Ermac20 Napisano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Witam, w rowerze Giant Talon RC LTD mam hamulce hydrauliczne Shimano Deore. Z przodu tarcza 180mm, a z tyłu 160mm. Czy jest sens i czy warto wymienić te tarcze na XT albo nawet XTR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzatorze Napisano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Moim zdaniem nie. O wiele większą różnice zrobią porządne klocki. Tarcze z aluminiowym pająkiem przydają się na bardzo długich zjazdach - dłużej zejdzie zanim tarcza zacznie śmierdzieć z przegrzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ermac20 Napisano 6 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 A czy taka tarcza XT albo XTR będzie sztywniejsza od takiej którą mam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzatorze Napisano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Tak. Ale będzie to odczuwalne tylko przy dłuższych hamowaniach, kiedy to może się coś odkształcić pod wpływem temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 I przedewszystkim w szybkich zakrętach - tarcza nie będzie wtedy dzwonić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ermac20 Napisano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 O... właśnie do tego dążyłem w tym poście, bo właśnie tak mam, że kiedy wchodzę szybko w zakręt to tarcza dzwoni o zacisk a ja białej gorączki dostaje. Którą zatem wybrać? XT czy XTR? Mam mocowaną na 6 śrub 180mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 XT , xtra nie ma mocowanego na 6 śrub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 O... właśnie do tego dążyłem w tym poście, bo właśnie tak mam, że kiedy wchodzę szybko w zakręt to tarcza dzwoni o zacisk a ja białej gorączki dostaje. Którą zatem wybrać? XT czy XTR? Mam mocowaną na 6 śrub 180mm. To, że dzwoni to też wina być może twojej wagi, wiotkości widła i tego, że ten Fox nie ma sztywnej osi. Możesz kupić dowolną tarczę Shimano na pająku ale nie koniecznie zjawisko musi zostać w 100% wyeliminowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ermac20 Napisano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 No właśnie ja zdaje sobie sprawę że wina leży po stronie mocowania koła do amortyzatora i przy okazji chciałem zapytać czy da się tam zamontować sztywną oś, lub coś innego co usztywni koło? Może piastę inną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inTro84 Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 U mnie "problem" z dzwoniącą tarczą rozwiązała zamiana standardowego zacisku 5 mm na 9 mm thru botl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ermac20 Napisano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 słyszałem o tym ale nie orientuje się co należy wymienić. Całą piastę? może jakieś propozycje? Będę wdzięczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inTro84 Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) Ja dokonałem zmiany przy okazji budowy nowych kół. Piastę wiozłem DT 350 pod sztywną oś 15 mm i zamówiłem adapter pod thru bolt. Rozwiązanie na tyle przyszłościowe, że można zmienić kiedyś amortyzator na wersję ze sztywną osią i piasta będzie kompatybilna. Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez inTro84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ermac20 Napisano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Masz może jakieś linki do tego adaptera bo w ogóle się nie orientuje o co chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inTro84 Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Odnośnie adaptera możesz skontaktować się z forumowiczem @daveo. On składał mi koła i wykonał adapter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi