tomek123456789 Napisano 9 Sierpnia 2015 Napisano 9 Sierpnia 2015 witam posiadam okorbowanie shimano FCM-371 na kwadrat, od niedawna pojawiło się leciutkie chropotanie w pedałach na miękkich przełożeniach. Jak kupowałem rower sprzedawca kazał mi w takim przypadku dać kropelkę oleju do środka i problem zniknie. Jak to się robi? wystarczy odkręcić śrubę od pedałów i tam wlać olej? czy trzeba ściągać pedały?
mklos1 Napisano 9 Sierpnia 2015 Napisano 9 Sierpnia 2015 Możesz odkręcić pedał i olej wlać w szczelinę. Jest tylko zastrzeżenie. Olej powinien być jak najgęstszy, np przekładniowy typu 85W140, inaczej szybko wycieknie i problem powróci. Normalnie powinno się pedał rozebrać, wyczyścić i nasmarować smarem stałym.
tomek123456789 Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Napisano 9 Sierpnia 2015 rower mam ponad miesiąc i przejechałem nim ok 700km, to raczej na razie chyba nie ma potrzeby zdejmować ramiona korby z suportu? zresztą i tak nie mam do tego narzędzia . to na razie wykręcić śrubę gimbusem i w tą szczelinę wlać olej?
mklos1 Napisano 9 Sierpnia 2015 Napisano 9 Sierpnia 2015 Mówimy o pedałach a nie o suporcie. Jeżeli suport jest problemem, to nic nie da się zrobić, bo prawdopodobnie masz suport z uszczelnianymi łożyskami (BB-UN lub jego klon).
tomek123456789 Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Napisano 9 Sierpnia 2015 sprzedawca mówił Mi jeśli zacznie coś skrzypieć to wlać kroplę oleju do ramiona korby. Wczoraj wykręciłem śrubę, która była pokryta żółtym smarem i w środku jest gwint (szczelina) i do niego mam wlać olej tak? przepraszam że się tak pytam, ale jestem zielony w tych sprawach i dopiero się wszystkiego uczę
tobo Napisano 9 Sierpnia 2015 Napisano 9 Sierpnia 2015 "Chropotanie" przypisałbym w tym układzie bardziej łożyskom pedałów, niż korbie.
tomek123456789 Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Napisano 9 Sierpnia 2015 to może pierwsze przełoże sprwdzone pedały i zobaczę co wtedy będzię sie dziać "Chropotanie" przypisałbym w tym układzie bardziej łożyskom pedałów, niż korbie. to lekkie chropatanie ma miejsce na miękkich przełożeniach to chyba raczej nie same pedały
mklos1 Napisano 9 Sierpnia 2015 Napisano 9 Sierpnia 2015 Nie koniecznie. U mnie czasami było tak, że "chrobotanie" znikało przy większych obciążeniach.
tomek123456789 Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Napisano 9 Sierpnia 2015 żeby ściągnąć ramiono korby trzeba mieć specjalny klucz co nie? póki co wpuszcze olej w gwint i zakręce a potem się zobaczy czy cos pomogło
mklos1 Napisano 9 Sierpnia 2015 Napisano 9 Sierpnia 2015 To nie jest problem gwintu ani łączenia. Chrobotanie pochodzi z łożyska. W suporcie nic z tym nie zrobisz. W pedałach jeszcze się da.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.