MichalMMM Napisano 9 Sierpnia 2015 Napisano 9 Sierpnia 2015 Jadąc dzisiaj na krótką przejażdżkę zauważyłem dziwnie strzelanie z okolic sztycy... po powrocie do domu zrobiłem oględziny ramy jak i przeczyściłem sztycę i zauważyłem taki oto kwiatek... Ważę około 95kg i mam 195 wzrostu. Czy to pęknięcie?
Marcin9 Napisano 9 Sierpnia 2015 Napisano 9 Sierpnia 2015 Na 99% uszkodzenie lakieru. Czuć to jak przejedziesz po tym paznokciem?
talento259 Napisano 9 Sierpnia 2015 Napisano 9 Sierpnia 2015 Spróbuj przejechać ten kawałek pastą polerską, może być nawet coś typu TEMPO.
MichalMMM Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Napisano 9 Sierpnia 2015 Nie czuć gdy przejadę paznokciem. Zastanawia mnie tylko to strzelanie sztycy gdy krece korbą.
beskid Napisano 9 Sierpnia 2015 Napisano 9 Sierpnia 2015 Więc trzeba przesmarować jak trzeszczy. Najpierw jarzmo, mocowania prętów a jak nadal nic to samą sztycę.
MichalMMM Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Napisano 10 Sierpnia 2015 Użyłem pasty tempo i prócz tego, że rama nabrała połysku rysa nie zniknęła...Jarzmo, pręty i sztyca posmarowane, po krótkiej przejażdżce (odpukać) nic nie strzela.
MichalMMM Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Napisano 10 Sierpnia 2015 Czy w ogóle rama ma prawo pęknąć tak jak na zdjęciu? Z tego co mi znajomy mówił jeżeli by pękała to poziomo i w okolicy tego rozwiercenia w ramie, ew. przy spawach.
MartinH Napisano 10 Sierpnia 2015 Napisano 10 Sierpnia 2015 Dla mnie to jest zwykła rysa, mam takich pełno, nie przejmuj się
Kiciok Napisano 10 Sierpnia 2015 Napisano 10 Sierpnia 2015 Jesteś przewrażliwiony. Nie przyglądaj się aż tak wszystkiemu bo wpadniesz w paranoje i bedziesz co chwile myslał, że Ci pęka rama
MichalMMM Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Napisano 10 Sierpnia 2015 Dobra, tylko co z tą cykajacą sztycą?
Kiciok Napisano 10 Sierpnia 2015 Napisano 10 Sierpnia 2015 Miałeś napisane - przesmarować. Z tego co sam napisałeś - ustało.
MichalMMM Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Napisano 10 Sierpnia 2015 Przesmarowałem rano i na chwilę ustąpiło, wracając z pracy znowu zaczęło stukać, pukać. Przed chwilą rozebrałem sztycę i siodełko, dokładnie przeczyściłem oraz nasmarowałem. Zmieniłem też szybkozamykacz na obejmę na śrubę. Póki co wszystko gra. Dziękuje za pomoc!
venom2000 Napisano 31 Sierpnia 2015 Napisano 31 Sierpnia 2015 Panowie podepnę się pod temat aby nie robić niepotrzebnego śmietnika,po wczorajszych jazdach zauważyłem na ramie dwa ślady na tej samej wysokości po obydwóch stronach,podjechałem do zaprzyjaźnionego serwisu rowerowego aby to obejrzeli i dali jakąś odpowiedź,wyciągnęliśmy sztycę,przeczyściliśmy od środka ale pod palcami niczego nie wyczuwaliśmy Rama Peaka 29"
Hanzo Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Jak na pęknięcie trochę dziwnie to wygląda. Jak pęka to raczej wzdłuż spawu a nie w poprzek. Bez usunięcia farby ciężko coś więcej powiedzieć.
venom2000 Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Zajmę się tym kiedy wrócę do Warszawy wezmę papieru ściernego i przeszlifuję to trochę z jednej strony,lakier czarny mam to później położę kilka warstw na siebie jeżeli to tylko pęknięcia lakieru a jeżeli nie to kupno nowej czeka
lajtspid Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Panowie, nie popadajmy w zbiorową panikę. Zaraz każdą rysę na lakierze będziemy interpretować jako pękającą ramę... Jeździć, nie panikować!
tobo Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Każdą nie, ale symetrycznie po obu stronach (zadrapało się równocześnie pazurkami obu dłoni? ) to już trzeba wziąć pod rozwagę.
Mod Team Puklus Napisano 1 Września 2015 Mod Team Napisano 1 Września 2015 Dziwnie te sznity wyglądają a jak było wspomniane rama tak raczej nie będzie pękać. Może być co prawda wada materiału ale po obu stronach, to dość zastanawiające. No ale coś, bez np zdarcia lakieru, lub hydro testu ciężko cokolwiek powiedzieć więcej.
porcelanowy Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Powitoł Baardzo zdrowe podejście - stuka i puka, ale nie przejmować się rysami w miejscu newralgicznym bo to przesada. A potem dupsko na kole w zadnie widełki wjedzie słabizną na przód @venom2000 - od środka podsiodłówki nie patrzyłeś? Rysy idą dziwnie, ale symetria zastanawia
venom2000 Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Sprawdzałem paluchem od środka razem z chłopakami z serwisu ale nic nie wyczuwaliśmy(gruba skóra na palcach??),pojutrze przetrę te pęknięcia papierem ściernym i zobaczę co mi pokaże efekt końcowy.Wolę działać prewencyjnie niż później szlifa mieć między pośladami
swimfan Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 jeszcze nie trzyj:), lakier od paznokci od panieny, jak odprysie to posprzatane;(. Nie widze tego live ale jak dla mnie to pekla troche dziwnie ze na spawie (ale tak tez tak bywa jak za miekki lut dobrany). Nie jestem przekonany czy od srodka da sie okreskic czy peknieta czy nie ( musialobybyc niezle juz naruszona). Nie wyciagales za bardzo sztycy?Wyglada to tak ze peklo w ten sposob bo rura podsiodlowa jest pod znacznym kontem do ramy.
venom2000 Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 Przetrę pęknięcie z jednej strony i zobaczę co się tam kryje aby mieć pewność,lakier mam to zakituje miejsce
swimfan Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 Pojezdzij z wyczuciem byle sobie krzywdy nie narobic, zreszta powinno skrzypiec w 80% tak jest, chociaz tutaj tak ie niestandardowe miejsce. Ja lakier nakladam bez tarcia, jak odpryskuje znaczy pracuje.
venom2000 Napisano 3 Września 2015 Napisano 3 Września 2015 Miejsce przetarłem papierem ściernym i jest pęknięcie ramy więc do czasu zakupu nowej ramy muszę spokojnie jeździć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.