Kubam00 Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Witam! Zastanawiam sie nad kupnem pierwszej szosowki w zyciu. Oto moje wszystkie dane: Wiek: 16 lat Wzrost: 1.85 (moze wiecej) i nadal rosne. Budzet: 2500 zl Rower przeznaczony do wyjazdow z punktu A do B (mam na mysli pobijanie co jakis czas swoich rekordow, jazda po kilku miesiacach na 100 +/- km) Zastanawialem sie nad rowerami typu: Btwin Triban 500 Scott Speedster 60 Ktora z nich jest lepsza, jest moze cos lepszego w tej cenie? Chcialbym aby mi ten rower posłuzyl na kilka lat, mysle ze bede kupywac buty spd itp. Dziekuje i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boxx Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Stałem przed takim samym dylematem. Padło w końcu na Tribana 520 z Decathlonu. do tej pory nakręciłem nim ok 100 km i sprawuje się idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feris565 Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Witam. Te Tribany do ok. 2500zł są bezkonkurencyjne jeśli chodzi o odzwierciedlenie ceny do jakości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubam00 Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Dzieki. A mam jeszcze pytania: 1. Czy na szosowce sie bardziej meczy niz na takim Krossie czy MTB? (Nie moge sie przemeczac chociaz itak tego obowiazkowo nie pilnuje) 2. Czy jesli w trasie zlapie mnie deszcz to bede mogl kontynuowac trase? 3. Takze na piachu, dziurach itp. 4. Czy czyms sie rozni kolarzowka od szosowki czy tylko nazwa? 5. Czy ta szosowka jest do jazdy rekreacyjnej? Chodzi nie jakies mega wysilek tylko np jazde z miast do miast zwiedzanie itp. Bo brat uwaza ze ona jest tylko do jakichs treningow, meczenia sie itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feris565 Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Witam. 1. Na szosówce możesz przy takim samym nakładzie sił co w MTB, jechać szybciej. Więc odwrotnie, mniej się męczysz przy takiej samej prędkości. 2. Jeśli deszcz Ci nie przeszkadza to możesz jechać dalej. 3. Oczywiście dziury nie mogą być za głebokie, a piachu nie może być tak dużo. 4. Dla mnie wszystko jedno jak ludzie mówią na rower szosowy. Pozdr A i jeszcze piąty punkt . 5. Triban jest do jazdy rekreacyjnej. Wsiadasz na szosę i cieszysz się każdym kilometrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Do rekracyjnej jazdy szosa to nadaje sie tez Romet Huragan 1.0 2014 za 1180zl. Podejrzewam, ze kolega roznicy nie odczuje. Z deszczem to chyba troche problem bo przyczepnosc opon maleje. Po dziurach to jazda przez meke a nie przyjemnosc. Cos mi sie wydaje ze kolega nie bedzie zadowolony z typowej szosowki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feris565 Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Może dla autora lepszy byłby rower crossowy, oczywiście jeśli mówimy o dziurach i piasku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubam00 Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Myslalem jeszcze nad takim rowerem (brat ma) czy jest duza roznica miedzy szosowka a nim? http://bolha.testbike.hu/clpics/tn_225665_1.jpg Cross swing bulls Jeszcze jakbyscie mi mogli powiedziec co to jest? Kross szosowka czy jaki to rower? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Biorąc pod uwagę Twoje oczekiwania, myślę że zamiast typowej szosy powinieneś przemyśleć zakup roweru fitness. Triban z pod tego linku http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-fb-id_8322799.html to w zasadzie typowa 520-tka z prostą kierownicą. Jeżeli myślisz o zjechaniu z asfaltu na drogi utwardzone, czy piaszczyste, to zerknij na Krossa Pulso http://www.kross.pl/pl/fitness/pulso-1 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubam00 Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Dosc fajny a mam pytanie, czy ten co podales (kross pulso) to jest taki sam jak ten? http://bolha.testbike.hu/clpics/tn_225665_1.jpg (cross swing bulls) Chodzi mi o to czy to kross, czy taki jak podales fitness czy jaki? I 2gie pytanie jak napisales "to w sumie 520tka" czyli czyms sie rozni od tego btwin triban 500? Ze moglbym zjechac nia na piach? Czy bardziej isc w strone tego krossa pulso? