Skocz do zawartości

[licznik] Licznik kompletnie zwariował

Mdrone

Rekomendowane odpowiedzi

Wyszedłem sobie dzisiaj na rekreacyjną przejażdzkę po lesie. Używam, prostego, 5-funkcyjnego licznika Sigma i dzisiaj kompletnie mu odbiło.

Raz zlicza prędkość, raz nie - jadę po prostej, nie pokazuje ani V ani ilości przebytego kilometrażu, zjeżdzam z górki, po mocniejszych wertepach, nagle zaczyna działać i wskazuje poprawnie jak i nalicza dystans.

Za chwilę, kolejna górka, przestaje działać, potem na prostej jechałem na oko jakieś 25 km/h, pokazywał mi przez 3 minuty prędkości z przedziału 12-15 km/h po czym przestał działać. Wyjechałem na szuter, zaczął działać prawidłowo, po 15 minutach wskazywał już tylko godzinę. I tak w kółko, aż przestał działać na dobre.

Czy ktoś może mi pomóc?

A masz może jakieś inne czujniki oprócz tego co jest od licznika? Miałem ten sam problem, a jego powodem był czujnik od maratonów, w których startuję, kiedy zdjąłem czujnik od pomiaru czasu na maratonach licznik działa normalnie i pokazuje prawdziwe wartości .

@@DxoxiJ, eeeeeeee ...

Kolega ma zwykły licznik przewodowy a ty mu tu z chipami RFID wyskakujesz.

Co do problemu ... albo masz problem z ciągłością obwodu czyli przetarcie, przełamanie przewodu lub styki na podstawce ... ewentualnie odległośc magnesu od czujnika.

Pozdrawiam

Bierzesz multimetr do ręki ustawiasz go na test ciągłości albo na pomiar rezystancji.

Ustawiasz magnes naprzeciw czujnika.

Podłączasz przewody pomiarowe pod styki podstawki i zaczynasz zabawę ... ruszasz przewodem i obserwujesz co się dzieje i ustalasz, w którym miejscu przewodu następuje ewentualna przerwa.

...

Przepis na lutowanie też mam ci przedstawić ?

Nie masz umiejętności, wiedzy, narzędzi ... udaj się do kogoś kto ja ma.

Jak dajemy ci potencjalne miejsca usterki a ty nie wiesz jak te miejsca wyeliminować ... no to patrz wyżej. 

Pozdrawiam

P.S. Bateryjkę możesz sprawdzić tym samym multimetrem na zakresie VDC :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...