hadess Napisano 8 Sierpnia 2015 Napisano 8 Sierpnia 2015 Witam po wymianie suportu oraz łańcucha pojawił się inny problem a mianowicie podczas jazdy na stojąco ( gdy rower przechylam na boki ) słychać jakieś strzelanie w korbie co to może być? Dodam że przed zmianą suportu oraz łańcucha tego nie było
mklos1 Napisano 8 Sierpnia 2015 Napisano 8 Sierpnia 2015 Niedokręcony suport, lub zbieg okoliczności i problem dotyczy pedałów (gwintów lub łożysk).
paweloko Napisano 8 Sierpnia 2015 Napisano 8 Sierpnia 2015 Skoro założyłeś nowy łańcuch na starą kasetę/wolnobieg, to może być przyczyna przeskakiwania łańcucha po zębatkach. Ponieważ łańcuch i kasetę wymienia się razem bo się równomiernie zużywają i nie zawsze nowy łańcuch będzie współpracował w bardzo wytartymi zębami.
hadess Napisano 8 Sierpnia 2015 Autor Napisano 8 Sierpnia 2015 zgadza sie tylna kasete wymieniłem bo przeskakiwał łancuch. Czyżby trzeba było też wymienić przednią ? Ale normalna jazda i nic sie nie dzieje tylko na stojąco
mklos1 Napisano 8 Sierpnia 2015 Napisano 8 Sierpnia 2015 Zwykle korba wytrzymuje dwie zmiany napędu... Zwykle...
hadess Napisano 17 Sierpnia 2015 Autor Napisano 17 Sierpnia 2015 Suport dokręcony ale zauważyłem że suport ma wytartą oś jak i korba ( szczególnie lewa ) czy to może być tego przyczyną ? Po założeniu korby przyznam że nie dokręciłem za bardzo , tak jak jest teraz przeczytałem własnie na jakies stronie co moze byc przyczyna i znalażłem to Wyrabiające się kwadraty korby w miejscu styku z osią; dobywający się hałas przypomina bardziej trzeszczenie niż stukot - można próbować, po zdjęciu korby (jak zdejmować - patrz dalej) nieco powiększyć i wyrównać pilnikiem kwadratowy otwór na oś. Korba wsunie się trochę głębiej, ale powinna jeszcze jakiś czas popracować.I własnie ja to mam Najlepiej bedzie wymienić cała korbe z suportem czy próbować naprawiac?
sam85 Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 Witam Też miałem takie strzelanie w korbie podczad jazdy na stojąco i mocnym docisku na prawy pedał. Wystarczyło poluźnić linkę od przedniej przerzutki. Pozdrawiam
hadess Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Napisano 18 Sierpnia 2015 nawet gdy linka jest odkręcona to strzela Zmieniłem suport - dalej strzela. Znalazłem starą korbę wymieniłem - dalej to samo Widocznie nie jest to wina korby
hadess Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Napisano 18 Sierpnia 2015 Problem rozwiazany wina tylnej kasety
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.