Skocz do zawartości

[Drętwienie rąk] ...przy długiej jeździe

DarkoZZZZ

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj mnie pierwszy raz dopadło - drętwienie rąk, a właściwie to palców - 4 i 5 w prawej dłoni. Pierwszy raz się zdarzyło, że jeździłem prawie 6 godzin - wszystko jakimś spokojnym tempem ok 10-15 km/h więc nawet przerw nie robiliśmy ... no chyba że krótkie na łyka wody. Przy czwartej godzinie zacząłem czuć lekkie mrowienie palców, które nie przeszło nawet po jeździe. Myślałem że na drugi dzień będzie lepiej, ale lipa, dzisiaj to mrowienie dalej czuję i nawet nie czuję żeby było lepiej niż wczoraj.

Zaszkodziłem sobie pewnie tym, że za dłuo jeździłem na rowerze. Normalnie jeżdżę szybciej i szybciej tez kończę. Do tego robię przerwy co 30 km. Drugi powód to pewnie wysoko ustawione siodełko. Dzisiaj je obniżyłem jak jechałem do pracy o dobre 3 cm.

Macie to samo? Czy to mrowienie długo się utrzymuje? Rozumiem że po jedzie, ale żeby na drugi dzień?

Takie objawy zdecydowanie swiadczą o probemie z nerwem łokciowym - jego rozciągnięciem i/lub kompresją na poziome nadgarstka (kanał Guyona). Nie o wspomnianej cieśni kanału nadgarstka.

Na podrażnienie mogła wpłynąć zwiększona objętość jazdy lub/i zmiana pozycji czy nawet chwytów/ręawiczek.

W zależności od stopnia uszkodzenia tkanki objawy mogą utrzymywać się krócej lub dłużej, nawet miesiące ponieważ tkanka nerwowa regeneruje się bardzo powoli.

fizjo, trochę straszysz -miałoby się utrzymywać to kilka miesięcy ... to będzie masakra. 

Czy można przyspieszyć regenerację tego nerwu? Czy powinienem ograniczyć jazdę na rowerze, jeżeli zmieniłem minimalnie ustawienia siodełka i już jest mniejszy nacisk na ręce?

fizjo, trochę straszysz -miałoby się utrzymywać to kilka miesięcy ... to będzie masakra. 

Czy można przyspieszyć regenerację tego nerwu? Czy powinienem ograniczyć jazdę na rowerze, jeżeli zmieniłem minimalnie ustawienia siodełka i już jest mniejszy nacisk na ręce?

Zachowaj spokój i skonsultuj się ze specjalistą. Oczywiście, że kilka miesięcy to skrajnie zły scenariusz. Na resztę Twoich pytań da się odpowiedzieć po dokłądnym wywiadzie i badaniu.

Zespół cieśni nadgarstka – Wikipedia, wolna encyklopedia Po prawej ładny rysunek z paluchami, mozna sobie wydedukować ktory nerw jest uciskany po paluchach.

Zespół cieśni kanału nadgarstka tyczy się tylko nerwu pośrodkowego - bo tylko ten tam przebiega (w kanale nadgarstka), jak z resztą napisano na Wikipedii.

Rysunek i link podalem po to żeby kto tam chce i umie czytac ze zrozumieniem obczail sam, ktore plauchy mu dretwieja, a co za tym idzie doszedl do nerwu z którym ma problem. Amen.

Dzięki Panowie. Drętwienie czuję w 4 i 5 palcu czyli ewidentnie jest to nerw łokciowy. Z tego co czytałem na necie to poważna sprawa i w ekstremalnych wypadkach może zakończyć się operacją po której niektórzy  piszą że mają dalej problemy z czuciem i siłą. No, dla mnie to by była tragedia, szczególnie że chodzi o prawą rękę. Ale czuję że już jest powoli trochę lepiej niż nad ranem. Mam nadzieję że przejdzie samo i okaże się że uszkodzenia nerwu nie są tragiczne i szybko się zregeneruje. 

Witam,

przyczyną drętwienia palców może być też wygięcie nadgarstków przy chwycie kierownicy lub przeprost i zablokowanie rąk w łokciach (powinny być lekko ugięte). Czasami przy trochę zbyt dużej ramie może pomóc wymiana mostka na krótszy i/lub zmiana kierownicy na taką z innym gięciem /szerszą, lecz podstawą jest samokontrola i utrzymywanie nadgarstka w linii prostej z przedramieniem oraz łokci lekko ugiętych.

Poniższy film pokazuje o co chodzi oraz daje przykład ćwiczenia na wzmocnienie nadgarstków:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...