Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Klamki szosowe ST5800 i hamulec Avid BB7 (nie wersja ROAD srebrna tylko czarna) - będzie to ze sobą współpracowało? 

Zastosowanie - przełaj ;)

Dylemat jeszcze co do wyboru - rozważam również CX77. Macie jeszcze jakieś sugestie?

Napisano

Zależy co rozumiesz przez działanie.

Bb7 road (podobnie bb5) to wrzód na tyłku. Tarcza musi być idealnie prosta. Minimalne bicie i klocki ocierają, albo nie ocierają a skok klamki bardzo duży. BB7/5 plus klamki szosowe = miękka praca. 

• Mod Team
Napisano

Skoro taki układ działa tu :

Anyroad ma zaciski w wersji ROAD, które oprócz srebrnej występują też w wersji czarnej (obudowa z nierdzewki): https://www.sram.com/avid/products/avid-bb7-road-s-mechanical-disc-brake.

Wydaje mi się, że Ivan jakoś pożenił wersję emtebeczną BB7 z klamką szosową, ale to było chyba jakieś Tektro.

Generalnie potwierdzam, że ich ustawianie i dość duży skok klamki to wady, ale miałem też okazję spróbować jazdy z CX77 i nie uważam, żeby były lepsze od BB7.
Napisano

Chodzi mi dokładnie czy wersja MTN (mountain rozumiem) będzie współgrała z klamkami szosowymi - ST5800?

Chcę wykorzystać to co mam bez zbędnych zakupów.

post-162324-0-74564400-1439019160_thumb.png

Napisano

Jeśli i tak już kupiłeś te klamki i masz taki zacisk (zaciski) to wydaje mi się że najsensowniej będzie założyć i wypróbować. Jeśli tak czy inaczej chcesz mieć rower z tarczami w najgorszym przypadku ostatecznie kupisz odpowiednie zaciski.

• Mod Team
Napisano

Chodzi mi dokładnie czy wersja MTN (mountain rozumiem) będzie współgrała z klamkami szosowymi - ST5800?

Tak jak napisał tobo, możesz pokombinować, ale o ile dobrze pamiętam, to ilość ciągniętej linki w wersji emtebecznej w porównaniu do wersji road jest większa i Twoje klamki mogą po prostu "nie łapać".
Napisano

Z zaciskiem mtb bb7 nie będzie to działało i koniec . A kombinowanie tylko po to żeby klocki ocierały o tarczę bez praktycznego efektu jest bez sensu.