Skocz do zawartości

[Rama] Mam koła i co dalej?

paul997

Rekomendowane odpowiedzi

Uświadomiłem sobie, że w garażu mam w częściach prawie kompletny rower 650B. Brakuje mi ramy i paru pierdółek. Rower chciałbym złożyć z przeznaczeniem na treningi na szosie, wspólna maszyna dla mnie i dla Żony. Jaką ramę radzicie dobrać po taniości? Wymóg to stery 1i1/8 cala. Typowe pod 650B są najdroższe (550 zł, ale trzeba przyznać, że ładne), Pod 26 cali taniocha, crossowe też w dobrych cenach. Wydaje mi się, że do jazdy po płaskim z dwojga złego lepiej crossa niż 26? Opony też mam, ale terenowe i chyba dla frajdy najlepiej kupić jakieś slicki?

Jakich pierdółek?

Rama decyduje o wszystkim!

rozmiar obręczy kół 26, 27,5, 28/29 cali

średnica rury sterowej widelca 1 , 1i 1/8, 1 i 1/4, 1,5 i tapered (u dołu inna śrenica niż na górze);

średnica sztycy co 0,2mm i jej długość

rodzaj hamulców tarczowe czy V-ki;

Konstrukcja ramy decyduje czy dajemy sztywny widelec czy amortyzowany i o jakim skoku;

średnica rury podsiodłowej 28,6 31,4 i 34,9 decyduje jaką przerzutkę przednią możesz zamontować;

szerokość mufy suportowej 68, 73mm

itp

Ja to wszystko wiem, co napisałeś powyżej i spokojnie sobie dopasuję ramę do moich gratów.

Pytanie moje było bardzo ogólne - takie ciężkie byle co do śmigania po szosie (w celu wyrabiania nogi i płuc) na kołach 27,5 cala na jakiej ramie polecacie składać - 26, 27,5, 29 czy crossowa (to też właściwie 29). Tak, żeby wyszło po taniości. A najbardziej po taniości widzę ramy 26 cali i crossowe. Ramę już sobie odpowiednią dobiorę, nie ma problemu.

Nie szukamy konkretnego modelu, chociaż jak bardzo chcesz, proszę bardzo, potrzebuję ramy do takich parametrów:

- hamulce tarczowe

- stery 1 i 1/8 cala

- amortyzator 100mm, ale to nie ma większego znaczenia, geometria może być skopana

- sztyca 27,2

- suport 68mm (będzie korba na kwadrat)

- cena max 500 zł za nową (za 250 zł też się nie pogniewam)

Jak coś ładnego i niedrogiego ustrzelę, to będę działał.

• 2 miesiące temu...

Pozwolę sobie odgrzać kotleta :)

Posiadam koła 650b na piastach z osiami 15x100 mm przód i 12x142 mm tył. Chciałbym złożyć rower dla teścia. Nie znalazłem żadnej ramy poniżej 1000zł która by miała tylne widełki będące w stanie przyjąć oś 12x142. Czy może taniej i szybciej będzie jak zmienię tylną piastę i kupię np peak-a?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...