Tomeksup Napisano 7 Sierpnia 2015 Napisano 7 Sierpnia 2015 Mam pytanie jako amator Kupiłem koło 26cali. Nowe. Zamontowałem w rowerze. Jednakże widzę bicie koła patrząc na obręcz i klocki hamulcowe. Czy to normalne czy reklamować ? Może centrować ?
Fenthin Napisano 7 Sierpnia 2015 Napisano 7 Sierpnia 2015 Na początek sprawdź, czy dobrze osadziłeś je w hakach.
Tomeksup Napisano 7 Sierpnia 2015 Autor Napisano 7 Sierpnia 2015 Tam gdzie śruby się dokręca ? Tzw. widełki. Ok. sprawdzę, ale wątpię. Zmieniłem cantilewery na v braki i musi być równo, bo inaczej jest problem z regulacją klocków.
iza121 Napisano 7 Sierpnia 2015 Napisano 7 Sierpnia 2015 normalne to nie jest, ale przy kołach budżetowych się często zdarza. Oddaj tam gdzie kupiłeś i niech wymienią na proste ewentualnie to wycentruj we własnym zakresie.
Tomeksup Napisano 7 Sierpnia 2015 Autor Napisano 7 Sierpnia 2015 Dzięki, podjdę. Koło kosztowało 50 dych.
Fenthin Napisano 7 Sierpnia 2015 Napisano 7 Sierpnia 2015 Tam gdzie śruby się dokręca ? Tzw. widełki. Ok. sprawdzę, ale wątpię. Dokładnie tam. Natomiast sam widelec to całość, haki to fragment, gdzie mocujesz koło. Co do tego "wątpię". Historia z wczoraj. Kończę składać zamówiony rower, montuję hamulce. Coś nie gra, koło jakoś krzywo leży. Wiedziałem, że jest proste, więc w głowie od razu myśl, że rama pewnie przekoszona. A tu okazało się, że koło nie weszło dokładnie w haki. Ot, rutyna.
Tomeksup Napisano 7 Sierpnia 2015 Autor Napisano 7 Sierpnia 2015 Zweryfikuję. Generalnie to rower kombinowany. Włożyłem już 400 zł w niego i końca nie widac. Kupiłbym coś, ale ceny powalają i strach trzymać w piwnicy.
Eazy Napisano 8 Sierpnia 2015 Napisano 8 Sierpnia 2015 Jak koło za 50 dych to oddaj sprzedawcy do naprawy bo za centrowanie wyłożysz 30-40zł, czyli niewiele mniej niż koło kosztowało.
Tomeksup Napisano 8 Sierpnia 2015 Autor Napisano 8 Sierpnia 2015 Pytałem w serwisie. Facet mówił, że koło nie musi być IDEALNIE proste. Trzeba założyć na ramę i wycentrować nieznacznie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.