Nero12 Napisano 10 Sierpnia 2006 Napisano 10 Sierpnia 2006 Podczas jazdy na wybojach (ponad ok. 15 km/h) dochodzi do cykania gdzies między siedzonkiem i do końca roweru na długość. Kiedy podniosę się przestaje cykać, irytujace to strasznie. Raczej odrzucam przesunięcia linek w ich miejscu skąd 'wychodzą' i 'kończą' (nie wiem jak sie nazwyaja te rzeczy ) bo sa to dzwieki rzadkie i bardzo ciche (wrecz nie slyszalne podczas jazdy). Szukam pomysłów > wyraźnie występuje podczas wyboi gdy rowerek pobija się NIe chce do serwisu dawać na razie mimo że na gwarancji bo to drobna usterka i W OGÓLE nie wpływa fizycznie na jazde. Rowerek jak pod sygnaturką. Przy okazji: Smarowanie napędu ściszy jego pracę ? > proszę o krótką odpowiedź i nie roztrząsanie tego wątku
mico102 Napisano 10 Sierpnia 2006 Napisano 10 Sierpnia 2006 Mnie trzeszczało siodełko tzn. miałem luzy na tych prętach( nie wiem jak to sie nazywa ). A Co do smarowania napędu to może pomóc, zależy w jakim teraz stanie jest napęd tzn. czy nasmarowany czy nie. Pozdrowienia
Mod Team Pixon Napisano 12 Sierpnia 2006 Mod Team Napisano 12 Sierpnia 2006 sztyca, siodełko, suport, szprychy te rzeczy przychodzą mi do głowy, które mogą sprawiać następujący problem. Uporządkowałem to w według największego prawdopodobieństwa. Nasmaruj sztyce i zobacz jak będzie dalej.
Wawrus Napisano 12 Sierpnia 2006 Napisano 12 Sierpnia 2006 Ale jak nasmaruje sztyce to bedzie sie mu ślizgać...
Nero12 Napisano 13 Sierpnia 2006 Autor Napisano 13 Sierpnia 2006 smarujac naped problem znika wiec problem siedzi w napedzie. Wpadlem na to bez waszej pomocy ale i tak dzieki po prostu zapomnialem ze dalem temat n forum xD
yahooo8 Napisano 17 Maja 2008 Napisano 17 Maja 2008 Witam musze zalozyc temat bo mam przedziwny objaw. Postaram sie go dokladnie opisac. Rower nowiutki kilkadziesiat kilometrow zaledwie przejechane wszystko dokrecone kazda srubka. Wczoraj pojawilo sie cykanie podczas przejazdow przez jakies nierwnosci. Szukalem wiele godzin powodu cykania. Teraz jak to dziala dokladnie. Stojac obok roweru naciskam bardzo mocno calym ciezarem na siodelko slychac takie cykniecie jakby linka o rame stukala ale nie takie metaliczne. Slychac to jakby w srodku ramy. Potem trzeba nacisnac na kierownice lekko lub stuknac reka w rure pod sztycą i znow cyka. Aby znow cyknelo trzeba znow mocno na siodelko nacisnąć. Czyli dziala to tak jakby cykalo pod ciezarem na siodelko a potem jakby odcykało ale gdy stukne w rame albo nacisne na kierownice. Od razu myslalem siodelko ale .... nacisne na siodelko cyknie i wyjmuje siodelko razem ze sztyca i jak pukne w rame lub nacisne na kierownice to znow cyka czyli sztyce eliminujemy. Mozliwe ze to są stery gdyz przy naciskaniu na kierownice slychac ten dzwiek ale co wazne wczesniej trzeba na siodelko mocno nacisnac. Jest to baaardzo dziwne slychac dzwiek jakby z ramy. Pekniecia to nie widac zadnego poza tym nie mialo jak powstac moze od srodka spaw jaki trzeszczy. Bardzo dziwny problem i strasznie mnie irytujacy nie potrafie sobie z tym poradzic. Prosze o pomoc
tobo Napisano 17 Maja 2008 Napisano 17 Maja 2008 byc moze rama pracuje pod obciazeniem - napięcia na spawach, moze gdzies zle wykonany spaw ale tego nie widac. chyba niedawno taki objaw mialy ramy autora - wysokie modele.