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 520 i 500 to niemalze to samo jesli chodzi o jazde po piachu, jednym i drugim przyglebisz dosc szybko a po jezdzie po dziurach bedziesz umawial sie dentysta na ponowne wstawienie plomb w zebach bo obecne powypadaja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Do jazdy po bezdrożach i piachu potrzebujesz roweru który przede wszystkim będzie miał odpowiednie opony. Muszą być w miarę szerokie i posiadać bieżnik. Jeżeli będziesz jeździł głównie po szosie, a sporadycznie po bezdrożach, to taki Kross Pulso byłby według mnie odpowiednim rozwiązaniem dla Ciebie. Jeżeli powiedzmy pół na pół, to skłaniałbym się już w stronę typowego crossa, takiego jak z linku który podałeś. I jeszcze taka mała uwaga, bo wydaje mi się że mylisz pojęcia. Cross to typ roweru, a Kross to producent rowerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 A najlepiej te 2500 podzielic na pol i kupic dwa rowery. Jeden typowo szosowy a drugi terenowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubam00 Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Dzieki za pomoc, to prawda troche myle pojecia, haha. Na koniec za taka uciazliwa pomoc dam Wam te plusy czy cos (bodajze reputacja) bo widze po swoich postach czy to o wyborze roweru czy czegos innego ze jestem dosc wybredny Chcialbym rower taki 80% szosa a gdy zabraknie drogi, czy cos to 20% teren. Jakbym mial jeszcze jakies pytania to napisze. Oho, dlugo na mnie nie musieliscie czekac Przepraszam ze nie w 1dnym poscie ale kto juz przeczytal to u gory to moze nie zauwazyc editu. Czy tak jak dla mnie ( 80-90% asfalt 10-20% piaski itp zeby dalo sie przejechac gdzie nie ma asfaltu) Nie lepszy by byl Jamis Nova Sport (rower przelajowy) od Kross Pulso 1? @przmor Mam juz jeden rower cos bardzo podobnego do Giant Boulder Czarny gdyby nie te naklejki boulder czarny przyznalbym ze mam taki sam ale 90% z wygladu taki sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Rower przełajowy byłby chyba najlepszym rozwiązaniem, ale napisałeś że chcesz jeździć bardziej rekreacyjnie niż wysiłkowo, dlatego zaproponowałem rower fitness na szerokich oponach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 To rzuce ci takie haslo "rower przelajowy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubam00 Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Raczej chodzilo mi bardziej o takie ze nie jade ciagle ciezko, na prostej ciezko, no moze nie na prostej, nie umiem nawet tego napisac. To znaczy... Chodzi mi o to aby mi sie latwo (wiadomo bez kondycji niczym latwo nie podjade) ale latwo, bez zbednego wysilku (chociaz wiadomo, czasami musi byc) podjezdzac pod gorki itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Na szosowym rowerze jest inna, bardziej wyciagnieta i pochylona pozycja ze wszystkimi tego dobrymi i zlymi konsekwencjami. Musialbys przejechac sie szosowym rowerem i zobaczyc czy taka jazda ci odpowiada. Kupowanie w ciemno to troche ryzyko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubam00 Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 No, przyznam że obawiam sie tej pozycji, lecz podoba mi sie Po dluzszych namysłach, konwersacjach typ roweru padl na przelajowy. Ostatnie pytanie, juz naprawde haha 1 Czy w cenie do 2500 zl Jamis Nova Sport jest najlepszym rowerem tego typu? (Chyba ze jest jakis lepszy np o 100 zl drozszy, no to limit moge zwiekszyc ale nie wiecej niz np 400 zl) 2 Czy nawet gdybym kupil ten rower i by mnie np plecy bolaly, ale na sile bym odpoczywal - jak przestaja - to znowu jezdzil, to jak myslicie, przyzwyczailbym sie? Chociaz mam obok wypozyczalnie rowerow, tyle ze tam jest kolarzowka za 11 tys to obym nie zniszczyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Żeby uzyskać jak największą efektywność na asfalcie, rower powinien być sztywny i w miarę lekki. Czyli żadnych amortyzatorów, a do tego gładkie i cienkie opony. Niestety takim rowerem nie da się jeździć po bezdrożach. Jeżeli pójdziesz na kompromis i wybierzesz rower który "pójdzie" po piachu, to musisz liczyć się z tym, że po asfalcie będzie miał trochę większe opory toczenia niż typowa szosówka. