Skocz do zawartości

[łańcuch] Łańcuch chrobocze i stuka

Mdrone

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Niedawno wymieniłem smar w łańcuchu z fabrycznego na markowy - przeczyściłem zarówno łańcuch, kasetę jak i przednie przerzutki i nałożyłem nowy smar.

Problemem jest dla mnie dźwięk jaki teraz wydaje napęd - łańcuch chrobocze i stuka, nie chodzi równo, widać że przeskakuje, co czuć w pedałach - brak płynności.

Czy to wina tylnej przerzutki?

Rower jest nowy - ma około 3 tygodni.

Napisano

Zrobiłem to dlatego, bo stary smar prawie cały zszedł w wyniku jazdy w ekstremalnie ciężkich warunkach i zaczęło być to słychać po tak intensywnej eksploatacji.

Stary smar usunąłem benzyną ekstrakcyjną - zdjąłem łańcuch, wrzuciłem go do butelki z benzyną, wytrząsnąłem kilka razy potem przejechałem detergentem, wysuszyłem, zdjąłem kasete, zanurzyłem w benzynie, pozakładałem obydwie części i dałem po jednej kropli na ogniwo, odczekałem do rana i przetarłem suchą szmatką. 

Smar to Rohloff.

Łańcuch KMC X9

Napisano

Najprawdopodobniej zużyty napęd. Rohloff to "najcichszy" olej z jakim miałem styczność ale pod koniec żywota starego napędu nawet on nie był w stanie go wyciszyć. Jest jeszcze opcja, że gdzieś "po drodze" rozregulowałeś tylną przerzutkę.

Napisano

Zużyty napęd po tak krótkim czasie?

A może to kwestia tego, że zbyt dużo smaru zostało pierwotnie nałożone?

Zgłupiałem do reszty.

Napisano

Sprawdź, czy dobrze przełożyłeś łańcuch przez przerzutkę oraz czy spinka (jeśli ją masz) jest poprawnie zapięta.

Samo lekkie chrobotanie po szejku może wystąpić. Szczególnie, że pisałeś też o detergencie (a więc i wodzie?). Ale przeskakiwać nie ma prawa.

Napisano

Poregulowałem sobie teraz tylną przerzutkę - jest lepiej, stukanie ustało, łańcuch nie przeskakuje, płynność jakby większa, ale wciąż uciążliwie chrobocze. Detegent? Woda i płyn do mycia naczyń.

Tak, jest założony poprawnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...