paul997 Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Uświadomiłem sobie, że w garażu mam w częściach prawie kompletny rower 650B. Brakuje mi ramy i paru pierdółek. Rower chciałbym złożyć z przeznaczeniem na treningi na szosie, wspólna maszyna dla mnie i dla Żony. Jaką ramę radzicie dobrać po taniości? Wymóg to stery 1i1/8 cala. Typowe pod 650B są najdroższe (550 zł, ale trzeba przyznać, że ładne), Pod 26 cali taniocha, crossowe też w dobrych cenach. Wydaje mi się, że do jazdy po płaskim z dwojga złego lepiej crossa niż 26? Opony też mam, ale terenowe i chyba dla frajdy najlepiej kupić jakieś slicki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atiti Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Jakich pierdółek? Rama decyduje o wszystkim! rozmiar obręczy kół 26, 27,5, 28/29 cali średnica rury sterowej widelca 1 , 1i 1/8, 1 i 1/4, 1,5 i tapered (u dołu inna śrenica niż na górze); średnica sztycy co 0,2mm i jej długość rodzaj hamulców tarczowe czy V-ki; Konstrukcja ramy decyduje czy dajemy sztywny widelec czy amortyzowany i o jakim skoku; średnica rury podsiodłowej 28,6 31,4 i 34,9 decyduje jaką przerzutkę przednią możesz zamontować; szerokość mufy suportowej 68, 73mm itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul997 Napisano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Ja to wszystko wiem, co napisałeś powyżej i spokojnie sobie dopasuję ramę do moich gratów. Pytanie moje było bardzo ogólne - takie ciężkie byle co do śmigania po szosie (w celu wyrabiania nogi i płuc) na kołach 27,5 cala na jakiej ramie polecacie składać - 26, 27,5, 29 czy crossowa (to też właściwie 29). Tak, żeby wyszło po taniości. A najbardziej po taniości widzę ramy 26 cali i crossowe. Ramę już sobie odpowiednią dobiorę, nie ma problemu. Nie szukamy konkretnego modelu, chociaż jak bardzo chcesz, proszę bardzo, potrzebuję ramy do takich parametrów: - hamulce tarczowe - stery 1 i 1/8 cala - amortyzator 100mm, ale to nie ma większego znaczenia, geometria może być skopana - sztyca 27,2 - suport 68mm (będzie korba na kwadrat) - cena max 500 zł za nową (za 250 zł też się nie pogniewam) Jak coś ładnego i niedrogiego ustrzelę, to będę działał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Pozwolę sobie odgrzać kotleta Posiadam koła 650b na piastach z osiami 15x100 mm przód i 12x142 mm tył. Chciałbym złożyć rower dla teścia. Nie znalazłem żadnej ramy poniżej 1000zł która by miała tylne widełki będące w stanie przyjąć oś 12x142. Czy może taniej i szybciej będzie jak zmienię tylną piastę i kupię np peak-a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panSocjolog Napisano 12 Października 2015 Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Jest NS Eccentric Alu, ale do niego jest potrzebny amor wyższy niż 100mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 14 Października 2015 Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Jest NS Eccentric Alu, ale do niego jest potrzebny amor wyższy niż 100mm. dzięki, ale chyba taniej będzie jak zmienię piastę bo tu rama już w górnym limicie, a dodatkowo inny widelec zmieni przeznaczenie z xc na bardziej hardkorowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.