Skocz do zawartości

[hamulce] Hamulce turystyczne (caliper) - zwiększenie siły hamowania

MagicznyKrzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Do jazdy po mieście mam złożonego single-speeda z ramą, do której mogę wsadzić jedynie hamulce mocowane jednopunktowo (tylko jedna, jedyna śruba trzyma hamulec na ramie). Powoduje to problem z siłą hamowania - jest dosyć niska. Zwracam się więc do was z pytaniem - co mogę z tym zrobić?

Montaż jakiegokolwiek innego typu hamulca raczej nie wchodzi w grę:

- vbrake - nie mam pivotów i nie będę ich dospawywał (powód: rama aluminiowa oraz ewentualne koszty takiej operacji), nie mam zamiaru też wchodzić w jakieś przejściówki mocowane na opaski zaciskowe (można znaleźć na ebayu)

- tarczówka - jak wyżej, nie mam gniazd i nie będę dospawywał / dokupywał przejściówek (tutaj trzeba byłoby też wliczyć koszt nowej piasty i przeplecenia koła - czyli ze 100 złotych, a przy rowerze złożonym za niecałe 400 to trochę przesada :P)

- ostre koło - nie chcę się w to pakować

- torpeda - słabo hamuje, poza tym jest to system zero-jedynkowy

- hamulec rolkowy - również bardzo niska siła hamowania

Z wiadomych mi opcji pozostaje hamulec szosowy. W sumie to mogłaby być ciekawa opcja, ale hamulce szosowe są krótkie. Mam tutaj na myśli odległość w pionie od mocowania do ramy (śruba) aż do obręczy / klocków. Nie znalazłem takiego, który sięgnąłby. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

W tej chwili mam zamontowany taki hamulec: http://allegro.pl/hamulec-szczekowy-tylny-do-roweru-turystycznego-i5565326002.html Pytanie - czy zmiana na taki http://allegro.pl/hamulec-caliper-tektro-984a-r-tyl-slr-fv-krakow-i5172378319.html cokolwiek by poprawiła? Konstrukcja wydaje się identyczna, więc raczej efekt byłby taki sam, no ale nigdy nie wiadomo.

Druga sprawa - jaką klamkę mogę zamontować, by wybierała jak najwięcej linki i wywierała jak największy nacisk na klocki? Obecnie mam zamontowaną klamkę vbrake, całość jest wyregulowana na milimetry, ale siła hamowania i tak jest taka sobie. Jak mi coś / ktoś nagle wyskoczy "przed maskę", będę musiał kłaść rower. Czy mam jakieś opcje, którymi mógłbym poprawić ten temat?

I ostatnia kwestia - czy poza w/w, ktoś z was widzi jakieś inne opcji i / lub kierunki, w których mógłbym pójść? Rozważałem wymianę ramy, ale poniżej stówki nie znalazłem niczego sensownego i jednocześnie z pivotami na vbrake / gniazdami na tarczówkę, nie mówiąc już o podobieństwie do obecnie używanej przeze mnie ramy (aluminium pod koła 28", lekka, fajna - wymontowana z Kettlera Alu Rad: http://berlin-berlin.annoncen.org/export/20100416231829.jpg ).

Z góry bardzo dziękuję wszystkim za uwagi i pomoc :)

Dzięki za wasze odpowiedzi :)

Obręcze alu czy stal? 

Aluminium (Stars Circle).

Ten hamulec co masz obecnie na 99,99999999999% wygina się jak ciśniesz klamkę hamulca i najprawdopodobniej dlatego nie hamuje.

Mówisz o tym, że hamulec i klocki przekręcają się pod kątem do obręczy? Tak to, niestety, działa i nie widzę sposobu, by tutaj coś poprawić.

No ten odcinek blachy do której jest przykręcony klocek wygina się i dlatego nie ma siły. Radą na to jest zmiana hamulca na mocniejszy i tu nie ma co oszczędzać, bo od hamulców zależy życie Twoje jak i innych.

Okej, tylko czy istnieje taki hamulec? Przypominam - montaż na jedną śrubę, otwór jest centralnie nad oponą. Piwotów brak.

Przez "wygląd" oczywiście mam na myśli solidność wykonania i spodziewaną jakość działania (na tyle, na ile takie rzeczy można ocenić na oko), nie czy mi kolor będzie pasował do ramy :P Przy czym, tak jak pisałem, to bardziej w formie pytania. Jeśli Weinmanny będą się dobrze sprawdzać, to chętnie je wezmę, choćby były najpaskudniejsze na świecie. 

Te Alhonga z wyglądu w ogóle mnie nie przekonują. Tylko, że liczy się twardość materiału, im twardszy tym mniej się będzie wyginał. Te weinmany na pewno będą lepsze od tego co masz, ale czy będą bardzo dobre to nie wiem.

Jeszcze są takie: http://allegro.pl/hamulce-tektro-r559-czarne-dlugie-ramiona-romet-i5500489288.html tylko drogie i nie wiem czy 73 mm by wystarczyło

W Twoim przypadku też to, że potrzebujesz długich ramion działa na niekorzyść - im dłuższe tym łatwiej się gnie.

Niee, kupowanie hamulców za 180 zł do roweru złożonego za <400 raczej mija się z celem. Rower specjalnie jest złożony z jak najtańszych części, służy tylko do jeżdżenia po mieście, żeby w razie kradzieży była jak najmniejsza szkoda.

Spróbuję szczęścia z tymi Weinmannami - majątku nie kosztują, a w razie czego zawsze mogę je zwrócić.

Kontynuując temat hamulców - w tej chwili mam taką klamkę http://allegro.pl/klamka-ham-lewa-v-brake-grip-shift-synchro-d78-i5585304405.html (ta jest lewa, no ale wiadomo o co chodzi). Czy mogę ją wymienić na jakąś inną, żeby brała więcej linki i dodatkowo zwiększała nacisk na klocki?

Alhonga Alhongą, ale niestety zaciski to nie jest klucz do sukcesu. W przypadku jakichkolwiek hamulców obręczowych, podstawowym elementem wpływającym na jakość hamowania to klocek i obręcz (jakość powierzchni i centryczność). Ze szczęk więcej się nie wyciśnie. Szczęka dual piwot to wszystko co możesz ugrać - są trochę silniejsze niż szczęka klasyczna. Wszystkie proponowane, to dual piwot na szczęście.

Z tym torpedo to cos ci sie pomieszalo, jakie zero-jedynkowe dzialanie? Tak mocno jak cisniesz do tylu tak mocno hamuje a co do sily hamowania to zablokowac tylne kolo zaden problem.

Być może faktycznie przesadziłem z tą zero-jedynkowością, natomiast pozostaję przy swoim stanowisku, że z torpedy jest bardzo kiepski hamulec.

No te weinmanny z aukcji niestety akurat nie są dualpiwotami.

Trzeba było mówić wcześniej, a nie jak już kupiłem :P Rozumiem, że mnie wkopaliście w zakup, który nie rozwiąże moich problemów?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...