Skocz do zawartości

[<2000zł] cross z uwzględnieniem wymagającego terenu

kadoel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam 185cm / 80kg, obecnie jeżdżę na Kross Hexagon X4, lecz ten rower bardziej mi ciąży, niż daje przyjemność z jazdy.

Zazwyczaj jeżdżę po asfalcie i ubitych ścieżkach, ale coraz częściej w weekendy wypuszczam się na wycieczki gdzie teren jest zróżnicowany i często wymagający.

Rozum podpowiada mi: cross > mtb

Do 2000 zł z uwzględnionym rabatem mogę mieć Northtec Caledon DB, który wydaje się być solidnym i uniwersalnym crossem.

http://nrowery.pl/2015/cross/caledon-db

Czy za 2000 zł znajdę lepszego crossa? A może jednak MTB 27,5 / 29 ?

Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Napisano

Trudne pytanie ;)

Wszystko zależy od tego, gdzie dokładnie jeździsz i ile tych trudniejszych tras jest. Jeśli jeździsz głównie po twardych leśnych ścieżkach, to rzeczywiście lepiej cross. Ale jeśli lubisz jechać gdzie oczy poniosą, przez co lądujesz w błocie, piachu, albo zupełnych bezdrożach, to szedłbym w 29era. Koła ma jak cross, więc w najgorszym razie zmienisz opony i jedynym ograniczeniem będzie sylwetka (teoretycznie bardziej wyciągnięta niż w crossach. W praktyce łatwo znaleźć "turystyczne" 29ery). W wypadku MTB trochę łatwiej o amortyzator powietrzny, do tego nawet podstawowy XCR Air będzie miał regulację tłumienia (co w crossach spotykane jest tylko w absolutnie topowych modelach). 

Napisano

Lubię wymagające trasy i mimo, że większość km będę robił na utwardzonych ścieżkach, to trochę korci mnie mtb.

Rozumiem, że łatwiej w mtb wymienić opony na bardziej crossowe, niż odwrotnie? Przy moim wzroście rozważać 27,5 czy od razu 29?

Z tego co widzę to w tej samej cenie Northtec Cayon AL 29 nie posiada amortyzatora powietrznego o którym jest teraz mowa, ale też wygląda przyzwoicie.

http://nrowery.pl/2015/mtb-29/cayon-al

Jeśli miałbym się skusić na mtb to jakie polecacie modele w granicach 2000 zł ?

Napisano

Przy moim wzroście rozważać 27,5 czy od razu 29?
Jeszcze zdradź ten wzrost :P

w tej samej cenie Northtec Cayon AL 29 nie posiada amortyzatora powietrznego o którym jest teraz mowa
To jedna z najlepszych opcji w tej cenie. Zadzwoń do sklepu i dopytaj ile kosztowałaby wymiana na taki (i na jaki ;) ). Zamana na pewno jest możliwa, już się ktoś na forum tym chwalił.
Napisano

W pierwszej wiadomości napisałem, że mam 185 cm + stosunkowo długie nogi.

Właściwie jestem zdecydowany na Northtec. Z tego co widzę mają bardzo dobry stosunek jakość/cena i wizualnie też mi się rowery tej firmy podobają, co jest ważne dla mnie.

Przed kontaktem z firmą mam jeszcze takie pytanie: interesuje mnie rower Northtec Cayon AL, który ma SR Suntour XCM RL DS29 100mm i kosztuje 2099 zł.

Powiedzmy, że za rower mogę zapłacić max. 2400 zł. Czy za te pieniądze stać mnie na amortyzator z Cayon XT, czyli SR Suntour Raidon-XC-RL-R-29 Air 100mm, czy jednak rozmawiać o SR Suntour XCR 32 RL-R-Coil 29 100mm z roweru Cayon DR? Rozumiem że XCR Coil jak sama nazwa wskazuje to amortyzator sprężynowy i z powietrznym nie ma nic wspólnego? 

Sorry, że może zadaje dziecinne pytania, ale chciałbym wiedzieć na czym stoję zanim zadzwonię do Northtec, żeby z nimi negocjować. 

Napisano

XCR Coil nie ma sensu, więc albo XCR Air (jeśli mają taki), albo Raidon. Ale czy Cię będzie stać, nie jestem w stanie powiedzieć. Zależy, jak Ci targowanie pójdzie ;)

A przy Twoim wzroście zdecydowanie 29er ;)

Napisano

Postanowiłem trochę dołożyć i zainwestować w lepszy osprzęt. Zamiast kupić za 2000 zł crossa, zdecydowałem się już na 99% na mtb za 3000 zł ( ze mną tak zawsze haha )

Wybór padł na Northtec Cayon DR - http://nrowery.pl/2015/mtb-29/cayon-dr - z amortyzatorem SR Suntour Raidon-XC-RL-R-29 Air 100mm, ustalona cena 3000 zł

Myślę, że w tej cenie nic lepszego nie kupię i tak, więc dziękuje za pomoc. A jeśli jestem w błędzie to dyskusji jeszcze nie zamykam :)

Napisano

Osprzęt mają niemal identyczny. Największa różnicą są jeszcze słabsze hamulce w Cube. Dopłacać nie warto, ale jakbyś mógł się przymierzyć, to brałbym wygodniejszy (i wymienił hamulce. W obu  :icon_redface: )

Napisano

Jako że napisał do mnie przedstawiciel Silverback proponując model Sola 2 w atrakcyjnej cenie, chciałbym poznać Wasze zdanie na jeszcze jedno zagadnienie. Czy to prawda że ani Northtec ani Cube nie mają główki taperowanej? I czy tapered jest ważny w kontekście przyszłości? Przyznam że przez pierwsze 2 lata nie zamierzam nic wymieniać w rowerze, a potem prawdopodobnie będę wolał zainwestować w nowy osprzęt niż kupować nowy rower.

