wojtas7 Napisano 11 Sierpnia 2015 Napisano 11 Sierpnia 2015 Aktualnie mam w swoim HT/trail koła Bontrager 29", waga około 2200 gramów, szerokość wewnętrzna obręczy 23mm. Jeżdżę na oponach tej firmy XR3/XR4 2,3.Jeżdżę zawody enduro (szkoleniowo:-)) oraz trudne maratony (trilogy).Szukam na przyszły sezon lżejszych kół, obecne zostawiłbym na treningi/enduro, gdzie nie ma zbyt dużo podjazdów, natomiast na dłuższych dystansach jakby mi się udało zejść na kołach pół kilograma na pewno byłoby to odczuwalne. Idę też w stronę szerszych obręczy - 28-30mm wewnętrznie byłoby spoko.Co oferuje rynek?- Roval Traverse Fattie, karbon >6000zl, ~1500 gramów, alu ~1800 gramów >2000złskładanie u kołodzieja, obręcze Ryde Trail, ZTR Arch EX, może coś z WTB.Pytanie o najlepszy wybór, czy Rovale składane w fabryce będą lepsze od zaplatanych w PL, ile szprych, co oferuje jeszcze rynek w tej dziedzinie?
ishi Napisano 11 Sierpnia 2015 Napisano 11 Sierpnia 2015 Ja właśnie mocno się zastanawiam nad zakupem takich obręczy: http://www.light-bicycle.com/carbon-29er-mtb-rims-38mm-wide-hookless-tubeless-compatible-strongest.html
wojtas7 Napisano 12 Sierpnia 2015 Autor Napisano 12 Sierpnia 2015 te obręcze są super tylko zaproponowali mailowo wysyłkę za 130 USD co lekko przekreśla sens operacji.. Gdzie je kupisz?
Sol Napisano 12 Sierpnia 2015 Napisano 12 Sierpnia 2015 http://www.industrynine.net/wheels/4/29%22+Trail Koła alu, sztywne i mocne, doskonałe piasty - waga w granicach 1650g, aczkolwiek można i lżej (jak również ciężej i mocniej - wersja Enduro). Duże możliwości customizacji. Szczegóły u Strażaka na beastiebikes.pl
Tomek21001 Napisano 12 Sierpnia 2015 Napisano 12 Sierpnia 2015 Patrząc na cenę tych kół spodziewam się przemyślanego,mocnego,trwałego systemu.........(obręcz,piasta,szprycha,zaplot). Przechodzę do "customizacji" i.......widzę dopłatę 65usd za.....obręcze ZTRa...........i po systemie. Wracając do tematu : jeżeli maratony,nawet po cięższym terenie,stawiam na nudę : ZTR (FlowEX albo nawet ArchEx (trochę wąskie,bo 21mm wewn. mam takie ok 1700g,dają radę pod dupskiem 90kg z oponami 2,3cala) i piasty 350 na 32szprychy,przy tej ilosci szprych spokojnie starczą cieniowane Machy albo Pillary. Taki zestaw jest relatywnie tani i serwisowalny na wszystkie strony częsciami dostępnymi u nas od ręki.
Sol Napisano 12 Sierpnia 2015 Napisano 12 Sierpnia 2015 Nie bardzo rozumiem to o systemie. To co oferuje i9 to ich autorski zestaw, od obręczy przez piastę po szprych, plus - tak jak mówiłem - customizację. Ta ostatnia jest na tyle szeroka, że obejmuje nawet podmianę obręczy na - nazwijmy to - mniej autorskie. Customizacja to customizacja, nie jest obowiązkowa, ale jeżeli ktoś życzy sobie downgrade i jeszcze chce za to zapłacić, jego sprawa. Podobnie jeżeli chce mieć różowe szprychy, żółte piasy i zielone obręcze. Klasyka, tj. czarny i czarny z czerwonym, są w cenie (sprawdzone empirycznie). Co do ceny, nie sugerowałbym się tym co jest napisane na stronie, tylko tym co powie polski dystry. Czasem to dwa różne języki Nie zmienia to faktu, że koła nie są tanie, ale jeżeli dobrze rozumiem to co pisze autor, bieże pod uwagę znacznie droższe. Oczywiście można taniej i powiedzmy rutynowo, ale jeżeli stać nas na Merca, po co brać Golfa. Żeby nie było - decyduje wyłącznie autor. P.S. Kółka jeżdżą u mnie drugi sezon. Nie wymagały jak dotąd żadnej ingerencji, serwis sprowadza się do stwierdzenia "nie wymagały ingerencji". P.P.S. To nie są koła dla lubiących ciszę, wyją jak porąbane.
