Wioslo Napisano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Cześć. Wpadłem na pomysł zrobienia zatyczek do kiery z korków do wina. Mam singla z barankiem w "retro" stylu i chciałbym nieco przyciąć koszty (fajne koreczki+przesyłka to kolejne 3-4 dychy). Czy ktoś kiedykolwiek próbował swojej kreatywności w taki sposób? Albo ma jakieś rady czym wyrównać, przyciąć, pomalować korki po winie? Chciałbym, żeby pomimo "wytaniania", jednak fajnie wyglądały. Z góry dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi i porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Powitoł Zrobiłem z plastikowych korków od szampana. Gdzieś w wątku druciarskim są zdjęcia. Nie wyglądały najlepiej, ale nie miały wyglądać najlepiej Do szosy i retro stylu to bym poszukał korków od szampana zrobionych z naturalnych materiałów. Nawet chyba w obi na półkach dla winiarzy widziałem. Korek odrabiać się przyjemnie ostrym nożem i mają sporo mięsa do zabawy w modelowania. Korek od wina IMO może być za małej średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Dry Napisano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Może nie trzeba by nic obrabiać. Niektóre są w formie stożka. A dostępne są chyba w każdym większym markecie, szczególnie że niedługo zacznie się sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wioslo Napisano 4 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Super, dzięki za podpowiedzi. A jakieś sugestie co do "zmiany koloru"? Korek jak korek ma taki odcień jasnego drewna, a chciałbym zrobić na bardzo ciemny brąz albo wręcz czerń, żeby pasowały do siodła: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://i.ebayimg.com/images/i/271631529355-0-1/s-l1000.jpg&imgrefurl=http://www.ebay.com/bhp/san-marco-rolls&h=750&w=1000&tbnid=l7e9BCt9UUFRjM:&docid=w-7mMSMWq8esDM&ei=bTXBVaeEEMOxygPonJCYBw&tbm=isch&ved=0CGkQMyhDMENqFQoTCOfu6Yu2kMcCFcOYcgodaA4Ecw. Może jakieś namoczenie w benzynie, jak z drewnem, pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Nie lepiej kupić korek? Zwykły plastikowy kosztuje 1 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Powitoł Z postów założyciela wynioslem, że mają być NIEzwykle więc i NIE plastikowe. @Wioslo - jak moczenie drewna w benzynie pomaga? Nie lepiej skupić się na bejcach do drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wioslo Napisano 5 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Właśnie chciałem, żeby chociaż w 10% wyglądały jak korki Brooks'a, ale wiadomo, że takiego stanu nie ma szans osiągnąć. Zależy mi na tym, żeby wyglądały, jak "drewniane" takie po prostu retro. Dzisiaj już coś z nimi porobiłem (remont w domu i nie ma kiedy się za to zabrać), jutro pewnie ukończe dzieło, jeśli się uda, to dam znać, jak wyszło. @porcelanowy - przejęzyczenie, moczenie w ropie i to takiej nieprzetworzonej, bardzo ciemnej. Impregnuje i zabarwia drewno nadając ciekawy kolorek. Nie wiem czy to się uda, ale korki nie należą do drogich rzeczy, więc spróbować mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi