rally_iwona Napisano 8 Sierpnia 2015 Napisano 8 Sierpnia 2015 Cześć.Mam dosyć dziwną sprawę do Was. Czy jesteście w stanie polecić jakąś stronkę, temat na tym forum bądź sami możecie coś napisać ogólnie na temat firm rowerowch? Wiadomo, że jak wszędzie są marki z lepszą lub gorszą renomą i jedych się człowiek wystrzega przy wyborze, a na inne poluje. Chciałabym kupić w najbliższym czasie rower MTB, ewentualnie crossa (ale to baardzo ewentualnie) i szukam go już od dłuszego czasu. Wiele różnych marek przwija mi się przed oczami i ciężko jest mi stwierdzić, które są te lepsze. Budżet mam mocno ograniczony (1500-1700zł +/- 100zł) dlatego wydaje mi się, że w tym przedziale cenowym łatwo trafić na bubel. Jak dotąd oferowano mi Gianta lub Kellysa, sama dokopałam się do Krossa. Patrząc generalnie to wszystkie rowery to składaki innych firm. Dużo z nich ma ten sam osprzęt, a jednak potrafią znacznie różnić się ceną pomiędzy markami. Skad ta różnica? Chodzi o to, że mają inny znaczek i już są droższe czy np. rama jest już z lepszego materiału? Niestety producenci nie podają nigdy (a przynajmniej rzadko) stopu z którego są wykonane i nie można aż tak dokładnie porównać. Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi Iwona.
tobo Napisano 8 Sierpnia 2015 Napisano 8 Sierpnia 2015 Ranking nie ma sensu, wystarczy poczytać tematy w dziale rowery lub zakup roweru z przedziału cenowego. Wśród crossów króluje Lazaro, z bardzo dobrym osprzętem w tym przedziale cenowym. Można sobie wypruć żyły i szukać czegoś lepszego, jednak ta oferta jest na czołowym miejscu. Poza tym oczywiście wszystkie super okazje, końcówki kolekcji w necie, używki itd, ale to już raczej kwestia polowania niż przewidywalności. Skad ta różnica? Różnica wynika z wielu czynników, np ilości pośredników w sprzedaży, uznania marki na rynku, ilości wyprodukowanych sztuk rowerów, miejsca zakupu, jakości obsługi klienta.
rally_iwona Napisano 8 Sierpnia 2015 Autor Napisano 8 Sierpnia 2015 Ranking to za dużo powiedziane - po prostu nie wiedziałam jak temet nazwać Różnica wynika z wielu czynników, np [...] uznania marki na rynku Własnie o coś takiego mi chodzi, które firmy, wg użytkowników, można traktować jako te co dbają o klienta i o jego dobro (czytaj: dobre materiały, jakość poskładania itp, itd.), a które robią masówkę na zasadzie "róbmy jak najwięcej, jak najszybciej, żeby tylko zarobić, a co potem to niech się już klient matrwi". Wśród crossów króluje Lazaro Właśnie zauważyłam, że w większości na forum polecana jest ta marka w kwestii crossów, ale mało o niej wiem, nie widziałam jej w sklepach. A jak to wygląda w kwestii MTB, które firmy są wiodące, a które lepiej omijać?
tobo Napisano 8 Sierpnia 2015 Napisano 8 Sierpnia 2015 Co do lazaro - nie będzie w sklepach bo to marka z allegro/internetu. Sugerowałbym poczytać tematy o których wspomniałem (zakup roweru w przedziale cenowym), tam jest najwięcej informacji o doświadczeniach. Rower mtb? W jakich warunkach będzie używany? Bo z reguły ludzie źle dobierają rowery, nieodpowiednio do warunków w których są eksploatowane. Nie wiem w jaki teren zamierzasz jeździć, z reguły jednak kobiety nie decydują się na zapuszczanie tam gdzie rower mtb jest faktycznie potrzebny. Budżetowe mtb (czyli w tej cenie) to kowadła na kołach, ciężkie i mało przez to sensowne dla przeciętnej kobiety (za przeciętną kobietę uznaję taką która nie lubi się męczyć na rowerze i z nim, np zmęczyć przy noszeniu/wnoszeni, nie jest też bardzo wysoka).
rally_iwona Napisano 8 Sierpnia 2015 Autor Napisano 8 Sierpnia 2015 I dlatego najlepiej nie kierować się stereotypami;) w opisanym przypadku kupowałabym miejski, MTB jest już przemyślany. W tym roku na pewno jeszcze nie, ale mam nadzieję, że w przyszłym zjadę już głębiej w las:) Generalnie uważam, że jeśli coś jest do wszystkiego (czyli cross: asfalt+las) to jest do niczego, jak np. opony całoroczne w samochodach. Wiem, że za tę cenę nie kupie Mercedesa na dwóch kółkach. Dlatego szukam pomocy czego omijać. Dziwne, że rowery Lazaro dostępne są tylko przez internet, jak to wypróbować i się tym przechać, żeby sprawdzić czy pasuje? Można je oddać po wypróbowaniu?
tobo Napisano 8 Sierpnia 2015 Napisano 8 Sierpnia 2015 Nie jest dziwne. Sprzedawane są w tej formie, nie mają regularnej dystrybucji sklepowej, stąd też między innymi konkurencyjna cena. Sprzedawca pomija dystrybucję i detal, co wpływa na cenę. Cross nie jest do wszystkiego czyli do niczego. Jest to rower do zastosowania w większości sytuacji w polskim terenie, czytaj - kraju nizinnym. Wiele crossów mieści opony mtb o niezbyt wybujałym rozmiarze. Nie wiem czy na pewno chcesz i wiesz w jakim terenie niezbędny jest rower mtb.
Mod Team adamos Napisano 8 Sierpnia 2015 Mod Team Napisano 8 Sierpnia 2015 Generalnie, nie ma większego znaczenia co kupisz w tym budżecie. Tzn. nie zrozum źle, możemy polecić Ci renomowaną markę z rynku, która ma dobry serwis pogwarancyjny i dobrą obsługę klienta, ale to też kosztuje i rower ten nie będzie już tak dobrze wyposażony jak wspomniany tutaj lazaro, czy jemu podobne.DrugaDruga sprawa, że do głębszego wjeżdżanie w las też nie jest potrzebny rower MTB. Bardziej istotne jest to jak trudne technicznie są te te trasy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.