Skocz do zawartości

[znak drogowy] prowadź rower

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Czy poniższy znak drogowy jest rzeczywiscie znakiem drogowym i należy się do niego stosować zgodnie z przepisami kodeksu ruchu drogowego, czy jest to tylko "wymysł" użytkownika obiektu/właściciela/projektanta?

post-141708-0-71589200-1439362974_thumb.jpg

Napisano

Teren prywatny to i prywatne oznaczenie ... 

Zawsze masz wybór ... albo nie wchodzisz na teren prywatny, albo stosujesz się do zasad które właściciel sobie wymyślił.

Pozdrawiam

Napisano

Tak jak napisał rzezniol powyżej. Trzeba prowadzić. Jeśli do nawet zwykłego przejścia dla pieszych jest DDR, ale nie ma oznaczonego przejazdu to przejechać rowerem nie można, choćby po drugiej stronie DDR się znów zaczynał, też trzeba zejść i przeprowadzić.

Napisano

Wczoraj przejeżdżałem pod rondem w Katowicach. Te tabliczki informacyjne dotyczą schodów oraz wszystkich podjazdów, przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie. Trochę to dziwne bo często widziałem jak wszyscy tam jeździli.

Napisano

Tak jak dovectra napisał tabliczka to nie znak drogowy. Ta tabliczka chroni właściciela obiektu przed odszkodowaniem. W angli pełno jest tabliczek "zejdź z roweru" i sprawa jest jasno postawiona - nie jest to znak drogowy, ale póci co tylko w jednym miejscu spotkałem się z tym, że oznaczenie nie pasowało do sytuacji. Takie tabliczki pojawiają się na chodnikach, czyli tam gdzie rowerzysta rzeczywiście nie ma prawa jeźdzć, a w tym jednym miejscu był on postawiony przed przejazdem przez ulicę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...