Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, parę miesięcy temu miałem przyjemność zakupić rowerek sprowadzony z Niemiec za ok 1400 Euro do MTB / FreeRide.

Po ok 3 miesiącach śmigania po leśnych trasach i małych dropach tak do 20-30 cm wysokości pojawił się pewien problem z główką ramy.

A mianowicie pojawiły się 3 pęknięcia o długości ok 2-3 cm . Pytanie czy da się to naprawić [jakieś spawanie MIG TIG] i czy to się będzie opłacać ? Czy w serwisie rowerowym mogą mi to naprawić ? Tak w nawiasie to stop aluminium to 7005 alloy (tak pisze na ramie ) 

Link do strony na którym jest ten rowerek mianowicie nazywa się on Diamond Back Rattler Comp 

http://www.radshop-hockelmann.de/htm/bikes.htm# (Drugi od góry)

ccff39yn0e3k.jpg

Napisano

Zbyt bezpieczne to to nie jest. Spawanie tego wyjdzie pewnie więcej niż nowa rama. 

Problem jest taki że takiego roweru i części do niego nie ma w Polsce a firma nie sprzedaje części zamiennych (sprawdzałem) a za rower dałem ok 5.5 tyś zł więc nwm czy wyjdzie drożej niż spawanie xd

Napisano

Tym bardziej warto zmienić ramę na mniej zabytkową

Ale ten rowerek ma ok 3 lat xd a mi chodzi o to że te rowery sprzedają tylko w Niemczech i Ameryce dlatego w Polsce części są nieosiągalne.

A tak jeżeli już mówicie o wymianie to jaką dobrą ramę polecacie amortyzowaną z tyłu tak do 600 zł ( bo tyle na tę chwilę wynoszą moje zasoby portfela) i ważne aby ta rama była do mtb bo amortyzacja działa w tym biku dość dobrze i części raczej chciał bym zachować do dalszej eksploatacji :]

Napisano

Za 600zł to ciężko jest kupić nową (sensowną) ramę HT. Szukaj używek na allegro.

P.S. Pamiętaj, że rama musi mieć taką samą główkę (prosta / taper) i rozstaw mocowania dampera. Do tego geo powinna być przystosowana pod ten sam skok zawiasu, który masz obecnie.

Napisano

Za 600zł to ciężko jest kupić nową (sensowną) ramę HT. Szukaj używek na allegro.

P.S. Pamiętaj, że rama musi mieć taką samą główkę (prosta / taper) i rozstaw mocowania dampera. Do tego geo powinna być przystosowana pod ten sam skok zawiasu, który masz obecnie.

Pamiętam a tak z innej beczki czy za 600 zł nie dało by się jakoś tego zaspawać za tę cenę z wzmocnieniem jakimś arkuszem alluminium o grubości ok 1-2 mm 

A tak z drugiej beczki normalnie pęka główka z przodu czemu w mojej ramię pęknięcia wystąpiły po lewej stronie ? 

Napisano

Ta rama ma 10 lat, plus minus. Na pewno nie jest to "MTB / FreeRide", tylko MTB / XC. Po prostu dobry retro rowerek, który już swoje przeszedł (jak ktoś nim uprawiał freeride to w ogóle dziw że jest jeszcze w jednym kawałku)... Tak popękana główka jest praktycznie nienaprawialna - jeżeli bardzo Ci zależy to można wymienić całą główkę, ale to już koszt liczony w grubszych setkach. Naprawianie tego "byle jak" to proszenie się o kłopoty :rolleyes: Rama szału nie robi swoją konstrukcją i warto ją zmienić (rozumiem że osprzęt jest taki jak na tym zdjęciu).

Napisano

Pękło tam, gdzie materiał był najbardziej zmęczony... na to nie ma reguły...

Tak newralgicznego miejsca ja bym nie spawał. Kilka osób z forum to naprawiało, ale to raczej zrobiłbym do jazdy codziennej, a nie skakania. Weź pod uwagę, że spaw wytrzyma, ale za to pęknie obok...

Gdyby to było jedno malutkie pękniecie, to może i jakaś naprawa byłaby warta zachodu, ale tutaj...

Napisano

Ta rama ma 10 lat, plus minus. Na pewno nie jest to "MTB / FreeRide", tylko MTB / XC. Po prostu dobry retro rowerek, który już swoje przeszedł (jak ktoś nim uprawiał freeride to w ogóle dziw że jest jeszcze w jednym kawałku)... Tak popękana główka jest praktycznie nienaprawialna - jeżeli bardzo Ci zależy to można wymienić całą główkę, ale to już koszt liczony w grubszych setkach. Naprawianie tego "byle jak" to proszenie się o kłopoty :rolleyes: Rama szału nie robi swoją konstrukcją i warto ją zmienić (rozumiem że osprzęt jest taki jak na tym zdjęciu).

Ok szukanie nowej ramy a czy nie lepiej będzie sprzedać to na części za ok 1500-2000 zł (na oko) i kupić coś sensownego z gwarancją np 

http://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-520-s-id_8322501.html

Czy to tylko kolejny "makrocash'' na którym się zabiję po pierwszym zjeździe ?

http://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-500-s-id_8322471.html ( Dożywotnia gwarancja ?? )

Napisano

Mnie tylko zastanawia co cie pokusiło dać prawie 6 kzł za taki rower ...

Najlepsze jest to że z opisu sposobu użytkowania wynika ze nie potrzebujesz nic innego jak solidnego sztywniaka na dużym kole :)  ... a za te pieniądze to miałbyś kawał solidnego sprzętu.

Jak poprzednicy wspomnieli naprawa tak uszkodzonej ramy nie ma najmniejszego sensu.

Spawanie to jedno ... ponowna "kalibracja" średnicy osadzenia łożysk główki ramy po spawaniu to trudniejsza sprawa. 

Wszystkie rowery które pokazałeś są rowerami MTB/XC. 

Dożywotnia gwarancja w Decathlonie tyczy się ramy i rurek (mostek, kierownica, sztyca) na których widnieje logo B`twin.

Obowiązuje tylko dla pierwszego właściciela sprzętu i z tego co pamiętam wymagana jest rejestracja roweru w ich bazie danych.

Mam spore wątpliwości że uzyskasz te 1500 - 2000 zł za pozostałości po rowerze.

Wydaje mi się że optymalnie by było kupić jakąś solidną sztywną ramę do XC i przełożyć wszystko co się da z uszkodzonej ramy. 

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...