Skocz do zawartości

Kompatybilność kasety/ tarczy a przerzutki tylnej

bugmenot1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, krótka piła z mojej strony:

rower - http://www.romet.pl/Rower,RAMBLER_650b_275_40,10,485,614,13766,2014.html

Jeśli się nie mylę w matmie, jest to tylna przerzutka "SGS" - długi wózek, czyli 43T pojemności, prawda?

Czy mogę zrobić upgrade to modelu Shimano XTR RD-M986 (GS 35T lub SGS 41T)?

Stawiałbym raczej na M986 SGS, aczkolwiek jeśli dobrze trybię ma ona pojemność 41T, a ja potrzebuję pojemności min. 43T? Czyli nie mogę zmienić przerzutki tylnej na wyższy model?

Dzięki za wszelką pomoc w tej kwestii.

Napisano

To na co chcesz zmienić spokojnie obsłuży Twój napęd. Masz normalny układ i na korbie i na kasecie wiec nie ma przeciwwskazań dla XTR'a 986. Wersja GS również może być. 

Napisano

Byłem przekonany, że otrzymam potwierdzenie mej smutnej teorii, że nie da rady...

Czyli mimo, że teoretycznie w matmie się to nie kalkuluje, mogę do obecnego napędu - korba M672 40-30-22T i kaseta CS-HG81-10 11-36 T (czyli jeśli dobrze liczę (40-22) + (36-11) = 43T, wstawić przerzutkę tylną M986 SGS?

Czy będzie się to wiązało z jakimiś ograniczeniami względem obecnie dostępnych przełożeń bez katowania łańcucha?

Dziękuję za szybką odpowiedź mimo weekendu :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...