Nerrad Napisano 6 Sierpnia 2015 Napisano 6 Sierpnia 2015 Siema. Zakupiłem jakiś czas temu szprychy 32 sztuki 239 mm i 242 mm. Niestety po jakimś czasie postanowiłem kupić obręcz na 36 otworów a co za tym idzie także inna piasta. Po wymierzeniu i wpisaniu danych do kalkulatora szprych okazuje się że do nowej piasty i obręczy potrzebuje 240 mm oraz 242 mm. Czyli jedna strona się zgadza ( 242 posiadam już) ale druga jest o 1 mm większa ( posiadam 239) czy mogę spróbować w takim przypadku zaplątywanie koła czy musisz dokupić te o 1 mm większe ( 240 mm ) ????
dawid Napisano 6 Sierpnia 2015 Napisano 6 Sierpnia 2015 powinno sie udać, ewentualnie zmień nyple na 14mm
Nerrad Napisano 6 Sierpnia 2015 Autor Napisano 6 Sierpnia 2015 Ok, a powiedz mi jeszcze jedno. Która to która strona ? Lewa czy prawa to strona z mocowaniem na tarcze hamulcową? ( piasta przednia )
djzatorze Napisano 6 Sierpnia 2015 Napisano 6 Sierpnia 2015 Długie nyple wcale nie mają więcej gwintu od krótkich. bywają minimalne różnice między różnymi firmami, ale zwykle nie ma co na to liczyć. Koło powinno się udać bez większych problemów, krótsze szprychy dać tam gdzie będą iść bardziej prosto (od strony tarczy w przednim kole, a od strony kasety w tylnym).
dawid Napisano 6 Sierpnia 2015 Napisano 6 Sierpnia 2015 2mm dłuższy nypel to 1mm więcej gwintu zazwyczaj
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.