LordZero Napisano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Dzień dobry Posiadam hamulce typu v-brake firmy tektro nie mogę znaleźć nazwy ich modelu jednak nie były drogie kosztowały 17 zł. Mój problem polega na tym iż z jednej strony trze mi klocek po obreczy,dodam iż linki były wymieniane na nowe jednak to nie pomogło.Hamulce szczególnie ten który ociera miał problem z odbijaniem w związku z tym skorzystałem z wyszukiwarki na forum i wyregulowałem to za pomocą śrubek ,przeczysciłem również sprężyny napuściłem tam środek penetrujacy i wyczyściłem to szczoteczką do zębów.Wyczyściłem także piwoty na które wchodzą hamulce i dałem na nie troche smaru w spreju.Odbijanie ramion wydaje mi się prawidłowe,jednak tarcie nadal występuję,zauważyłem iż klocek który obciera jest wyżej jednak po regulacji nadal obciera. Nie wiem co dalej z tym robić zamieszczam zdjęcia hamulca oraz klocków ,pancerzy i sposobu poprowadzenia linki.Czy moze być to wina scentrowanego koła?Zauważylem też iż jeśli naciagałem wcześniej linke na tyle by hamulce dobrze hamowały to pojawia się problem obcierania przez jeden z klocków. Posiadam klamkomanetki shmano Shimano Tourney A070 2 x 7 Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez LordZero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sackaf Napisano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 mialem to samo, wystarczylo dokrecic sprezynke, masz taka śrubkę na zdjeciu hamulce3 to ta na samym dole, to dokrec i powinno byc git. tez mam tektro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordZero Napisano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Dokręcałem do makismum z obu stron i nadal jedna obciera spróbuje inaczej ułożyć klocek już chyba 3 raz xD Dodam iż hamulce były montowane 26.06. więc mam je niewiele ponad miesiąc.Po dokręceniu śrubek na maksimum lewe ramie tak jakby odbija gorzej,na tym ramieniu znajduję się obcierający klocek po obręczy. Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez LordZero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sackaf Napisano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 u siebie miałem taki sam problem jak u Ciebie, jeden klocek obcieral bo po prostu odbijal, dokrecilem jedna śrubkę i dziala jak nalezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordZero Napisano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Nietety dokręcenie nic nie dało.Próbuje inaczej ustawić klocek jak sprawdzić jaka powinna być prawidłowa odległość między klockami a obręczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sackaf Napisano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 tu się zakończy moja pomoc, ja to zawsze ustawiam "na oko" i zawsze działa jak nalezy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordZero Napisano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Powiem tak również strałem się to ustawić na oko jednak wciąż lekko ociera a jeśli ustawie tak by nie ocierała to znów nie hamuje za dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Dokręcałem do makismum z obu stron i nadal jedna obciera Właśnie dlatego, że dokręciłeś z obu stron. Wykręć nieco śrubę z tej strony, z której klocek ma dalej do obręczy i się wyrówna. jaka powinna być prawidłowa odległość między klockami a obręczą? Ok. 1,5-2 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Próbujesz ożenić klamki szosowe z V-brake'ami, które wymagają innego ciągu linki dlatego tak ciężko to wyregulować. Koło musi być idealnie proste żeby to hamowało (klocki przy samej obręczy), a i wtedy modulacja będzie średnia - hamulce będą strasznie "jadowite". Chcesz nie mieć problemu to załóż hamulce Cantilever, albo mini V-brake (mają krótsze ramiona). Możesz też zastosować adapter ciągu linki. Nie wiem czy koledzy wyżej mają problemy z czytaniem czy przez upał się nie chce czytać? Chłopak napisał wyraźnie, że kombinował ze śrubkami we wszystkie strony... Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez seraph Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordZero Napisano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Zabieram się za odkręcanie śrubki i montowanie tego klocka,wrzucam również zdjęcie jego stanu oraz sposób w jaki go złożyłem chciałbym wiedzieć czy to na pewno dobry sposób złożenia.http://iv.pl/images/95274675792194393683.jpg http://iv.pl/images/78771362239245511648.jpg http://iv.pl/images/17287137641051723042.jpg http://ultimabike.pl/pl/p/TEKTRO-CR-720-hamulce-przelajowe-/2022 -tego typu hamulce miałem wcześniej jednak musiałem je wymienić,ze względów budżetowych miałem tylko na v-brakei. http://iv.pl/images/79317576184993495746.jpg -takie coś posiadam w rowerze i zaciska mi to siodełko ,pamiętam ,że kiedyś szedł przez to pancerz jak miałem te hamulce do których link dałem wyżej. Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez LordZero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Wcześniej miałeś właśnie cantilever. Linka opierała się o wieszak przy zacisku sztycy. Podkładki na klocek pozakładałeś źle - te 2 półokrągłe w samym środku powinny być odwrotnie. Te grubsze mają na nie wgłębienia i to powinno wchodzić jedno w drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordZero Napisano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Poprawiłem klocki i naciągałem linke rzerzutki stwierdzam iż tych hamulców nie da się ustawić z klamkomanetkami szosowymi,co podciągne linke by lepiej hamowało to bardziej obciera mi klocek,dziękuję wszystkim za pomoc ,widocznie będę zmuszony dojeździć te hamulce i wymienić na inny rodzaj mam pytanie lepiej te canteliviery czy mini v-brakei? Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez LordZero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Raczej mini V-ki. Tutaj masz najtańsze i już powinny wystarczyć. Cantilever są zwykle droższe - i szukaj raczej z mocowaniem na takie klocki jak do V-ek, bo łatwiej się reguluje. Można czasem poszukać używanych retro za symboliczne pieniądze i hamują równie skutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi