Skocz do zawartości

[bukłak] Camelbak Lobo - posmak z bukłaka

Looser

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zwracam się do Was z prośbą drodzy kamraci... Do rzeczy:

Kupiłem plecak z bukłakiem Camelbak Lobo - wyczyściłem się na nim trochę poważnie z kasy, mimo to wszystko pięknie jest wspaniały, ale jest jeden problem - system nawadniania, po jakimś czasie woda przesiąka bardzo nieprzyjemnym smakiem z rurki/bukłaka(??) co wręcz doprowadza mnie do boleści żołądka, co na rowerze może stanowić nieco poważny dyskomfort - jechać nie pijąc czy jechać trzymając się za brzuch i przeklinać cały świat...

Jest jakiś sprawdzony sposób, aby się efektu zjadania-plastikowej-butelki-przy-każdym-łyku pozbyć?? Oczywiście płukałem już wodą z detergentem, ale dalej swoje w rurce...

Napisano

Posmak w swoim też miałem, jednak przeszło po którymś napełnieniu.

Na pewnie nie stosuj wrzątku, ale to pewnie wiesz. Można zastosować tabletkę CoregaTabs ( na sztuki sprzedają )

Wkładasz do bukłaka, zalewasz niemal gorącą wodą i wstrząsasz. Dodatkowo, jeśli masz wycior do rurki, to możesz go użyć.

Powinno w dużym stopniu zredukować ten posmak. 

Napisano

Letnia woda plus sok z cytryny albo grejpfruta. Wlać i zostawić przez jakiś czas. W razie potrzeby powtórzyć.

O, kolega dobrze napisał.

Stosowałem też kiedyś kwasek cytrynowy i sodę oczyszczoną.

Wszystkie metody proste, tanie i raczej skuteczne :thumbsup:  

Napisano

Ja również polecam sodę oczyszczoną i kwasek cytrynowy, ja zwykle po wymyciu kwaskiem i soda płukałem bukłak samym kwaskiem, wtedy było czuć lekki, prawie niewyczuwalny jego smak ale za to nie był nic czuć plastikiem ani niczym innym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...