Skocz do zawartości

[prośba o wycenę] rower z uszkodzoną ramą

endriuPoznan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie

proszę Was o wycenę mojego roweru. Jest to Grand Irbis Up! 26" zakupiony w 2010 roku na jesień. Oto specyfikacja:

Było w trakcie zakupu:

• Rama: aluminiowa
  • Rozmiar ramy: 19"
  • Widelec: amortyzowany
  • Piasta przód: stalowa
  • Piasta tył: stalowa
  • Obręcze: aluminiowe wzmacniane
  • Ilość biegów: 18
  • Mechanizm korbowy: 3-rz stalowy oblewany
  • Wolnobieg: Shimano 6 rz
  • Manetki: Shimano RevoShift
  • Hamulec przód: V-brake
  • Hamulec tył: V-brake
  • Opony: 26 x 1,90
  • Przerzutka tył: Shimano TZ-50
  • Przerzutka przód: Shimano
  • Pedały: plastikowe
  • Sztyca stalowa
  • Mostek stlalowy
  • Wyposażenie: podpórka, dzwonek, odblaski

Wymieniono:

• piasty KT Quando korpus aluminiowy
  • obręcze: Rodi Vision trzykomorowa wzmocniona; przód szybkozamykacz, tył śruby
  • cały napęd wymieniony w 2014 r.; ponownie łańcuch, wolnobieg w 2015; ramiona korby wymienione na metalowe Shimano;
  • opony Schwalbe Land Cruiser 26x1.9/2.0
  • w 2015 również: linki, pancerze, klocki hamulcowe
  • brak sztycy!
  • dodatkowo dołączę bagażnik rowerowy stalowy

Rower był na przeglądach co roku. Biorąc pod uwagę małe odrapania (widoczne na zdjęciach) przy mostku, pozostałości po taśmie mocującej licznik na kierownicy i odcisku po rzepie trzymającym trójkąt na ramie oceniłbym stan roweru na b.dobry jednak... - i tu wytłumaczę brak sztycy - ostatnio wymieniałem ją ze stalowej na dłuższą i aluminiową, niestety moja nic nie wyszło swoje waży i sztyca zaczęła się wyginać, co przełożyło się na pęknięcie ramy (patrz zdjęcie).

Chciałbym go sprzedać w stanie jakim jest, aby ktoś kto go kupi naprawił to pęknięcie na własną rękę i odpowiedzialność. Pytanie brzmi: czy lepiej na złom i osobno części, czy jako całość komuś (uszkodzony). Czy dostanę za całość chociaż 200 zł? Osprzęt, koła są naprawdę w dobrym stanie, a nowy z gorszymi częściami można dostać za 650 zł.

Dzięki!

Pozdrawiam

Maciej

post-163294-0-46541500-1438611664_thumb.jpg

post-163294-0-70536600-1438611666_thumb.jpg

post-163294-0-89361600-1438611667_thumb.jpg

post-163294-0-95164100-1438611669_thumb.jpg

post-163294-0-63625000-1438611671_thumb.jpg

Napisano

Ja bym dał 1-szemu lepszemu co spawa alu i zespawany sprzedał, dużo jest osób co taka ramę potem kupi. :D Powiesz że już tak od roku jeździsz...

Tylko niech ten "Kazik" co będzie spawał, wyczyści chociaż przed spawaniem miejsce które będzie spawał. :D

Napisano

Wystaw na allegro od złotówki. I bedziesz wiedział ile jest wart.

phoe Cześku, może zrób wszystkim przysługę i podaj swoją nazwę użytkownika z alle żeby każdy mógł dodać Cię do czarnej listy.

Napisano

Pytanie po co inwestowałeś w rower i zmieniałeś pewne elementy jeśli chcesz go teraz sprzedać?Ja bym pospawał porządnie jak pisali poprzednicy, kupił w motoryzacyjnym spray pod kolor ramy, pomalował i prawie by nie było widać.Po czym dalej bym takim rowerem jeździł.Chyba że się boisz i komuś chcesz wcisnąć na siłę...

Napisano

Uwielbiam takie przypadki, rozwalona rama, zaspawaj, zamaluj i opchnij komuś dalej. Szczerze życzę osobie która sprzedaje takie rady żeby sama potem na coś takiego trafiła...

Co do roweru, w takim stanie warty grosze. Pewnie więcej byś wziął rozkładając go na części i sprzedając osobno bez ramy.

Napisano

Też jestem takiego zdania dlatego ja bym zrobił co się da i dalej jeździł aż do totalnej śmierci.Wciskać złom komuś za grosze to nie w moim stylu:)

Napisano

Zauważ, że nie pisałem nigdzie żeby ukrywać że rama była naprawiana więc z czym masz problem?
Znam osobę co jeździ na marketowym fullu już 2 lata, a sam ją zespawał w identycznym miejscu, wygląda to nie powiem jak, ale się trzyma.

Napisano

Powiesz że już tak od roku jeździsz...

Nie wiem jak kolega, ale ja widzę problem dokładnie w tym. Wprost namawiasz do okłamania nabywcy i zrobienia go w przysłowiowego "wała" zapewniając o trwałości i wytrzymałości rozwiązania, którego wytrzymałości znał nie będziesz ani nie przetestujesz. To jest według Ciebie OK?
Napisano

Jak nie widzisz roznicy miedzy stwierdzeniem ze rower byl katowany a tym ze mial peknieta rame i rzekomo ktos jezdzil na niej rok to sorry. Potem sprzedaja nie bite samochody itd...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...