Skocz do zawartości

[rama] Rower corssowy na ramie Accent Peak 29"?

johnnyno

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znajomy chce wymienić ramę w swoim "gracie", bo ma 3 rozmiary za małą.

Rower żadna rewelacja - coś z marketu, ale osprzęt przełożony z innego roweru, też bez szału (Alivio/Acera).

Czy do ramy Accent Peak 29" można kupić jakiś tani, sztywny widelec tapered?

Czy jest sens pakować koła 28" (1,75") do tej ramy?

Ogólnie nie chodzi o jakąs mega geomertię, tylko żeby się dało normalnie jezdzić po asfalcie.

A jak będzie kasa to dokupić jakiegoś amorka na przód (Recon-a czy coś) do tego gumy 2-2,2" i pośmigać w XC..

Napisano

A co tzn "tani, sztywny widelec"? Sztywny do tej ramy musi być z kompensacją wysokości, bo inaczej to nie wyjdzie nic normalnego, ale takie najtańsze nie są...

Koła, a właściwie opony 28' zawsze jest sens, bo przecież obręcz ta sama w zasadzie.

Musisz się niestety zdecydować - okrakiem nie staniesz :teehee:

Napisano

Chodzi o to, że na razie gość ma budżet ok 500-700 zł na wymianę ramy z widelcem, a peaka 29 dostanie za 500-600.

Teraz jeździ na sztywnym widelcu, ale docelowo chce kupić amortyzowany i grubsze opony :)

Więc sztywny widelec to ma być okres przejściowy, a accent peak to fajna rama na której można zbudować dobry rower.

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Znajomy chce wymienić ramę w swoim "gracie", bo ma 3 rozmiary za małą.

Rower żadna rewelacja - coś z marketu, ale osprzęt przełożony z innego roweru, też bez szału (Alivio/Acera).

Czy do ramy Accent Peak 29" można kupić jakiś tani, sztywny widelec tapered?

Czy jest sens pakować koła 28" (1,75") do tej ramy?

Ogólnie nie chodzi o jakąs mega geomertię, tylko żeby się dało normalnie jezdzić po asfalcie.

A jak będzie kasa to dokupić jakiegoś amorka na przód (Recon-a czy coś) do tego gumy 2-2,2" i pośmigać w XC..

Ja przerobiłem peaka 29 na krossa i nie żałuje. W każdej chwili moge wrzucić duże opony i mieć 29era ;)

post-193489-0-66393100-1452792083_thumb.jpg

post-193489-0-43941800-1452792104_thumb.jpg

Napisano

przelicz dobrze budżet, zostawiając 200zł rezerwy może mocno nie styknąć, a to się okaże że jednak hamulce tarczowe (a ja nie to adaptery), albo stery inne, a to sztyca (rozmiar), kończąc chociażby że może łańcuch być za krótki i trzeba kupić itd

Napisano

Nieprawda ;]

Stanąłem przed tym samym wyborem i trafiłem na ten post, tylko ze ja już miałem mtb na Peaku. Ja uważam że cross na tej ramie jest najśliczniejszy ;)

A tak naprawdę to zanim przerobiłem go na krosiwo to pożyczyłem od kumpla Unibike Crossfirea, wziąłem miarę i pomierzyłem tu i ówdzie czy to ma sens w ogóle. Okazało sie że ramy są prawie identyczne....prawie zupełnie...można też wstawić ciut większe opony niż 700x40, choć sądze że 40 wyglądają na tyle żeby nie wyglądały jak z anoreksją ;]

Jestem se amatorzyną ale uważam że jak sie staje przed takim wyborem, to śmiało można peaka brac na crossa, zwłaszcza jak sie zamierza popróbować potem mtb i wstawić 29tki, które ja odwiesiłem na kołek, które czekają aż mi sie znowu zachce po terenie pojezdzić. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...