. Gdzie on wisi? Jak teren prywatny to jego zasady
dani85 Napisano 12 Sierpnia 2015 Napisano 12 Sierpnia 2015 Widziałem takie znaki na dworcu PKP Kraków.
rzezniol Napisano 12 Sierpnia 2015 Napisano 12 Sierpnia 2015 Teren prywatny to i prywatne oznaczenie ... Zawsze masz wybór ... albo nie wchodzisz na teren prywatny, albo stosujesz się do zasad które właściciel sobie wymyślił. Pozdrawiam
kamfan Napisano 12 Sierpnia 2015 Napisano 12 Sierpnia 2015 Na terenie obiektów PKP (w tym dworcach) jest całkowity zakaz jazdy na rowerze. Jak złapią Cię SOKiści to dostaniesz 50 zł mandatu.
wymiennik Napisano 12 Sierpnia 2015 Autor Napisano 12 Sierpnia 2015 To nie jest teren prywatny. Rondo w Katowicach i zjazd/wjazd spod części podziemnej na górę.
rzezniol Napisano 12 Sierpnia 2015 Napisano 12 Sierpnia 2015 Nie widziałem tam wyznaczonych pasów dla rowerów i ciągów pieszo rowerowych ... więc to chodnik a nie droga ... a na chodnikach ... wiadomo. Pozdrawiam
wymiennik Napisano 12 Sierpnia 2015 Autor Napisano 12 Sierpnia 2015 Na samym rondzie nie ma pasów dla rowerów, ale do ronda doprowadzają pasy dla rowerzystów.
Florek Napisano 12 Sierpnia 2015 Napisano 12 Sierpnia 2015 Tak jak napisał rzezniol powyżej. Trzeba prowadzić. Jeśli do nawet zwykłego przejścia dla pieszych jest DDR, ale nie ma oznaczonego przejazdu to przejechać rowerem nie można, choćby po drugiej stronie DDR się znów zaczynał, też trzeba zejść i przeprowadzić.
dovectra Napisano 12 Sierpnia 2015 Napisano 12 Sierpnia 2015 to nie jest znak drogowy to tabliczka informacyjna
Roch1920 Napisano 13 Sierpnia 2015 Napisano 13 Sierpnia 2015 Wczoraj przejeżdżałem pod rondem w Katowicach. Te tabliczki informacyjne dotyczą schodów oraz wszystkich podjazdów, przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie. Trochę to dziwne bo często widziałem jak wszyscy tam jeździli.
Tofi Napisano 19 Sierpnia 2015 Napisano 19 Sierpnia 2015 Tak jak dovectra napisał tabliczka to nie znak drogowy. Ta tabliczka chroni właściciela obiektu przed odszkodowaniem. W angli pełno jest tabliczek "zejdź z roweru" i sprawa jest jasno postawiona - nie jest to znak drogowy, ale póci co tylko w jednym miejscu spotkałem się z tym, że oznaczenie nie pasowało do sytuacji. Takie tabliczki pojawiają się na chodnikach, czyli tam gdzie rowerzysta rzeczywiście nie ma prawa jeźdzć, a w tym jednym miejscu był on postawiony przed przejazdem przez ulicę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.