dub Napisano 3 Sierpnia 2015 Napisano 3 Sierpnia 2015 hej, zwracam się z pytaniem o fakt, który wkurza mnie już kilka sezonów (ale oczywiście z lenistwa zaniedbany) najprościej pisząc mam na tylnej oponie niemalże kapcia, da się z tym jeździć, ale nie wydaje mi się, zeby to było z korzyścią dla opony . Ewidentnie widać, ze coś jest nie halo. Obręcz 622x19, opona 622x35C dętka standardowa do tego zakresu sprawia wrażenie za cienkiej. No i każda opona , ktorą tam wsadzam sie flaczy (35mm) - ostatnio zjechałem tak michlin transworld sprint. Dla utrudnienia: ważę 75kg, wiec chyba tu problem nie leży help!
dub Napisano 3 Sierpnia 2015 Autor Napisano 3 Sierpnia 2015 oczywiście, że tak Domyślam sie, że gdybym wrzucił na tył 622-32 problem by się rozwiązał ale jednak chciałbym mieć z tyłu coś szerszego (zasadniczo z oponami 35mm ten rower kupiłem spory czas temu).
phoe Napisano 3 Sierpnia 2015 Napisano 3 Sierpnia 2015 Może jednak ta dętka jest za mała?Oznaczenia może mieć źle nabite.
dub Napisano 4 Sierpnia 2015 Autor Napisano 4 Sierpnia 2015 to też nie to, tych dętek wymieniałem przez parę sezonów kilka z różnych sklepów :/
Buno Napisano 4 Sierpnia 2015 Napisano 4 Sierpnia 2015 Może coś wystaje z obręczy, masz dobrze założoną opaskę?
dub Napisano 4 Sierpnia 2015 Autor Napisano 4 Sierpnia 2015 staram sie w srodku przedzialu koło 5barów, ale pod obciążeniem jest taki kapeć dosyć znaczny. na płaskim częstokroć czuję, jak ta opona myszkuje, co sugeruje niedopompowanie wiec probowalem tez max ale to rowniez nic nie daje.
radziuGD Napisano 4 Sierpnia 2015 Napisano 4 Sierpnia 2015 A iloma manometrami sprawdzałeś owo ciśnienie?
dub Napisano 4 Sierpnia 2015 Autor Napisano 4 Sierpnia 2015 zasadniczo jednym nie przeczę, może być wadliwy, sugerujesz, ze pompuję za mało?
provid Napisano 4 Sierpnia 2015 Napisano 4 Sierpnia 2015 Zdemontuj wszystko i zdejmuj opaskę. Wyczyść obręcz odkurzaczem - może jakiś mały opiłek się zawieruszył i dlatego przebijasz dętki. Kup nowe opaski o szerokości 20-22 mm i załóż też nowe dętki. Przy zakładaniu zwróć uwagę czy dętka czasem nie przyszczypnięta przez oponę. Jak masz kasę, to zainwestuj w dobrą oponę z wkładką, np. Schwalbe Marathon HD lub jakąś podobną.
siimon Napisano 5 Sierpnia 2015 Napisano 5 Sierpnia 2015 Jak jeździsz na kapciu to nie ma się co dziwić że przebijasz dętki. Moze do tego po dwie dziury jednocześnie? Jaki masz problem, żeby więcej nabić? Rozmiar dętki nie ma znaczenia.
radziuGD Napisano 5 Sierpnia 2015 Napisano 5 Sierpnia 2015 Z mojej zdolnosci pojmowania tekstu czytanego nie wynika z wpisów autora aby przebijał detkę. Moim zdaniem temat bliźniaczy do prawie, że identycznego z przed kilku dni, pompka pewnie pompuje na 2 bary a manometr pokazuje cuda wianki.
dub Napisano 14 Września 2015 Autor Napisano 14 Września 2015 faktycznie, problem tkwił prawdopodobnie w opasce, która była już stara dzięki za pomoc - temat do zamknięcia. pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.