Skocz do zawartości

[Kierownica/Korki] Zatyczki do kiery z korków do wina?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Wpadłem na pomysł zrobienia zatyczek do kiery z korków do wina. Mam singla z barankiem w "retro" stylu i chciałbym nieco przyciąć koszty (fajne koreczki+przesyłka to kolejne 3-4 dychy). Czy ktoś kiedykolwiek próbował swojej kreatywności w taki sposób? Albo ma jakieś rady czym wyrównać, przyciąć, pomalować korki po winie? Chciałbym, żeby pomimo "wytaniania", jednak fajnie wyglądały.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi i porady :)

Powitoł

Zrobiłem z plastikowych korków od szampana. Gdzieś w wątku druciarskim są zdjęcia. Nie wyglądały najlepiej, ale nie miały wyglądać najlepiej ;)

Do szosy i retro stylu to bym poszukał korków od szampana zrobionych z naturalnych materiałów. Nawet chyba w obi na półkach dla winiarzy widziałem. Korek odrabiać się przyjemnie ostrym nożem i mają sporo mięsa do zabawy w modelowania. Korek od wina IMO może być za małej średnicy.

Super, dzięki za podpowiedzi. A jakieś sugestie co do "zmiany koloru"? Korek jak korek ma taki odcień jasnego drewna, a chciałbym zrobić na bardzo ciemny brąz albo wręcz czerń, żeby pasowały do siodła: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://i.ebayimg.com/images/i/271631529355-0-1/s-l1000.jpg&imgrefurl=http://www.ebay.com/bhp/san-marco-rolls&h=750&w=1000&tbnid=l7e9BCt9UUFRjM:&docid=w-7mMSMWq8esDM&ei=bTXBVaeEEMOxygPonJCYBw&tbm=isch&ved=0CGkQMyhDMENqFQoTCOfu6Yu2kMcCFcOYcgodaA4Ecw.

Może jakieś namoczenie w benzynie, jak z drewnem, pomoże?

Właśnie chciałem, żeby chociaż w 10% wyglądały jak korki Brooks'a, ale wiadomo, że takiego stanu nie ma szans osiągnąć. Zależy mi na tym, żeby wyglądały, jak "drewniane" takie po prostu retro. Dzisiaj już coś z nimi porobiłem (remont w domu i nie ma kiedy się za to zabrać), jutro pewnie ukończe dzieło, jeśli się uda, to dam znać, jak wyszło.

@porcelanowy - przejęzyczenie, moczenie w ropie i to takiej nieprzetworzonej, bardzo ciemnej. Impregnuje i zabarwia drewno nadając ciekawy kolorek. Nie wiem czy to się uda, ale korki nie należą do drogich rzeczy, więc spróbować mogę :D