Napisano

Wrzuć link do specyfikacji Silverbacka. W domu internet działa mi ostatnio koszmarnie i nie bardzo mam jak szukać.

Jeśli dobrze pamiętam, to rzeczywiście ani Cube ani Northtec nie mają główki taper. Czy jest ważna? Powiedziałbym, że to jeden z tych elementów, które lepiej mieć niż nie mieć, ale aż tak istotne nie są (w przeciwieństwie do np. sztywnych osi). W tej chwili oferta amortyzatorów 29" przeznaczonych pod prostą sterówkę jest potężna i prędko się to nie zmieni. Co więcej istnieją stery-przejściówki, a nawet możliwość wymiany rury sterowej z tapered na prostą, więc na razie brak amortyzatorów nie grozi. Jeśli jednak ten Silverback mieści się w Twoim budżecie i ma dobrą konfigurację, to można spróbować ;)

Napisano

EDIT: źle policzyłem :-P Nieważne.

Z tym Silverback to ostrożnie - daj specyfikację i cenę, jaką Ci zaproponował :)

EDIT 2: 

Jeżeli to ta Sola http://allegro.pl/rower-29-silverback-sola-2-xt-recon-air-wyprzedaz-i5576029780.html to:

- wideł słabszy niż w przypadku Cube (29 vs 32), ale za to główka taper na plus

- zdecydowanie lepsze hamulce

- gorszy mechanizm korbowy niż w Cube. W Cube masz Hollowtech a w Sola Octalink (nie wiem czemu ma służyć wpisanie w aukcji obu nazw, gdzie pierwsza jest wprowadzaniem w błąd)

- obręcze porównywalne (to co Cube sygnuje, jako swoje to też Alexrims)

Kwestia za ile ta Sola do wzięcia, ale gdyby Cube miał główkę taper to nie byłoby się nad czym zastanawiać.

Napisano

Jeśli chodzi o Silverback to ten model został mi polecony:

http://allegro.pl/rower-29-silverback-sola-2-xt-recon-air-wyprzedaz-i5576029780.html - cena 3150 zł z różnymi dodatkami

Przeanalizowałem jak wygląda rynek i wyciągnąłem wniosek, że główka taperowana nie jest priorytetem. Obecnie w ofercie są amortyzatory powiedzmy za 3k kompatybilne z główką prostą, więc nawet jak za 2-3 lata będę wymieniał amortyzator to będę miał wybór. Zresztą nie sądzę, że zainwestuje więcej w amortyzator niż 1200 zł, więc myślę że mogę być spokojny. Za to za 6-7 lat może i amortyzatora na rynku nie znajdę, ale wtedy to rama będzie prędzej do wymiany, jak nie cały rower.

Wracając do roweru Sola 2 wydaje mi się, że jest godny polecenia za tą cenę, aczkolwiek stan wizualny pozostawia wiele do życzenia, jednak preferuje ciemniejszą ramę.

Napisano

Jeżeli główka taper nie robi Ci róznicy to Cube jest moim zdaniem lepszym wyborem (widelec i korba). Sola ma wprawdzie lepsze hamulce, ale wolałbym Hollowtech i mocniejszy wideł niż lepsze hamulce. Koszt ewentualnego upgrade'u hamulców jest nieporównywalnie mniejszy do widła i korby. 

Pamiętaj też, że taper to nie tylko kwestia dostępności innych widelców.

Napisano

Na tem moment zdecydowany jestem, żeby kupić Cube. Z tego co wiem amortyzator jest bardzo ważny w rowerze, a w Cube jest dużo lepszy niż w Northtec i porównywalny do Silverback. Poza tym w każdym rowerze jest coś lepszego i coś gorszego. Słabe hamulce w Cube nie stanowią dla mnie problemu, myślę że z wymianą w ciągu roku nie będzie problemu. 

Podsumowując najlepiej technicznie wypada chyba Silverback, minimalnie gorzej Cube i już trochę odstaje Northtec. 

ALE wygląd Cube jest obłędny, te malowanie i wygląd, no po prostu jakby był stworzony dla mnie.

Napisano

Moim zdaniem klasyfikacja powinna wyglądać trochę inaczej - Cube, Silverback, Northtec

Co, oprócz hamulców, miałoby dać pierwsze miejsce dla Silverback'a? Porównywalny widelec i korba hollowtech w Cube vs lepsze hamulce w Sola. Ja brałbym pierwszą opcję :)

Moim zdaniem Cube wypada z tej trójki najlepiej, o ile brak taperowanej główki nie ma dla Ciebie większego znaczenia.

