Skocz do zawartości

[koło] Lżejsze koła 28"

empe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zdjąłem oponę, dętkę, zacisk, odjąłem wagę tarczy hamulcowej i wyszło mi że przednie koło 28" w moim crossie waży ok. 970-1000g.

Czy występują wyraźnie lżejsze koła 28" takie żeby wszystko pasowało na moją dotychczasową oponę?

Oznaczenia na obręczy: ALEXRIMS DISC 6061H - T6   DOUBLE WALL 622x19

Opona: 44-622 [28x1.65 - 700x42C] 3.0-5.5 bar

Napisano

Myślałem tak do 1,5tys.

300g na jednym kole wydaje się dużo a czy widzę w tym sens? Owszem, właśnie dążę do zbudowania jak najlżejszego roweru w miarę moich możliwości i na ten moment to właśnie moje obecne koła wydają się być tu dużym balastem

Napisano

No faktycznie waga super i cena też mi by odpowiadała, ale...

nie wziąłem jednego pod uwagę - limity wagowe.

Podane tutaj 90kg niestety przekraczam :/

Gdybym mógł tak gdzieś dorwać koła z najwyższego modelu crossa od "Cube Tonopah SL"

"Waga kół jest również bardzo ważna, dlatego rower został zbudowany na super lekkich kołach CSW MA 2.9 z piastami DT Swiss."

Ciekawi mnie to czy np. gdybym był właścicielem takiego roweru i uszkodziłbym jedno koło to czy dałoby radę je jakoś ściągnąć od dystrybutora? No bo co w takiej sytuacji robić?

Napisano

wątpię że seryjne kółka będą lżejsze niż składane. pozatym te ori od cube nie będą tanie. Podaj swoją wagę.

Poczytaj też w odpowiednim dziale o składaniu kół. Ja w swoim 29erze mam koła na dt350/533D i zestaw waży ok 1900g i przy mojej wadze 125kg dają rade.

Napisano

"Waga kół jest również bardzo ważna, dlatego rower został zbudowany na super lekkich kołach CSW MA 2.9 z piastami DT Swiss."

Ciekawi mnie to czy np. gdybym był właścicielem takiego roweru i uszkodziłbym jedno koło to czy dałoby radę je jakoś ściągnąć od dystrybutora? No bo co w takiej sytuacji robić?

Z tego co czytam, te koła wcale nie są super lekkie. Około 1900g.

I co znaczy uszkodzić? Obręcz można wymienić, szprychy czy piastę też. Problemem w przypadku kół stricte systemowych może być ewentualny rachunek ekonomiczny.

Napisano

Tak, wiem ze średnica jest taka sama, ale czy szerokość obręczy również?

Oponę zakładam taką jak napisałem w pierwszym poście.

I jaki ja mam teraz rodzaj mocowania osi? 9mm, czy 15, czy może jeszcze jakiś inny?

No bo teraz mocno zaczalem się zastanawiać nad ostatnią Twoja propozycją: http://www.daveo.pl/towar,id-384,dt350s_dtm442_pillar_psr_tb2016_29er_1659g.html

tylko nie rozumiem tych wszystkich oznaczen a kola chciałbym żeby pasowaly bez zadnych adapterow itp. Na zasadzie zdejmuje jedne, zakładam drugie.

Napisano

Szerokość to szerokość. Każda obręcz może mieć inną. Przy tej samej średnicy. Można przewidywać, że koła oznaczone 700c będą węższe niż 28" czy 29", ale wynika to wyłącznie z tego, że pierwsze oznaczenie częściej stosuje się w przypadku rowerów szosowych, drugie cross/trekking, trzecie MTB, ale wcale nie jest to reguła.

Gdybyś wrzucił zdjęcia swoich kół, byłbym w stanie odpowiedzieć na pytanie o mocowanie.

Napisano

tylko nie rozumiem tych wszystkich oznaczen a kola chciałbym żeby pasowaly bez zadnych adapterow itp. Na zasadzie zdejmuje jedne, zakładam drugie.
ten adapter to takie cudo:

Axle_15_QR_350_H_4369.png 

wkładasz w piastę i masz "normalną" oś a zawsze będziesz mógł kół użyć do mtb. na tył polecam thrubolta 135/10 mm. Tył zyskuje na sztywności

Napisano

Czyli u mnie przód to oś 9mm? Taki adapter to pewnie ze 100gr niepotrzebnego dociążenia :/

A w tylnym kole co jest u mnie? Też 9mm?

O czym mówią te oznaczenia?

135mm quick realase

135mm Thrubolt

142x12mm

Napisano
135mm quick realase 135mm Thrubolt 142x12mm

135 qr to taka oś jak masz aktualnie.

135 Thrubolt to piasta o standarowej szerokości ale na sztywną oś 10mm. 

oś: http://fcdn.mtbr.com/attachments/wheels-tires/647407d1318947645-9mm-thru-bolt-skewers-38811.jpg

piasta: http://www.wheelbuilder.com/images/D/dt-240-sp-cl-142x12-650.jpg

142x12 lub X12 to nowy standard osi, niestety go sobie nie zamontujesz

adapter 15/qr waży ok 50g

Napisano

Nie. Oś to oś, szybkozamykacz to szybkozamykacz.

W przypadku QR masz oś 9 lub 10mm (w zależności czy przód, czy tył). Plus szybkozamykacz o średnicy 5mm.

Thrubolt to oś będąca sama w sobie szybkozamykaczem i ta ma 10mm.

Osie 12mm jak wyżej, Ciebie nie interesują.

Napisano

Znalazłem dla siebie jeszcze taką propozycję - niby wszystko pasuje, obie osie 9mm, mocowanie Centerlock no i super cena:

http://www.formicki-bike.pl/pl/Produkty/?id=34333/Kola_Shimano_Deore_XT_WH-M785_29er_F-29_R-29_2014

Tylko muszę najpierw dorwać jakąś dokładną wagę i poważyć swoje obecne koła żeby się nie okazało że zyskałem 100g.

Albo wziąć nadgodziny i dołożyć do tych. Super waga. Tylko nie mogę się dopatrzyć jak są tu tarcze mocowane?

http://www.formicki-bike.pl/pl/Produkty/?id=30915/Kola_Progress_XCD-EVO_Disc_29''_All_Mountain_pod_Shimano

Napisano

W przypadku QR masz oś 9 lub 10mm (w zależności czy przód, czy tył).

Dokładnie tak. Dzisiaj pomierzyłem to suwmiarką i rzeczywiście z przodu jest 9mm a z tyłu oś jest nagwintowana i tutaj wyszło już 10mm.

I teraz proszę powiedzcie bo zamówiłem już te koła XT a tam podane jest że obie osie 9mm. Czy na pewno będzie to pasować bo już zgłupiałem :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...