Skocz do zawartości

[chrząszcz brzmi w suporcie] Wymiana czy naprawa suport

manfred1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś usłyszałem jednostajne tyk tyk tyk . Myślałem wcześniej że może wydobywa się to z pedałów ale wymieniłem na nowe i dziś podczas podjazdu pod Gliczarów już na dobre zaczęło stukać. Teraz muszę ustalić co to za suport i czy rozbieralny czy nadaję się do naprawy.  Nie ma jak kupić używany rower i cały czas w niego inwestować. Jak szybko ustalić jaki posiadam suport

Napisano

Suportu się nie naprawia. Chociaż w przypadku suportu do ht2 od accenta można kombinować i wymienić łożyska ale w przypadku zwykłych nie warto

W dniu 10.08.2015 o 16:30, manfred1 napisał:
Jak szybko ustalić jaki posiadam suport

Zdejmujesz korbę i go mierzysz musisz kupić taki z identyczną długością i mocowaniem(kwadrat, octalink lub pod korbę z zintegrowaną osią ht2).

Najlepiej zrób zdjęcie tego suportu 

Napisano

Ukręciłeś? Lep śruby odpadł czy wyrobiło się gniazdo? Zrób zdjęcie 

Jeśli wyrobiło się gniazdo to polecam wd-40 + torx. Wbij go w miejsce imbusa lub rozwierć tą śrubę bo w komplecie z suportem dostaniesz nową 

Napisano

A teraz to zmienia postać rzeczy tylko ciekawe czy u mnie gdzies to znajdę chodzi o te wykrętaki. Niestety na korbie pisze tylko Shimano sora trzy tarcze do 8 rzędów. Największa tarcza 52 zęby. Mufa tak mi się wydaje ma nie wiecej jak 70 mm.

Napisano

W dniu 10.08.2015 o 19:22, manfred1 napisał:
Shimano sora trzy tarcze do 8 rzędów.
Na wewnętrznej stronie ramienia powinno znajdować się oznaczenie modelu i długość ramienia. Tak jak tu lub poniżej tego otworu 
Napisano

Jak się uporam jutro z ta śrubką to kolejne poszukiwania odpowiedniego suportu. Szkoda że już dziś nie moge zamówić odpowiedni

Pójdę i sprawdzę ale chyba nie ma żadnego oznaczenia.

A jednak Shimano 175 FC 3301/3304
Napisano

Rozwierć śrubę wiertłem o średnicy takiej jak wewnętrzna średnica czarnego pierścienia. Wystarczy kilka milimetrów w głąb i kołnierz trzymający korbę odpadnie. Wykrętaki będą zbędne.

Napisano

Najpierw spróbuję pośrednim wiertlem a potem większym. Tutaj wewnętrzna średnica to 14 mm. Chyba największe wiertło jakie mam to 10 mm. Jeśli 10 będzie za mało to dokupię wykretak. Sprawdziłem komplet w sklepie u mnie 10 zł. Potrzebuje jeszcze klucz octalink do odkręcenia korby i własnie nie wiem czy jeszcze coś muszę dokupić odnośnie wykręcenia suportu?

Napisano

Potrzebne Ci są narzędzia takie jak podał Marcin9 + pokrętła do kręcenia. Ściągacz korby jak ten z linku wymaga klucza płaskiego 15mm jak mnie pamięć nie myli, a klucz do suportu jak ten z linku wymaga chyba klucza 22mm, lub grzechotki 1/2". I to tyle.  

Napisano

Mam pytanie bo posiadam zwykły ściągacz do korby czy jest jakiś sposób aby go zaadaptować na octalink? Co do drugiego klucza to już muszę udać się do sklepu.

Napisano

Zwykły ściągacz pod oś typu kwadrat ma wewnętrzny trzpień o zbyt małej średnicy i nie będzie miał oporu przy osi octalink. Ściągacz z linku jest uniwersalny, ma na końcu taki czarny kapturek, który zwiększa odpowiednio średnicę. Jest on zdejmowany, więc ściągacz nadaje się zarówno do suportów na kwadrat, jak i octalink i isis.

Możesz spróbować dorobić podkładkę, ale musiałaby być dość twarda, a średnica zewnętrzna musi być dobrze dobrana aby nie opierała się  wielowpust korby.

Napisano

W takim razie trzeba się udać do sklepu i kupić za 29 zł. A mam pytanie odnośnie oznaczenia na korbie Shimano 175 FC 3301/3304. Rozumiem że dodatkowo muszę odczytać z tarcz jaki dokładnie potrzebuję suport http://www.birota.ru/manuals/shimano/allinone/1G60A_EN.PDF

Już wszystko wiem na blacie mam oznaczenie A52 czyli 118 mm  i rozumiem że szerokośc mufy to 74 mm czyli tak jak Marcin wcześniej wspomniał. teraz szukam coś co jest u mnie w sklepie a jeśli nie ma to pozostaje internet.

Napisano

Według załączonej instrukcji do potrójnej korby potrzebujesz suportu z osią o długości 118mm. Potrzebujesz jeszcze wiedzieć jaką średnicę gwintu i szerokość ma mufa suportowa. Najprawdopodobniej będzie to gwint BSA 1,37"x24T i szerokość 68mm. Możesz to mniej więcej zmierzyć, ale najlepiej zdemontować i odczytać parametry ze starego suportu. 

I jeszcze jedna uwaga. Lewa miska na 99% będzie miała lewy gwint, więc uważaj przy odkręcaniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.