Skocz do zawartości

[REBA] blokada skoku - nie zawsze odbija

gtb

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Rebe RL 2012 i od pewnego czasu zauważyłem dziwną przypadłość blokady skoku - po zaciągnięciu manetki na kierownicy i ponownym je spuszczeniu blokada nie odbija ( muszę ją ręcznie podciągnąć ). Co ciekawe dzieje się to jak jest ciepło tak od 20 stopni w górę , ostatnio jak było chłodno ( około 14 stopni ) to blokada działała bez zarzutu. Jeśli wymaga to rozbierania amora to polećcie jakiś dobry serwis który to może rozebrać i przy okazji przeserwisować - ale taki który załatwi to wysyłkowo - mieszakam na zadupiu gdzie wszędzie daleko.

https://plus.google.com/photos/106387281512330598851/albums/5976303958071625409/5976304577270781762?banner=pwa&pid=5976304577270781762&oid=106387281512330598851

Podlinkowane niegdyś przez kol. Maniaka, na zdjęciu rozebrany tłumik MC i problematyczna sprężyna. Trzeba ją zamocować skręcając ją o 1 obrót, żeby mocniej odkręcała sie z powrotem. do tego warto wyczyścić ślizg pod pokrętłem trzymającym linkę :)

Trochę się uspokoiłem , bo już myślałem że to coś poważniejszego.

Czy jazda z tym może powodować jakieś dalsze następstwa ( mam na myśli nie używanie blokady ) - nie chciałbym zostać bez rowery w najbliższych 3-4 tygodniach ? 

Chętnie też namiary na dobre serwisy , które wysyłkowo by to naprawiły i przeserwisowały - wspomniana wcześnie Harfa krzyknęła za serwis 390 zł co wydaje mi się trochę przesadzone biorą pod uwagę cen nowego około 1500 zł.

• 1 miesiąc temu...

Znana przypadłość Reby, po zwolnieniu blokady pociągnij kierownicę delikatnie do góry,

lub podczas zwalniania blokady nie wywieraj nacisku na kierę.

Ja mam właśnie taki przypadek. Nawet zrobiłem serwis i dalej to samo. Ale widzę, że to norma więc będę z tym żył :) Edytowane przez Shah