piteerowsky Napisano 4 Sierpnia 2015 Napisano 4 Sierpnia 2015 od dłuższego czasu naprawiam już sobie rower, lecz ostatnio postanowiłem wymienić sobię napęd który nieprawidłowo działał. pierwszym problemem był stukający pod większym natężeniem suport (powiedzmy podczas jazdy pod górkę było słychać stukanie, ale jako tako wszystko mi płynnie działało). wymieniłem suport, coś mi dalej nie pasowało. na starym suporcie przy kręceniu ramionami bez łańcucha nie było żadnego dźwięku, po wymianie suporta już przy pedałach/ramionach (beż łańcucha) przy kręceniu pojawiło się stukanie, wymieniłem pedały, ustało, lecz dalej podczas jazdy coś było nie tak, ciągle jakieś chrobotanie w pedałach, bardziej mechanicznie niż dzwiękowo. po jakimś czasie postanowiłem wymienić korbą, łańcuch oraz kasetę, a chrobotanie/chrupanie podczas pedałowania z łańcuchem dalej jest, tyle że w lekko mniejszym stopniu. pojechałem dziś do innego serwisu i powiedzieli mi że albo to suport, piasta lub pedały (przy okazji powiedział mi gościu że ktoś w poprzednim serwisie mi wsadził za krótki suport i dlatego to może być, czy jest to możliwe że zbyt krótki suport jest powodem takiego chrobotania/chrupania podczas jazdy z łańcuchem?). zdjąłem również łańcuch i stojąc na pedałach próbowałem pedałować, ale żaden dźwiek sie nie wydobywał, więc sam już nie wiem. poradzi ktoś coś? pozdrawiam
Diakon166 Napisano 5 Sierpnia 2015 Napisano 5 Sierpnia 2015 Z tego co piszesz w ostatnim zdaniu wygląda na to że piasta wymaga oczyszczenia i ponownego smarowania. Możliwe tez ze już nadeszła pora na zmianę kulek. Jeżeli są ta maszyny to jej po prostu zmień. Zdejmij koło i nim zakręć jeżeli z piasty będą wydobywać się dziwne dźwięki rozbierz ją i zobacz co się tam dzieje. Kolejna sprawa bębenek. Jeżeli po wymianie kasety dalej słychać chrobotanie może to jego wina. Zdejmij koło następnie pokręć samą kasetą i zobacz. Do głowy przychodzi mi jeszcze przerzutka tył. Jak masz już zjechane kółeczka tylnej przerzutki prócz przeskakiwania łańcucha może też pojawić się hałas. Kółeczka to nie tylko zęby, posiadają też łożysko. Odkręć pedały nasmaruj gwinty i przykręć je jeszcze raz. Tylko mocno. Za słabo dokręcone pedały tez lubią hałasować. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
piteerowsky Napisano 5 Sierpnia 2015 Autor Napisano 5 Sierpnia 2015 to nie jest wina koła, przynajmniej tak mi się wydaje bo chrobotanie wystepuje podczas pedałowania, podczas jazdy. na luznie nie ma takiej możliwości. kóleczka wymieniane w tym roku, pare dni temu dokładnie wyczyszczone i smarowane. kasetą było kręcone przy zakładaniu i nic dziwnego. chrobotanie jest tylko przy pedałowaniu, więc albo to suport, pedały raczej nie, ewentualnie coś przy piaście ale też mi się za bardzo nie wydaje żeby to było to. możliwe że coś na "wierzchu" ze sobą nie gra i jest jak jest
Diakon166 Napisano 5 Sierpnia 2015 Napisano 5 Sierpnia 2015 Nie zawsze przy kreceniu bez obciążenia da sie wyczuć co halasuje.
piteerowsky Napisano 5 Sierpnia 2015 Autor Napisano 5 Sierpnia 2015 Jeżeli byłyby to pedały to bym to zdecydowanie wyczuł, całe chrobotanie tak jakby powstaje gdzieś w okolicach korby
Diakon166 Napisano 5 Sierpnia 2015 Napisano 5 Sierpnia 2015 Jak korba nowa pedaly są ok. To zostaje w tamtej okolicy tylko suport. Troche to dziwne bo dopiero go zmieniales. Korby masz na kwadrat?
piteerowsky Napisano 5 Sierpnia 2015 Autor Napisano 5 Sierpnia 2015 no korba na kwadrat jest. no zmieniałem go ale nie wiem co mam w środku, w innym serwisie mi powiedzieli że za krótki suport teraz mam, tylko jestem ciekaw czy jest to głównym powodem tego stukania, bo być może jest. sam bym to chetnie sprawdzil ale brak kluczy mi to uniemozliwia:(
Diakon166 Napisano 5 Sierpnia 2015 Napisano 5 Sierpnia 2015 Moze to i to. W taki klucz warto sie zaopatrzyć. Nie jest to wysoki koszt a na pewno sie przyda. Wykręć go i zobacz co i jak. Moze przez to ze jest za krótki nie da sie go odpowiednio wkrecic. I dlatego stuka. Wykrec jeszcze pedaly. Przesmaruj gwint i wkrec je ponownie do oporu. Za slabo dokrecone pedal tez moze halasowac
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.