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście przełajówka z oponami semi-slick. Nie jestem jednak przekonany czy to właściwy wybór dla Ciebie biorąc pod uwagę, że szukasz roweru do raczej spokojnej jazdy. Dalej obstawiałbym Pulso. Myślę, że powinieneś posłuchać rady przemora i przejechać się trochę na kolarzówce. Musiałbyś pożyczyć rower o właściwym dla Twojej budowy rozmiarze ramy i zrobić nim kilkanaście, a może i kilkadziesiąt kilometrów. Jeżeli będzie ok, poszukasz przełajówki, jak nie przypadnie Ci do gustu, to rower fitness na szerokich oponach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubam00 Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Moze zle to ujalem, moze szukam roweru do treningow? To znaczy chodzi mi o rower ktorym bede mogl udoskonalac swoj dystans. Bardziej jak na poczatku kierowalem sie tymi okresleniami to pomyslalem sobie hmm.. Trening = dawanie z siebie wszystkiego (az za duzo) = bardzo mocne zmeczenie itp @edit Ostateczny wybor padl na rower przelajowy. Ostatnie pytania, po tym zamykam temat 1 Czy w cenie do 2500 zl Jamis Nova Sport jest najlepszym rowerem tego typu? (Chyba ze jest jakis lepszy np o 100 zl drozszy, no to limit moge zwiekszyc ale nie wiecej niz np 400 zl) 2 Czy nawet gdybym kupil ten rower i by mnie np plecy bolaly, ale na sile bym odpoczywal - jak przestaja - to znowu jezdzil, to jak myslicie, przyzwyczailbym sie? Chociaz mam obok wypozyczalnie rowerow, tyle ze tam jest kolarzowka za 11 tys to obym nie zniszczyl 3 Moze wiecie czy Jamis robi jakies promocje, a jak tak to w jakich miesiacach, lub kiedy inne firmy rowerowe robia? W jakim miesiacu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubam00 Napisano 11 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 @refresh Ostateczny wybor padl na rower przelajowy. Ostatnie pytania, po tym zamykam temat 1 Czy w cenie do 3000 zl Jamis Nova Sport jest najlepszym rowerem tego typu? (Chyba ze jest jakis lepszy np o 100 zl drozszy, no to limit moge zwiekszyc ale nie wiecej niz np 200 zl) 2 Czy nawet gdybym kupil ten rower i by mnie np plecy bolaly, ale na sile bym odpoczywal - jak przestaja - to znowu jezdzil, to jak myslicie, przyzwyczailbym sie? Chociaz mam obok wypozyczalnie rowerow, tyle ze tam jest kolarzowka za 11 tys to obym nie zniszczyl 3 Moze wiecie czy Jamis robi jakies promocje, a jak tak to w jakich miesiacach, lub kiedy inne firmy rowerowe robia? W jakim miesiacu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Florek Napisano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Rozumiem, że chodzi Ci o ten:http://www.evanscycles.com/products/jamis/nova-sport-2015-cyclocross-bike-ec0730091. Jeśli chodzi o nowe rowery to ciężko by Ci było znaleźć coś lepszego w tej cenie.2. Jeśli bolałyby Cię plecy, to zniszczyłbyś sobie całą przyjemność i odechciałoby Ci się jeździć. Poza tym silny ból oznacza, że coś jest nie tak. Albo nie odpowiada Ci pozycja, albo masz problemy z kręgosłupem. Także zakup w ciemno jest złą opcją. Najpierw przejedź się na rowerze o takiej pozycji i sprawdź czy Ci to pasuje. Jeśli mimo zmian pozycji nie ustępuje, to coś nie gra. Nie ma takiej opcji żeby jeździć mimo bólu i czekać aż przejdzie, bo możesz sobie zrobić krzywdę. Wtedy trzeba konsultować się z lekarzem.3. Promocje na rowery są największe zwykle późną jesienią / zimą, z tym że trzeba się liczyć iż wybór co do modeli i rozmiarów może być mocno ograniczony. No i nie ma się co spodziewać cudów. Nie będą to zniżki po 40%... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubam00 Napisano 11 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 No wlasnie ten rower jest po 3200 gdzies tak a w 2013 byla promocja fajna ze byl za 2500 A jeszcze wymyslilem ostatnie pytanie. Czy rower przelajowy jest dobry do tras kilkudniowych, po 200km czy iles? Dokladniej mi chodzi np. o jazde z bagazami, zamontowanie bagaznika i umocowanie tam kilku toreb. Mozna na takim jezdzic swobodnie? Czy do takich wedrowek nada sie raczej rower crossowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubam00 Napisano 13 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Ok, dzieki wszystkim za pomoc biore tego jamisa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.