Skocz do zawartości

[Korba] Wygina się przy mocniejszym pedałowaniu

Ufoludek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Podaczas jazdy, gdy mocniej zaczynam naciskać pedały wygina mi się korba. Wygina się o jakieś 2-3 milimetry więc dość sporo bo obciera o przednia przezutkę. Jak myślicie czego to moze być wina, moze ktoś się z tym spodkał?? Może to być wina suportu?? Bo wymieniałem go trzy dni temu. Dodam ze korba to Shimano Hollowtech.

Dzięki

Napisano

Mam to samo, ale w mniejszym stopniu, jednak tez mi ociera:/ Mam korbe Truvativa Iso FLow, sadze,ze po prostu jest za miekka, no chyba ze jest cos poluzowane :/ Cikawe co z tym jest ...

Pozdro @ll

Napisano

mam te same korbe, waze 90 kg i nic mi na boki korba nie lata.

Lepiej sprawdzić czy jest ok dokrecone.

W Krossach niestety właśnie korba, pedały - od nowego nie są na maxa dokręcane.

Napisano

Ja luzy miałem jak tylko wymieniłem suport ale oddałem na gwarancje i mi wymienili. Teraz niec już nie lata ale tak jak mówie wygina sie korba więc chyba poprostu jest zamiękka.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nie jest bo gdy kręce korbą lekko to jest wszystko w pożądku a dopiero jak depne to się wygina a gdyby oś była krzywa to by cały czas się kolibało. Najbardziej prawdopodobna i raczej właściwą tezą jest ta, ze korba jest za miękka wiec w związku z tym jaka mi polecacie w zamian??. I takie pytanie, czy oznaczenia XT i XTR to jest to samo czy dwie różne rzeczy??

Napisano

a moze to rama jest malo sztywna przy okazji jakby nie patrzec sam mam malo wypasiona korbe hollow tech i suport na octalink i waze 92kg czasem otrze ale nie az tak jak opisano...

Napisano

A może to suport jednak, moze sie coś tam wyginać, ośka czy coś, bo luzów niema. Rama chyba tez jest wpożądku bo poprzednio miałem korbe Sountour'a PFF i się nie wyginał więc rama chyba tez odpada. Dodam ze ten suport jest nowy ale jakis nędzny bo kosztował mnie 20 zł. A w sklepie powiedzieli ze do Authora Opusa inny nie pasuje i musi być taki kiepski.

Napisano

za dożo siły ja też mialem ten problem i w 2 miesiace złamałem lub zgwintowalem 4 korby do momety kiedy kupilem Truvativ Firex na suporcie Kinex

Napisano

Jezdzilem na LX FC-M572 i przy moich 90kg korba tez sie troche wyginala. W tych typach tak poprostu jest. Teraz mam korbe FSA i jest ok.

Napisano

Witam

Ja przerabiam ten problem dosc czesto (waze 92 kg) i jesli mocniej depne to nie ma korby ktora by nie pracowala na boki choc delikatnie...

W swoim magnusie mialem korbe suntoura i to byla mega porazka , raz ze mega miekka masakrycznie :) dwa jest cos malo kompatybilna z przerzutka deore lx (przez rok nikt nie mogl ustawic tego cholerstwa tak zeby na najwiekszym blacie nie ocieralo o przerzutke)

Teraz mam korbe deore LX 04 oraz suport lx i jest idealnie korba ma bardzo male wychyly nic nie ociera i ogolnie jest super wiec moze poszukaj jakiejs twardej korby

A to rama moze byc malo sztywna to tez prawdopodobne.Moja malo pracuje pod ciezarem (a podobno kelly'sy sa miekkie hyhy) natomiast moj znajomy skarzyl sie na ten problem w giancie yukonie(czy jakos tak)

Napisano

Polecam Alivio bez HT. Mam, waże dużo, kopytko mam i na boki mimo wszystko mało lata :( Nie wiem jak jest w wersji z HT.

Sam bede sobie gdzieś za rok zmieniał na LX/XT ;)

Napisano

i ja zgłaszam ten sam problem z hallotech II XT. Ostatnio całą rozkręciłem, wyczyściłem, nasmarowałem, skręciłem tak, żę mocniej się nie dało(mam plastikowy klucz do odkręcania nasadki). Luzy są nadal i dokładnie tak samo, pojawiają się gdy mocniej pocisnę,albo staję na pedałach. Dodatkowo doszły dziwne trzaski. Nie umiem ich opisać, ale nie brzmią jakoś strasznie, dziwnie, trudno mi zlokalizować przyczynę, ale to na 100% dzwięki z okolicy suportu. Moim rozwiązaniem jest przesunięcie nieco przedniej przerzutki.

Napisano

A ja mam zwykłego TX'a rozpędzam się na ciężkich przełożeniach jadąc na stojąco i nic mi się nie obciera. W starym rowerze miałem Deore i też nic mi się nie wyginało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...