GdyniaBiker Napisano 17 Maja 2008 Napisano 17 Maja 2008 Jeśli podejrzewasz stery - które nie mogą mieć raczej nic wspólnego z cykaniem rury podsiodłowej - to dodam, że taki odgłos może wydawać kierownica za słabo przykręcona w mostku - autopsja Zwłaszcza przy róznym nacisku na jej strony - np. przy jeździe na stojąco. ale co wazne wczesniej trzeba na siodelko mocno nacisnac A sorry, chyba że tak.. jak tak, to nie To już nie wiem..
mekp Napisano 17 Maja 2008 Napisano 17 Maja 2008 ...Spróbuj wyjąć sztyce... potem wyczyścić rure w środku, sztyce, sprawdź czy siodełko jest dokręcone, wyczyśc pozadnie szybkozłączke i... powinno przestać... Jak nie to to może suport??
yahooo8 Napisano 17 Maja 2008 Napisano 17 Maja 2008 tez myslalem ze sztyca ale jak najpierw na siodelko nacisnalem i cyknelo to tez wyjmowalem sztyce razem z siodelkiem i stukajac w rame dalej cykalo bez wlozonej sztycy. Suport hmmm jesli suport pod wplywem ciezaru bez naciskania na pedaly moze cykac to faktycznie to tez moze byc problemem ale po przejechaniu 30 km ? obawiam sie ze to moze byc rama ale mam nadzieje ze nie. Aha no i co naciskanie na siodelko to wydaje mi sie ze chodzi tylko o przekazanie ciezaru na ta partie ramy ktora moze oddzialywac na cos innego badz sama rama moze cykac. A mam pytanie moze to przednia przezutka cyka pod ciezarem, chociaz dokrecalem w niej wszystko jak sie dalo. Hmmm chyba bede musial jednak znalezc serwis jakis ale tam nie maja czasu ehhh
yahooo8 Napisano 20 Maja 2008 Napisano 20 Maja 2008 niestety rower na gwarancje odsylam, bylem w serwisie okazalo sie ze to musi byc rama. Jakies napiecia czy cos sa na ramie i cyka. Ehhh
kub.ruszkowski Napisano 26 Maja 2008 Napisano 26 Maja 2008 I jak z reklamacją? Zgodzili się wymienić? Ja mam podobne podejrzenia co do ramy Poisona Zynakali...
yahooo8 Napisano 26 Maja 2008 Napisano 26 Maja 2008 jeszcze czekam na info na dniach powinienem dostac odpowiedz.
yahooo8 Napisano 27 Maja 2008 Napisano 27 Maja 2008 Jednak rozwiazanie okazalo sie w sumie banalne i troche dziwne. Rower bedzie wracal z gwarancji okazalo, iż to byl jednak suport albo korby. Najdziwniejsze bylo to ze nawet ich sie nie dotykalo wystarczylo tylko ugniac rame wyglada na to ze po prostu rama tak pracuje ze sama oddzialywuje dosc mocno na mechanizm korbowy. W tym tygodniu dostane rower i posprawdzam gruntownie czy nie cyka. Mam nadzieje ze nie
Kubus18 Napisano 27 Maja 2008 Napisano 27 Maja 2008 No a teraz zobacz w swoje stare prywatne wiadomości od Kubusia18 i powiedz mi czy nie miałem racji że to suport/pedały Pozdrawiam
yahooo8 Napisano 27 Maja 2008 Napisano 27 Maja 2008 hehe fakt fakt wiesz najdziwniejsze wlasnie bylo to ze nawet pedałów sie nie dotykalo a dokrecalem korby i ruszalem nimi i nic, ale jak widac rama bardzo ciekawie przenosi obciazenia. Mam jedynie nadzieje ze faktycznie to był ten problem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.