Nolaan Napisano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Cześć, Od pewnego czasu chcę się przesiąść z kilkuletniego już Hexagona V2 na coś lżejszego, na większych i cieńszych kołach (nie szosówkę), z tym że nie mówię tutaj o nówkach gdyż ceny nie pozwalają mi na wiele Wypatrzyłem dwa całkiem fajne rowerki: Meridę Yankees Deore LX http://olx.pl/oferta/rower-gorski-merida-yankees-deore-lx-CID767-IDb3jFZ.html#c47f206d51 Drive coś tam http://olx.pl/oferta/miejski-rower-przecinak-trekingowy-drive-kolo-28-nowy-naped-CID767-IDb3hRw.html#c47f206d51 Mam możliwość sprzedania swojego roweru i odliczenia jego ceny od kosztów nowego. Jednak mam wątpliwości, obydwa rowerki są całkiem fajne, na Drive'ie jeszcze nie jeździłem więc co do stanu się nie wypowiem. Pytanie: czy opłaca się oddawać w pełni sprawnego Hexagona V2 za jeden z nich? A może wybrać jakiś trek? Jeśli chodzi o użytkowanie: do jazdy tu i tam po mieście, ale też na dłuższe dystanse, powiedzmy do 70km/dzień. Żadne korzenie i lasy nie wchodzą w grę, raczej asfalt, chodniki/ścieżki rowerowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Pierwszy jest spoko, ale trochę zaniedbany, więc trzeba by go doprowadzić do ładu - nie wiadomo w jakim stanie jest napęd. Do tego koła mógłby mieć 28' zamiast 26' - do miasta ok, ale na trasie może być męczący. Drugi ma napęd oparty na wolnobiegu, więc zamiana Hexagona na niego to raczej żaden postęp. Ideałem dla Ciebie byłby rower na dużych kołach (28') z napędem minimum 3x8, bo już wtedy mamy praktycznie pewność, że siedzi tam kaseta. Jakaś retro używka by się znalazła tym bardziej, że nie zależy Ci na amortyzatorze - i dobrze, bo za te pieniądze to i tak atrapy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nolaan Napisano 4 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Hmm, a potrafisz powiedzieć jaki orientacyjnie byłby koszt zmiany kół na 28ki (wraz z oponami ofc) w takiej Meridce? (nie chodzi o najwyższą jakość, ale "takie w miarę wytrzymałe") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Nie zmienisz kół 26 '' na 28'' w tym rowerze. Do takich kół musi być odpowiednia rama i widelec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Dokładnie jak wyżej - koła się zmieszczą, ale pojawi się problem z hamulcami i geometrią roweru, bo cały się uniesie o 3 cm. Jeździłem tak jakiś czas i im więcej się jeździ tym bardziej Ci to nie pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nolaan Napisano 4 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Tak czułem, ale wolałem się upewnić. Chyba będę musiał poodkładać z pensji na jakikolwiek rower żeby mieć coś co się nie rozsypie po miesiącu :< Tak czy siak dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.