Napisano

Moja wiedza o sprzęcie nie jest zbyt wielka, opiera się głównie na google i analizie, więc jeśli twierdzisz, że Cube jest najlepszy z tej trójki to tym lepiej dla mnie. Taperowana główka nie jest dla mnie problemem. Tak jak mówiłem, przez najbliższe kilka lat poradzę sobie bez niej, a potem prędzej kupię nowy rower niż będę się zamartwiał, że nie ma części na rynku.

Szukając roweru dla siebie byłem świadomy tego, że firmy rowerowe znane wszystkim (Kross, Author, Merida) mają taką politykę, że za jakość trzeba zapłacić więcej i że będę musiał kupić coś mniej znanego (przyznam że jeszcze wczoraj firmy Silverback nie znałem). A że jednak mam sentyment do tych bardziej znanych firm, które towarzyszą mi od dziecka to cieszę się bardzo, że stanę się użytkownikiem Cube.

Napisano

Tak, jak napisałem wcześniej - taper to nie tylko kwestia dostępności widelców, bo widzę, że tylko do tego to sprowadzasz :) To też większa sztywność, masywniejsza główka ramy i dolne stery (oraz szersze osadzenie sterówki w koronie widelca). Dlatego też napisałem, że wybrałbym Cube, o ile zwykła główka jest dla Ciebie ok. 

Nie ma oczywiście co dramatyzować bo kiedyś nie było główek taper i wszyscy jeździli na prostych sterówkach, ale główki taper nie zostały wprowadzone 'od czapy' tylko był to przemyślany zabieg. Dodatkowo pod główkę taperowaną założysz zarówno widelec ze sterówką taper, jak i 1 i 1/8 cala (są specjalne dolne stery do zaadaptowania węższej rury sterowej) a do prostej główki tylko prostą sterówkę (chyba, że masz główkę 1 i 1/5 cala, ale to inna bajka). 

Tak więc rozważ to jeszcze na spokojnie, bo jak widzisz nie jest to tylko kwestia dostępności części w późniejszym czasie :) Nie mówię, żeby zastanawiać się jeszcze nad Solą, ale czasami gdzie dwóch się bije... 

Napisano

Moja podstawowa wiedza do tej pory sprowadzała się do tego, że do główki tapered jestem w stanie zamontować normalny widelec, ale już do główki normalnej widelca tapered nie zamontuje, bądź wymaga to zachodu. Dzięki, że poszerzyłeś mi wiedzę na ten temat :) Co do wyboru to przez przez ostatnie lata albo nie jeździłem wcale, albo bardzo rekreacyjnie na słabym sprzęcie, wiec jak kupie dobry rower za 3k to i tak się będę cieszył jazdą i czuł różnicę. A za jakiś czas będę kombinował co mogę ulepszyć w swoim sprzęcie. 

Biorę Cube, ale jeszcze się z tym prześpię :)

Napisano

Widziałem wczoraj ten rower bo trafiłem na Bike Discount ale niestety odpada. Przy obecnym kursie euro i doliczonej przesyłce kurierskiej z zagranicy wyjdzie 3500-3600 zł. To już dla mnie za duży przeskok, jednak wolę trzymać się bliżej 3k. Poza tym za 3600 bardziej skłonny byłbym kupić Canyona.

Napisano

Dziś spokojnie usiadłem i jeszcze raz przeanalizowałem sytuacje na rynku i stwierdziłem, że na moje potrzeby i doświadczenie nie jest wcale potrzebny mi od razu najlepszy rower, dlatego wróciłem do pierwotnej wersji żeby wydać bliżej 2 niż 3k.

Jako że nie kładę nacisku na taperowaną główkę wybór padł na Northtec, ale nie na osprzęcie deore tylko alivio.

Northtec Cayon Al posiada: ALIVIO (przerzutki, manetki korbę i kasetę), DEORE (piasty i łańcuch). Jedyny minus to słabe hamulce Shimano BR-396 (nie znalazłem w necie, ale to chyba ACERA, bo BR-M445 to alivio, BR-M355 to altus). Zresztą altusy BR-M355 są w Cube, którego chciałem kupić, wiec i tak nie jest źle.

Muszę się tylko dogadać, żeby wstawili mi powietrznego raidona z lepszego modelu i w ten sposób otrzymam rower, który waży 13,2kg i kosztuje w zależności od rabatu i amortyzatora 2100-2300 zł.

Nie wiem co o tym sądzicie, ale myślę że to dobra opcja i jeszcze 1000 zł zaoszczędzę :)

Napisano

To pogadaj jeszcze o podmianie hebli na coś mniej sikającego. Żebyś się nie denerwował. 445 to nie są heble "na całe życie".

Napisano

Z tego co widzę na stronie to korzystają jeszcze z M445 i z deore M506. Rozumiem że nie warto prosić o zamontowanie M445 tylko od razu celować w M506? Jaka jest różnica cenowa pomiędzy 506 a 396? 100 zł?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...