Skocz do zawartości

[korba] smarowanie korby

tomek123456789

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam posiadam okorbowanie shimano FCM-371 na kwadrat, od niedawna pojawiło się leciutkie chropotanie w pedałach na miękkich przełożeniach. Jak kupowałem rower sprzedawca kazał mi w takim przypadku dać kropelkę oleju do środka i problem zniknie. Jak to się robi? wystarczy odkręcić śrubę od pedałów i tam wlać olej? czy trzeba ściągać pedały?

Napisano

Możesz odkręcić pedał i olej wlać w szczelinę. Jest tylko zastrzeżenie. Olej powinien być jak najgęstszy, np przekładniowy typu 85W140, inaczej szybko wycieknie i problem powróci. Normalnie powinno się pedał rozebrać, wyczyścić i nasmarować smarem stałym.

Napisano

rower mam ponad miesiąc i przejechałem nim ok 700km, to raczej na razie chyba nie ma potrzeby zdejmować ramiona korby z suportu? zresztą i tak nie mam do tego narzędzia . to na razie wykręcić śrubę gimbusem i w tą szczelinę wlać olej?

Napisano

Mówimy o pedałach a nie o suporcie. Jeżeli suport jest problemem, to nic nie da się zrobić, bo prawdopodobnie masz suport z uszczelnianymi łożyskami (BB-UN lub jego klon).

Napisano

sprzedawca mówił Mi jeśli zacznie coś skrzypieć to wlać kroplę oleju do ramiona korby. Wczoraj wykręciłem śrubę, która była pokryta żółtym smarem i w środku jest gwint (szczelina) i do niego mam wlać olej tak? przepraszam że się tak pytam, ale jestem zielony w tych sprawach i dopiero się wszystkiego uczę

Napisano

to może pierwsze przełoże sprwdzone pedały i zobaczę co wtedy będzię sie dziać

"Chropotanie" przypisałbym w tym układzie bardziej łożyskom pedałów, niż korbie. 

to lekkie chropatanie ma miejsce na miękkich przełożeniach to chyba raczej nie same pedały

Napisano

To nie jest problem gwintu ani łączenia. Chrobotanie pochodzi z łożyska. W suporcie nic z tym nie zrobisz. W pedałach jeszcze się da.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...