Skocz do zawartości

[rower] Czy ten rozmiar będzie ok?

Asyan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Mam ok.156 cm wzrostu i 49kg.Czy KROSS Evado 6.0 z ramą M będzie dla mnie ok po obniżeniu siodełka?Chodzi o to czy dam radę palcami dosiegnąć ziemi.

Pozdrawiam :)

Napisano

Mierzyłem  parę razy i wyszło ok.77 cm więc patrząc na tabelki rozmiarów KROSSA powinnien być ok.Chyba że coś źle zmierzyłem.

Napisano

Jeśli rzeczywiście dobrze zmierzyleś to według długości nogi pasowałaby Ci rama 17'', ale jesteś niski więc miałbyś dość wycięgniętą pozycję, a M w Krossie to 19'' - za dużo. Najlepiej gdybyś przymierzył w sklepie rower z ramą 17'' i zobaczyl jak się będziesz na nim czuł, czy pozycja bedzie dla Ciebie wygodna, czy będziesz miał 3-4cm luz między kroczem a ramą. 

Napisano

Hmm..A znasz jakieś dobre crossy do 3000 zł z dostepną ramą 17? Czy wogóle takich nie ma? A to coś do 3000zł z ramą 17 do 50% asfalt 50% teren, i co jakiś czas wyjazd do lasu gdzie są trudniejsze warunki niż w zwykłym lesie.(górki z wystającymi korzeniami drzew, błoto dizury itp.)

Napisano

Na asfalt cross to bardzo dobry wybór, w lekki teren też (utwardzone drogi). Ale w takim trudnym terenie o jakim piszesz obawiam się że może być ciężko.

Napisano

Czyli MTB bd ok na moje "prywatne" przejażdźki by poszaleć.Ale czy MTB będzie ok pod ok. 50km lub większe wycieczki z ojcem?Tam to raczej 60% asfalt 40% teren utwardzony ;/ MTB będzie pod takie trasy ok?

Napisano

A ten rowerek http://www.pmbike.pl/KROSS-Level-B6-2015 w ramie S byłby ok?Czy sa lepsze które mają dostepną ramę S.Czyli dałbym rade przejechać 50-100 km MTB po asfalcie/mega utwardzonym terenie?Chodzi o to czy będzie duża różnica na trasie 50/100 km asfalt/lekki teren pomiędzy MTB i crossem.A bd można na utwardzonym terenie komfortowo jechać MTB?

Napisano

Rower na kołach 29 może być dla CIebie zbyt duzy. Pierwsze co powinienes zrobić to iść do sklepu i przymierzyć różne rowery. A dopiero potem można się zastanawiac nad konkretnym modelem. Sprawdź ramy 17 na kołach 26, 27.5, 29 i będziesz miał lepszy obraz.

A czy dałbys radę przejechać 50-100km? Nie wiem jaką masz kondycję. Ja na MTB zrobie asfaltem 130-150km. A rożnica na asflacie między MTB a crossem jest taka że na tym drugim łatwiej utrzymać daną prędkość, jadąc 25km/h crossem a 25km/h MTB mniej siły trzeba włożyć jadąc tym pierwszym, a używając tej samej siły na crossie i MTB na crossie osiągniesz nieco większą prędkość. MTB ma grubsze opony więc opory toczenia są większe.

Będzie można komfortowo jechać MTB po utwardzonym terenie i myśle ze ten komfort będzie większy niz na crossie

Napisano

Okej to podjadę z rodzicami pod sklep rowerowy i zobaczę co tam mają.Ale myslsiz że MTB da radę na takich "wycieczkach"?

Czyli coś takiego? http://www.pmbike.pl/kross-level-r7-2015?Dodam jeszcze dodam (może to ma jakieś znaczenie),że jechałem dzisiaj z ojcem sb 12km na jakims rowerze cyco z ramą M i kołami 28.Jechało mi sie ok po obniżeniu na max siodełka teren to takie 50% asfalt 50% lekki teren dodam ,że był to rower trekkingowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...