Skocz do zawartości

[wyjące hamulce] Czy da się coś poradzić?

emcinek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ostatnio udało mi się chyba zlokalizować przyczynę problemu i nie mam pojęcia co z fantem zrobić.

Otóż mam hamulce avid bb7 road z klockami metalicznymi i ramę aluminiową accent cx-one i podczas hamowania na mokro, tj w deszczu (jak jest sucho, to czasami cicho zabrzęczy, ale da się na to przymknąć ucho:P) rama zaczyna rezonować z hamulcami i dźwięk tego połączenia jest nie do zniesienia. Stary wagon PKP to pikuś w porównaniu do tego zestawu. Wuwuzela na kółkach...

Co do wymiany tarczy to jakoś nie jestem przekonany. Niby to żaden szał nie jest, bo avid roundagon, ale tarcze są w zasadzie prawie nowe, a problem pokazany na filmiku nie dotyczy mnie, bo hamują płynnie, a nie skokowo, jak pokazane było.

Nie ma żadnej możliwości tłumienia albo coś w ten deseń? Jakieś adaptery, które by pochłaniały część drgań?

Klocków poszukam żywicznych i zobaczymy, co się zmieni

• 3 tygodnie później...

Dobra... doprowadza mnie to do szewskiej pasji... Jakie tarcze rozwiązałyby problem wycia?

Deore SLX będą dobre? czy doinwestować do Deore XT, czy może jeszcze coś inszego...

i do tego żywiczne klocki, jakiejś konkretnej marki polecacie?

Ja kupiłem najtańsze Shimano - RT56. Klocki zostały stare, półmetaliczne. Komplet długo się docierał, ale już jest OK. Po początkowym etapie, kiedy były odgłosy szorowania, wszystko ustało i teraz już wreszcie jest błoga cisza ;) Jedyny problem z tymi tarczami to fakt, że wewnętrzna strona jest inaczej wykończona od zewnętrznej i na początku wewnętrzna strona zrobiła się na lustro i chyba słabiej hamowała. Problem rozwiązałem zamieniając klocki stronami. Po ponownym dotarciu (które trwało już znacznie krócej) siła hamowania trochę wzrosła i teraz wszystko jest już OK.

Myślę, że jeśli nie przeszkadza ci wygląd tych tarcz to nie warto dopłacać, tym bardziej, że różnica w cenia do następnych Shimano jest bardzo duża.

• Mod Team
To już trzeba film na YT robić, żeby doradzić, że tarcza jest do wymiany? :w00t:

Chyba chłopie poza polską nie byłeś ... ludziom trzeba nawet tutoriale, czemu mu się koło rusza bo nie wpadnie na pomysł ze zacisk poprawić ... a ty o hamulcach ... :P

A z klockami tak jest ,,, jedne wyją iinne nie. Czasami 2 pary identycznych klocków będą działać inaczej, jedne wyją drugie nie lub mniej.

Pół metaliki sa panaceum ale tez nie zawsze.

Wiem ze półmetale A2z były swego czasu bardzo chwalone za cichość pracy :P

Czasem to już się nie ma pojęcia jak to komentować, żeby kogoś nie obrazić :whistling:

Półmetalików A2Z ja używam i mogę potwierdzić bezgłośność - na początku trochę szorowały, ale po dotarciu nie piszczą ani na sucho, ani na mokro, ani na gorąco, a hamują lepiej niż oryginalne klocki Tektro :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...