manfred1 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Dziś usłyszałem jednostajne tyk tyk tyk . Myślałem wcześniej że może wydobywa się to z pedałów ale wymieniłem na nowe i dziś podczas podjazdu pod Gliczarów już na dobre zaczęło stukać. Teraz muszę ustalić co to za suport i czy rozbieralny czy nadaję się do naprawy. Nie ma jak kupić używany rower i cały czas w niego inwestować. Jak szybko ustalić jaki posiadam suport Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Pokazać nam fotkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Suportu się nie naprawia. Chociaż w przypadku suportu do ht2 od accenta można kombinować i wymienić łożyska ale w przypadku zwykłych nie warto Jak szybko ustalić jaki posiadam suport Zdejmujesz korbę i go mierzysz musisz kupić taki z identyczną długością i mocowaniem(kwadrat, octalink lub pod korbę z zintegrowaną osią ht2). Najlepiej zrób zdjęcie tego suportu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manfred1 Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Za dwie godzinki będzie zdjęcie Kto doradzi jak to odkręcić https://www.dropbox.com/s/yacv46ffgyk7klv/IMG_20150810_192801.jpg?dl=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Jest to suport octalink. Ściągaczem do korby z octalink. do odkręcenia suportu będziesz potrzebował taki klucz Wykręć go i zobacz czy jest na nim naklejka z wymiarami i kup identyczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manfred1 Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 No to naprawa odłożona do jutra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Jeśli możesz to podaj jeszcz oznaczenie z ramienia korby wtedy będziesz miał 100% że suport będzie odpowiedni Jeśli to model fc-3304 to odpowiedni będzie 118mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manfred1 Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Chyba dorobilem. Ukrecilem w ślubie wejście na imbus. Jedna poszła a druga nawet z przedluzka nie drogie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Ukręciłeś? Lep śruby odpadł czy wyrobiło się gniazdo? Zrób zdjęcie Jeśli wyrobiło się gniazdo to polecam wd-40 + torx. Wbij go w miejsce imbusa lub rozwierć tą śrubę bo w komplecie z suportem dostaniesz nową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manfred1 Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Tak dużego torxa nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Więc wiertarka w dłoń Suport i tak na złom więc nic nie stracisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manfred1 Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Tylko jak rozwiercę tę śrubę to w jaki sposób ją odkręcić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Jak wywiercisz dziurę w śrubie, to idziesz do sklepu i kupujesz wykrętak. Ten narząd ma lewy gwint, więc wkręcasz w kierunku wykręcania śruby uszkodzonej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manfred1 Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 A teraz to zmienia postać rzeczy tylko ciekawe czy u mnie gdzies to znajdę chodzi o te wykrętaki. Niestety na korbie pisze tylko Shimano sora trzy tarcze do 8 rzędów. Największa tarcza 52 zęby. Mufa tak mi się wydaje ma nie wiecej jak 70 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 W sklepie narzędziowym powinny się znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Shimano sora trzy tarcze do 8 rzędów. Na wewnętrznej stronie ramienia powinno znajdować się oznaczenie modelu i długość ramienia. Tak jak tu lub poniżej tego otworu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manfred1 Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Jak się uporam jutro z ta śrubką to kolejne poszukiwania odpowiedniego suportu. Szkoda że już dziś nie moge zamówić odpowiedni Pójdę i sprawdzę ale chyba nie ma żadnego oznaczenia. A jednak Shimano 175 FC 3301/3304 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Rozwierć śrubę wiertłem o średnicy takiej jak wewnętrzna średnica czarnego pierścienia. Wystarczy kilka milimetrów w głąb i kołnierz trzymający korbę odpadnie. Wykrętaki będą zbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manfred1 Napisano 11 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Najpierw spróbuję pośrednim wiertlem a potem większym. Tutaj wewnętrzna średnica to 14 mm. Chyba największe wiertło jakie mam to 10 mm. Jeśli 10 będzie za mało to dokupię wykretak. Sprawdziłem komplet w sklepie u mnie 10 zł. Potrzebuje jeszcze klucz octalink do odkręcenia korby i własnie nie wiem czy jeszcze coś muszę dokupić odnośnie wykręcenia suportu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Potrzebne Ci są narzędzia takie jak podał Marcin9 + pokrętła do kręcenia. Ściągacz korby jak ten z linku wymaga klucza płaskiego 15mm jak mnie pamięć nie myli, a klucz do suportu jak ten z linku wymaga chyba klucza 22mm, lub grzechotki 1/2". I to tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manfred1 Napisano 11 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Mam pytanie bo posiadam zwykły ściągacz do korby czy jest jakiś sposób aby go zaadaptować na octalink? Co do drugiego klucza to już muszę udać się do sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Zwykły ściągacz pod oś typu kwadrat ma wewnętrzny trzpień o zbyt małej średnicy i nie będzie miał oporu przy osi octalink. Ściągacz z linku jest uniwersalny, ma na końcu taki czarny kapturek, który zwiększa odpowiednio średnicę. Jest on zdejmowany, więc ściągacz nadaje się zarówno do suportów na kwadrat, jak i octalink i isis. Możesz spróbować dorobić podkładkę, ale musiałaby być dość twarda, a średnica zewnętrzna musi być dobrze dobrana aby nie opierała się wielowpust korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manfred1 Napisano 11 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 W takim razie trzeba się udać do sklepu i kupić za 29 zł. A mam pytanie odnośnie oznaczenia na korbie Shimano 175 FC 3301/3304. Rozumiem że dodatkowo muszę odczytać z tarcz jaki dokładnie potrzebuję suport http://www.birota.ru/manuals/shimano/allinone/1G60A_EN.PDF Już wszystko wiem na blacie mam oznaczenie A52 czyli 118 mm i rozumiem że szerokośc mufy to 74 mm czyli tak jak Marcin wcześniej wspomniał. teraz szukam coś co jest u mnie w sklepie a jeśli nie ma to pozostaje internet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Według załączonej instrukcji do potrójnej korby potrzebujesz suportu z osią o długości 118mm. Potrzebujesz jeszcze wiedzieć jaką średnicę gwintu i szerokość ma mufa suportowa. Najprawdopodobniej będzie to gwint BSA 1,37"x24T i szerokość 68mm. Możesz to mniej więcej zmierzyć, ale najlepiej zdemontować i odczytać parametry ze starego suportu. I jeszcze jedna uwaga. Lewa miska na 99% będzie miała lewy gwint, więc uważaj przy odkręcaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.