shpyo Napisano 10 Sierpnia 2006 Napisano 10 Sierpnia 2006 Witam, chciałbym się zapytać w jaki sposób można naciągnąć linki od przerzutek. Udało się mi wyregulować przerzutkę przednią (tzn. biegi wszystkie ładnie wchodzą). Sęk w tym, że gdy rower stoi i zmieniam przerzutki to linki "wypadają" z nad ramy (przy zmiane biegów dużych z 3 na 1 i małych z 8 na 1). Za pomoc będę wdzęczny.
Kviki Napisano 10 Sierpnia 2006 Napisano 10 Sierpnia 2006 Nie bardzo wiem o co Ci chodzi:/ Linke przezutki naciagasz za pomoca srubki która ja trzyma przy przezutce odkrecasz ja lekko i naciagasz najlepiej przytrzymac ja kombinerkami albo jakimis szczypcami. Ale jesli wszystkie przezutki ładnie Ci wchodzą to chyba wszystko jest ok a pozatym linka zawsze robi sie luźniejsza jak przezucasz przezutke z cięższej na lżejszą. Jak by co to tu masz jak regulowac przezutke http://www.cyfronet.krakow.pl/rowery/przerzup.html
shpyo Napisano 10 Sierpnia 2006 Autor Napisano 10 Sierpnia 2006 Ale jesli wszystkie przezutki ładnie Ci wchodzą to chyba wszystko jest ok a pozatym linka zawsze robi sie luźniejsza jak przezucasz przezutke z cięższej na lżejszą. Zgadza się. Problem jest taki, że gdy rower sobie stoi i zmieniam przerzutki to linki przy zmianie na najniższe biegi robi się za luźna, przez co zwisa z ramy. Jak by co to tu masz jak regulowac przezutke http://www.cyfronet.krakow.pl/rowery/przerzup.html Dzięki tej stronie wyregulowałem sobie przerzutki i wszystko byłoby ok, gdy nie te luzy w linkach :/
master87 Napisano 10 Sierpnia 2006 Napisano 10 Sierpnia 2006 Zgadza się. Problem jest taki, że gdy rower sobie stoi i zmieniam przerzutki to linki przy zmianie na najniższe biegi robi się za luźna, przez co zwisa z ramy. Czy dobrze rozumiem, że zmieniasz biegi gdy rower stoi i nie kręcisz pedałami??
shpyo Napisano 10 Sierpnia 2006 Autor Napisano 10 Sierpnia 2006 @master87: tak, dobrze rozumiesz. Wcześniej gdy tak robiłem wszystko było ok.
master87 Napisano 10 Sierpnia 2006 Napisano 10 Sierpnia 2006 no więc to jest raczej normalne, ponieważ nie kręcisz pedałami, łańcuch jest na 1 zębatce, ty zmieniasz na 7 a łańcuch zostaje i ogranicza ruch przerzutki przez co linka jest luźna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.