Skocz do zawartości

[mostek] zmiana długości

Eazy

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym delikatnie skrócić mostek, żeby 'ożywić' trochę mojego ninera. 

I teraz pytanie - czy skrócenie o 10mm będzie już wyraźnie odczuwalne, czy może skrócić o 20mm?

Obecny mostek ma 100mm i zastanawiam się, czy nowy brać 90, czy 80mm. Wznios raczej pozostawię ten sam (+ 6 stopni). 

Dzięki

Eazy

No nic, trzeba będzie w takim razie samemu przetestować :) Zamówiłem 80mm. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Temat można zamknąć :)

Też niedawno dokonałem zmiany mostka ze 100 na 80 mm, zmianę odczułem ale nie jakoś drastycznie. Jeżeli chodzi o prowadzenie to nastąpiła poprawa, teraz znacznie lepiej czuję rower. Co do komfortu to jeszcze trudno coś powiedzieć, bo nie miałem okazji na dłuższy wypad. Jak na razie trasy tylko po 20 - 30 km.  

Obecnie kierownica wypada mi delikatnie za piastę (do przodu). Mostek 90mm ustawiłby ją (wizualnie) równo z piastą i pewnie byłoby optymalnie. Natomiast 80mm powinno poprawić komfort 'schodzenia' za siodło na zjazdach, co przy obecnych 100mm jest dosyć utrudnione. To między innymi to 'pchnęło' mnie do pójścia w 80mm. 

No nic - nie pozostaje mi chyba nic innego, jak przetestować to na własnej skórze... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...