Mod Team adamos Napisano 12 Sierpnia 2015 Mod Team Napisano 12 Sierpnia 2015 Spory wybór, dowolne opcje customizacji i często fajne promocje na SuperStarComponents.
Tomek21001 Napisano 13 Sierpnia 2015 Napisano 13 Sierpnia 2015 Wracając do Industry,bo temat ciekawy i mało opinii. Jeżeli głośne - zaleta,dwa sezony bez grzebania-coś znaczy. Osobiście stronę producenta zrozumiałem tak : Zrobiliśmy autorskie koła (czyli system),są doskonałe,kosztują 12000 dolców,ale jak ci mało dopłać jeszcze 65 to zmienimy obręcze na ZTRa........o cenie rynkowej ........100 dolców sztuka.......Czyli gdzie jest ukryta wartość tych kół,skoro relatywnie tanie obrecze wymagają dopłaty ? W piastach,szprychach,czy zaplocie?
Sol Napisano 14 Sierpnia 2015 Napisano 14 Sierpnia 2015 Głównie w piastach, od tego zaczynali i z tego stali się znani. Jest to półka CK i już tylko to robi cenę. Być może zastosowanie obręczy ZTR wymaga zmian w budowie piasty, stąd cena. A być może to celowy zabieg marketingowy, po to aby ludzie brali przede wszystkim obręcze i9. Nie wiem, wiem tylko że koła są świetne i unikatowe. Tyle że to ostatnie nie każdemu pasuje.
wojtas7 Napisano 15 Sierpnia 2015 Autor Napisano 15 Sierpnia 2015 Ja właśnie mocno się zastanawiam nad zakupem takich obręczy: http://www.light-bicycle.com/carbon-29er-mtb-rims-38mm-wide-hookless-tubeless-compatible-strongest.html zamawiał ktoś te koła i sprawdził czy musiał płacić dodatkowo vat i cło?
ishi Napisano 24 Sierpnia 2015 Napisano 24 Sierpnia 2015 Zdradzę tylko, że małe chińskie rączki z LB lepią właśnie dla mnie i Wojtka dwa komplety obręczy. Finał będzie znany gdzieś na początku września.
Mod Team adamos Napisano 24 Września 2015 Mod Team Napisano 24 Września 2015 Fiu, fiu na bogato.Jak ten kitaj ma się wagowo i rozmiarowo to tego co zapodałeś w linkaczu?
ishi Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 Trzymają parametry. Waga realna 458 i 455 (450g katalogowo). Wykończenie jak widać 12K mat, ~32mm ID, hookless, 36h. Na żywo wyglądają na kawał niezłych sieli jakość wykończenia jak dla mnie zaista. Oby się okazały równie trwałe.
Mod Team adamos Napisano 24 Września 2015 Mod Team Napisano 24 Września 2015 A ile wykartkowałeś razem z przesyłką, jeśli można? Dowalili cło?Inni pewnie też będą zainteresowani.
ishi Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 A ile wykartkowałeś razem z przesyłką, jeśli można? Dowalili cło? Inni pewnie też będą zainteresowani. Ceny obręczy są podane na ich stronie. Targować poniżej <10 szt się nie da (próbowałem jakby co). Najbardziej boli przesyłka 85$+ Dlatego najlepiej robić większe zamówienie (ja się zrzuciłem z wojtasem na dwa komplety). Za płatność PP liczą ~15$ Na cło wpadło ale to przewidziałem i dogadałem się wcześniej z LB Wystawili fakturę na 0dpowiedni0 niższ@ wart0ść i od niej zostały naliczone koszta celna (wyszło ~200pln do podziału) Grunt to się nie pucować się na cle z czego te części są. Obręcze rowerowe 29" i h00j . Przy zamówieniu trzeba się uzbroić w cierpliwość. Fabrykacja i sprawdzenie trwa ok 2 tygodni + 7-10 dni przesyłka z odprawą. Kontakt z LB jest wzorowy - pomagają, doradzają, ustalają indywidualnie jak mają być obręcze wykończone. Coś jeszcze chcecie wiedzieć?
Mod Team adamos Napisano 24 Września 2015 Mod Team Napisano 24 Września 2015 Coś jeszcze chcecie wiedzieć? Wystarczy.
ishi Napisano 3 Października 2015 Napisano 3 Października 2015 ...i Voila! moje wyszły tak... Przód 873g, tył 1118g (przy stalowym bębenku!)
rapman242 Napisano 9 Października 2015 Napisano 9 Października 2015 Nie zakładając nowego tematu pytam się tutaj. Czy ktoś miał do czynienia z tym sklepem i takim rozwiązaniem jak poniżej? http://wyczynowe.eu/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.